Ezeket látta már?

Stressz inkontinencia

Stressz inkontinenciának nevezzük azt az állapotot, amikor hasprés (köhögés, tüsszentés, emelés, lépcsőn járás, stb.) hatására a vizelet elcseppen.

A stressz inkontinencia tünetei

A tünetek súlyossága alapján a stressz inkontinenciának 3 fokozatát különítjük el.I. fokú inkontinencia során a vizeletelcseppenés erős hasprés hatására (főként köhögésre, tüsszentésre) következik be.II. fokú inkontinencia esetén a viseletcsorgás már gyengébb hasprés, pl. lépcsőn járás hatására is bekövetkezik.III. fokú inkontinencia állandó vizeletcsorgást, teljes visszatartási képtelenséget jelent.

A stressz inkontinencia esetleges komplikációi

Vizeletürítés elégtelensége, idült hólyaghurut, vesemedence-gyulladás lehetséges.

A stressz inkontinencia kiváltó okai

Főként szülési sérülés következtében létrejövő hólyag-, ill. húgycsősérv kapcsán alakul ki (cysto-urethrokele). Túl nagy magzat, rohamos szülés, hüvelyi szülésbefejező műtét (fogóműtét, vákuum extrakció), forszírozott szülésvezetés mellett gyakoribb. Ehhez gyakran társul ösztrogénhiányos kötőszövet-sorvadás a változókor idején.

Mit tehet Ön stressz inkontinencia esetén

Panaszain csak orvos segíthet. A stressz inkontinencia műtéttel gyógyítható. A műtét lényege a mellső hüvelyfal metszésén keresztül a hólyag normális helyzetének helyreállítása és stabilizálása. Változókorban a tartós eredményhez hormonpótló kezelésre is szükség lehet.

Mit tehet az orvos stressz inkontinencia esetén

Más típusú inkontinenciáktól (pl. urge vagy késztetéses inkontinencia) urodinámiás vizsgálattal lehet elkülönítani. A stressz inkontinencia műtéttel gyógyítható. A műtét lényege a mellső hüvelyfal metszésén keresztül a hólyag normális helyzetének helyreállítása és stabilizálása. Változókorban a tartós eredményhez hormonpótló kezelésre is szükség lehet.

A stressz inkontinencia megelőzése

Türelmes és kíméletes szülésvezetéssel az orvos az esetek egy részét megelőzheti. A beteg a megelőzés érdekében keveset tehet.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához