Ezeket látta már?

Priapizmus

2010.01.18. Módosítva: 2015.11.04.

A hímvessző tartós merevedése, amelyhez nem társul nemi vágy vagy izgalom, és rendszerint fájdalommal jár.

A priapizmus előfordulása

Bármilyen életkorú férfiakban előfordulhat, beleértve a csecsemőket és az időseket is. Leggyakrabban 20-50 éves kor között jelentkezik.

A priapizmus oka

Priapizmus

Az esetek harmadában ismeretlen. Leggyakrabban merevedést előidéző gyógyszerek túladagolása, vagy öninjekciózás okozza (kb. 20%). Priapizmust okozhat még a péniszt ért trauma (kb. 20%), idegi-, pszichés diszfunkció, sarlósejtes vérszegénység (kb. 10%), leukémia, sclerosis multiplex, gerincsérülés, egyes fertőző betegségek, valamint gerincvelő-, illetve pénisztumor.

A priapizmus tünetei

Hosszabb ideig, rendszerint több órán (>2h) keresztül fennálló, nemi izgalom nélküli fájdalmas erekció, a makk egyidejű puha tapintatúságával.

A priapizmus lefolyása

A priapizmus két fő csoportját különböztetik meg – az alacsony keringésű (low-flow), oxigénhiányos (anoxiás) vénás típust, és a magas keringésű (high-flow) artériás típust. A vénás típusra a pénisz simaizomzatának oxigénhiánya jellemző: 3-4 óra után válik a merevedés fájdalmassá, 12 óra után szövetközti ödéma jelentkezik, 24-48 óra elteltével a simaizomzat elhal (nekrotizál). Az artériás eredetű priapizmus főleg fiatal férfiaknál jelentkezik, a péniszt ért sérülést követően. Ilyenkor egy artériás sipoly jön létre, amely fiziológiás szabályozó mechanizmusokkal nem befolyásolható, magas áramlási- és nyomásviszonyokat okoz. Ennél a típusnál a merevedés általában csak részleges, mivel a vénás zárómechanizmus csak részlegesen aktiválódik. Kezelése az érintett artéria embolizációs elzárásával történik. E típus prognózisa igen jó, még abban az esetben is, ha az artériás priapizmus hónapokig fennáll.

A priapizmus diagnózisa

Kórisméje a klinikai tünetek alapján történik. A két típus biztonságos megkülönböztetése a pénisz punkciója során nyert vérminta vérgázanalíziséből, vagy Doppler ultrahang vizsgálattal lehetséges.

A priapizmus terápiája

Kezelése oki, a kiváltó tényezőtől függ. Gerincvelői károsodás esetén a gerincvelői érzéstelenítés csökkentheti a tüneteket. Ha egy vérrög (trombózis) okozza, akkor a rögöt sebészileg el kell távolítani, vagy helyre kell állítani a hímvessző normális vérkeringését. Ha gyógyszer okozza a priapizmust, akkor fel kell függeszteni az adott gyógyszer szedését.

A legtöbb priapizmusos eset a hímvesszőben lévő felesleges vér elvezetésével tünetileg is kezelhető: a pénisz tövénél a sűrű vért vastag tűvel leszívják, majd hígított dopaminos vagy heparinos oldattal átöblítik. Alternatív megoldásként a barlangos test és szivacsos test vagy a barlangos test és a véna saphena magna között összeköttetés létesíthető vastag tűvel, ezáltal a megrekedt vér elfolyik.

Házilag is alkalmazható tüneti kezelés a megerőltető fizikai gyakorlat végzése, illetve a helyi hűtés hideg vízzel vagy jéggel. A kiváltó ok felderítése céljából azonban mindenképpen orvoshoz kell fordulni!

Forrás:

Robert Weiss, Nicholas George, Patrick O’Reilly: Comprehensive Urology

Frang Dezső: Az urológia tankönyve

Fekete Ferenc: Erekciós zavarok

Forrás: EgészségKalauz