Ezeket látta már?

Menstruáció, rendszertelen vérzés

Vérzés nem várt időpontbanTeljesen hétköznapi jelenségnek tekinthető, hogy az első menstruáció a kamaszkorban, ill. a szülés, a szoptatási periódus vagy a fogamzásgátló tabletták szedésének abbahagyása után, valamint a menopauza előtti időszakban rendszertelenül jelentkezhet. Néha pecsételő vérzés jelenhet meg az ovuláció (az érett petesejt kiszabadulása a petefészekből) idején, mely két héttel a menstruáció várható időpontja előtt következik be.A fentiekben nem említett, tartósan szabálytalan, ill. váratlan időpontban jelentkező vérzések kóros eredetűek.

A menstruáció, rendszertelen vérzés tünetei

Vérzés két menstruációs időpont között.A szokásosnál gyakoribb/szabálytalanul jelentkező vérzés.Szexuális együttlétet követő vérzés.Menopauza idején bekövetkező vérzés.

A menstruáció, rendszertelen vérzés kiváltó okai

Tévedés a fogamzásgátló tabletták szedésében; pl. túlságosan alacsony dózisok, rossz napon felbontott doboz, kihagyott tabletta, egyes antibiotikumokkal való gyógyszerkölcsönhatás.Stressz.Polip (jóindulatú nyálkahártyadaganat) a méhnyakban (amely szexuális együttlét után vagy önmagától is vérezhet).Hormonális zavarok, pl. pajzsmirigy-problémák.Egyéb betegségek vagy a hormonháztartást befolyásoló gyógyszerhatások.A petefészek, ill. a méh betegségei, pl. fertőzések vagy rákos elváltozások.

Mit tehet Ön menstruáció, rendszertelen vérzés esetén

Menjen el orvosához, ha három hónapnál régebben fennálló vagy menopauzában bekövetkező vérzése van! (A menopauzában jelentkező vérzés rákra utalhat, így ezzel a tünettel azonnal látogassa meg orvosát!)Ha fogamzásgátlót szed, győződjön meg arról, hogy helyesen szedi-e!

Mit tehet az orvos menstruáció, rendszertelen vérzés esetén

Meghatározza a bő vérzés okát, és ennek megfelelő kezelést nyújt.Szükség esetén másféle fogamzásgátló tablettát ír fel, melynek hatóanyagtartalma, ill. adagolási rendje eltér.Eltávolítja a polipot, ha ez a vérzés oka.Kivizsgálja a petefészek/méh/méhnyakrák lehetőségét.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához