Ezeket látta már?

Policisztás ovárium (PCO) szindróma

A policisztás ovárium szindróma a női meddőség gyakori oka, mely jellegzetes külső, ultrahangos és laboratóriumi tünetekkel jár. A PCO az egész szervezet betegsége. A PCO-ra jellemző petefészek-elváltozások csak részeit képezik egy olyan összetett cukor-zsíranyagcsere- és hormonális betegségnek, melynek lényege az emberi géntérkép megismerésével vált lehetségessé.

A policisztás ovárium szindróma előfordulása

Policisztás ovárium (PCO) szindróma

A PCO Magyarországon a női lakosság kb. 5%-ánál mutatható ki.

A policisztás ovárium szindróma okai

A PCO dominánsan öröklődő betegség, mely a sejtek inzulint érzékelő fehérjéinek (receptorainak) érzéketlenségében (inzulinrezisztenciában) nyilvánul meg. Mindez rontja a sejtek cukorfelvételét. A szervezet kénytelen a normálisnál nagyobb mennyiségű inzulint termelni, mely kóros hormonális és anyagcsere rendellenességeket eredményez.

A policisztás ovárium szindróma tünetei

A PCO első tünetei a nemi érés idején jelennek meg: (1) elhízás, (2) férfias szőrnövekedés, (3) mindkét petefészek többszörös cisztás elváltozása, (4) ritka és gyér méhvérzések (évente 1-2 alkalommal jelentkező, 1-2 napig tartó méhvérzés, mely nem valódi menstruáció). PCO esetén peteérés nincs, a petefészkekben régebben lezajlott tüszőrepedésre utaló jelek sem láthatók.

A policisztás ovárium szindróma lefolyása

A PCO-ban szenvedő betegek többnyire elhízás, fokozott szőrösödés, meddőség, vagy menstruációhiány miatt fordulnak orvoshoz. PCO esetén az összetett zsír- és cukoranyagcsere, ill. hormonális rendellenességek idővel cukorbetegséghez, érelmeszesedéshez, magas vérnyomáshoz, vagy súlyosabb érszövődményekhez (stroke, szívinfarktus) vezethetnek. A cukoranyagcsere és az inzulinszint rendezésével az anyagcserezavarok rendeződnek, a tünetek mérséklődnek, a rendes női ciklus és a fogamzóképesség is helyreállhat.

A policisztás ovárium szindróma diagnózisa

A PCO a beteg jellegzetes külső tünetei alapján is felismerhető. Hüvelyi ultrahangvizsgálattal lehet a többszörös petefészekcisztákat kimutatni. Erre a hasi tükrözés (laparoszkópia) is alkalmas. PCO esetén nagy fehér petefészkeket látunk, a ciszták kívülről nem láthatók, csak a petefészek tokjának felmetszésével. A PCO mindig kétoldali, szimmetrikus. PCO igazolásához fontos a női és férfi nemi hormonok, a vércukor, az inzulin és a vérzsírértékek laboratóriumi meghatározása is.

A policisztás ovárium szindróma terápiája (gyógyszeres, sebészi, egyéb)

A PCO gyógyítása elsőként az inzulinreceptorok érzékenységének, az inzulin- és a vércukorszint helyreállításával történik. PCO tehát szénhidrátszegény diétát és a cukorbetegség kezelésére is használt metformin szedését igényli. A PCO tüneteinek mérséklődése hónapokat, éveket vehet igénybe. Amennyiben a normális női ciklus és a fogamzóképesség a diéta és a metformin kezelés ellenére sem áll helyre, peteérést serkentő gyógyszerekkel, injekciókkal lehet a meddőség megszűnését elősegíteni. Régóta ismert, hogy PCO esetén a jelentősen megnagyobbodott petefészkek műtéti megkisebbítése elősegíti a peteérés megindulását. A műtétet ma már csaknem kizárólag hasi tükrözéssel végzik. Amennyiben a beteg panasza a normális menstruációs ciklus hiánya és/vagy a fokozott férfihormon-szintekre visszavezethető bőrbetegségek (akne, szőrösödés, szeborrea, hajhullás) valamelyike, kombinált hormonális fogamzásgátlók lehetnek segítségünkre. Ez csak a PCO tüneti kezelése, ami fokozhatja az elhízást és felgyorsíthatja a cukorbetegség kialakulását. Ezért a kombinált fogamzásgátlók használatát PCO esetén csak rövid ideig javasolhatjuk és az alapbetegség egyidejű kezelése mellett.

A policisztás ovárium szindróma megelőzése

A PCO nem előzhető meg. Az anyagcserezavarok szénhidrátszegény diétával, rendszeres testmozgással, a testsúly normális keretek között tartásával javíthatók, ezáltal az érszövődmények is késleltethetők. Fontos, hogy a PCO felismerése minél korábban, lehetőleg a pubertás kezdetekor megtörténjen.

Forrás:

Victor A McKusick: Mendelian Inheritance in Man. John Hopkins University Press, Baltimore.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához