Ezeket látta már?

Masztopátia

A masztopátia az emlő leggyakoribb betegsége. 30 éves kor felett már minden 3. nő érintett. Lényege az emlő mirigyállományának cisztás elfajulása és benne a kötőszövet felszaporodása. Az esetek döntő többségében nőknél alakul ki, de férfiaknál is előfordulhat.

A masztopátia tünetei

A havivérzés közeledtével egyre nagyobb fájdalmakat okozó csomók jelennek meg az emlőben. A csomók alapjukról elmozdítható, rugalmas, gumitapintatú képletek. A masztopátiát az emlőbimbók tejszerű váladékozása kísérheti.

A masztopátia esetleges komplikációi

Legfontosabb következménye az emlőrák, mellyel a masztopátia eseteinek 2-5%-ában lehet számolni.

A masztopátia kiváltó okai

Oka a szervezet egyoldalú, vagyis progeszteronnal nem ellensúlyozott ösztrogénterhelése. Ez létrejöhet ösztrogénpótló kezelés, ösztrogént termelő daganat, de főként a tüszőrepedés rendszeres elmaradása (folliculus persistens) miatt. Ez utóbbi állapot a korai változókorban (premenopauzában) minden nőnél jelentkezik.

Mit tehet Ön masztopátia esetén

A tünetek észlelése esetén forduljon orvoshoz. Alapos orvosi kivizsgálás és ajánlás nélkül ne szedjen emlőfájdalom elleni gyógytermékeket.

Mit tehet az orvos masztopátia esetén

Elsőként ki kell zárni a rosszindulatú folyamat lehetőségét. Erre legalkalmasabb az emlők röntgenvizsgálata (mammográfia), a ciszták tartalmának sejttani, ill. a burjánzó szövetek szövettani vizsgálata. A masztopátia gyógyszeres kezelésének lényege a progeszteron termelés helyreállítása, ill. a hiányzó progeszteron pótlása. A burjánzó emlőmirigy sebészi eltávolítására akkor kerülhet sor, ha a masztopátia gyógyszerekre nem reagál vagy rosszindulatú elfajulás gyanúja merülne fel.

A masztopátia megelőzése

Mivel az esetek többsége cikluszavar következménye, fontos a menstruációs ciklus gondozása. Ne bagatellizálja el az erős, elhúzódó, fájdalmas vagy rendszertelen menstruációk jelentőségét. Minden hasonló esetben forduljon orvoshoz. Évente járjon rákszűrő vizsgálatra, melynek az emlővizsgálat is részét képezi. Így az állapot korán felismerhető, eredményesen gyógyítható és rákos elfajulása megelőzhető.

Forrás: EgészségKalauz