Ezeket látta már?

Sarokfájdalom: tünetei, okai és kezelési lehetőségei

sarokfájás, sarokfájdalom, lúdtalp, Achilles-ín, talpibőnye, bütyök,

A sarokfájás leggyakoribb oka a sérülés miatti fájdalom, de csontbetegség, csontritkulás és okozhatja, sőt, akár még neurológiai és autoimmun betegségek is állhatnak a fájdalom mögött.

A láb sarokcsontja a lendületből adódóan minden egyes lépésnél – a futásról nem is beszélve – a test súlyánál nagyobb terhelésnek van kitéve. A sarokcsont és a lábujjak között feszülő kötőszövet (talpi bőnye) úgyszintén minden egyes lépésnél dolgozik: megfeszül, majd elernyed. Ha ez a folyamat túl megerőltető módon, ideig vagy valamiféle pluszterheléssel játszódik le, bekövetkezik a nagyon gyakori és fájdalmas tünet: a sarokfájdalom.

Az ín–csonthártya találkozásánál gyulladás (talpi bőnye gyulladás) alakul ki , és ha a gyulladás hosszú ideig fennáll, csontkinövés keletkezik. A sarki csontkinövés, sarkantyúképződés a lakosság kb. 10%-át érinti. A fájdalom rendszerint hosszabb mozgásszünet után, ülésből, ágyból felkelve az első másodpercekben intenzív, később csillapodik.

A talpibőnye-gyulladás lehetséges tünetei

Tünete a járáskor a talp sarokhoz közeli részének – esetenként éles, égő jellegű – fájdalma. Főként ülésből, fekvésből felkelve és leginkább az első lépések során érezhető. Ha a gyulladás súlyosabb, akkor akár a sarok megduzzadása is bekövetkezhet. Sarkantyúképződésre utalhat, ha a cipő hátul nyomja a sarkat – a terület kivörösödhet, kidörzsölődhet.

A plantar fasciitis (magyarul talpi bőnye gyulladás) egy, a talpon végighaladó szalad gyulladása, amely a saroktól a lábujjakig nyúlik. A fájdalom abból adódik, hogy ez a fascia (izomhüvely) irritálódik és begyullad.Mivel ez a fájdalmak leggyakoribb oka, ezért ezt az okok részletesebben kifejtjük, mint a későbbiekben a többit. A plantar fasciitis (magyarul talpi bőnye gyulladás) egy, a talpon végighaladó szalad gyulladása, amely a saroktól a lábujjakig nyúlik. A fájdalom abból adódik, hogy ez a fascia (izomhüvely) irritálódik és begyullad.Mivel ez a fájdalmak leggyakoribb oka, ezért ezt az okok részletesebben kifejtjük, mint a későbbiekben a többit. Forrás: shuttertock.com

A talpibőnye-gyulladás lehetséges okai

Elsősorban a túlfeszítés, túlterhelés idézheti elő a fájdalmas gyulladást, amely leginkább a bőnye sarokhoz közeli tapadásánál jelentkezik. Közvetlen kiváltó okként általában valamilyen megerőltető tevékenység keresendő a háttérben, például sport, tánc, hosszas álló vagy járó elfoglaltság – mindez esetleges túlsúllyal.

A talpi bőnye gyulladása nem ritka terhesség idején – elsősorban a testsúly megnövekedése, illetve a testtartás „átrendeződése” miatt. A nem megfelelő cipő is vezethet a talpi bőnye gyulladásához – leginkább a teljesen lapos lábbeli okoz bőnyegyulladást.

Mi okozhat sarokfájdalmat? A sarokfájás lehetséges okai

 • a saroktól a vádliig tartó Achilles-ín sérülései;
 • idegbecsípődés;
 • a sarokpárna rostos szövetének gyulladása, illetve ennek következtében szövetnedvvel való feltöltődése;
 • túlságosan kötött vádliizomzat;
 • a túlfeszített, megerőltetett – már említett – talpi kötőszövet gyulladása.

Gyakori a sarokfájdalom lúdtalp vagy egyéb lábdeformitás, illetve sarokcsontkinövés (sarkantyú) esetén.

A betegségben szenvedők reggel felkelés és hosszabb ülés utáni erősebb fájdalomról számolnak be. Néhány perc járás után ilyenkor csökken a fájdalom, mert a járás nyújtja a talpi fasciát. Néhány ember esetében hosszú ideig tartó állás során is jelentkezik a fájdalom. A betegségben szenvedők reggel felkelés és hosszabb ülés utáni erősebb fájdalomról számolnak be. Néhány perc járás után ilyenkor csökken a fájdalom, mert a járás nyújtja a talpi fasciát. Néhány ember esetében hosszú ideig tartó állás során is jelentkezik a fájdalom. Forrás: shuttertock.com

Mi okozza az Achilles-ín gyulladást?

Az Achilles-ín a sarokcsontot köti össze a vádli izmaival, és több ok miatt megsérülhet, szakadhat, fájhat. A sérülés, a gyulladás pedig számos mozgásnál okozhat kényelmetlenséget, a sétálástól a futáson keresztül az ugrásig. Az Achilles-ín gyulladás (tendinitis) viszonylag gyakori probléma, amelyet megelőzni érdemes, kezelni fontos.

A gyulladásnak két fő típusa ismert, a gyakoribbnál az ín középső része gyullad be, de ritkábban az is előfordul, hogy az ín alsóbb részét érinti a gyulladás. Ez jellemzően a több éven át tartó, intenzív edzés következményeként jelentkezik, például hosszútávfutóknál. Ugyanakkor az is igaz, hogy mindkét típus jellemzően a túlterhelés, és kevésbé egy konkrét sérülés hatására alakul ki.

A lúdtalp tünetei

A lúdtalpas kisgyermek fájdalmakról nem szokott panaszkodni, inkább elfárad. Nagyobb gyermekeknél, serdülőknél, felnőtteknél a fájdalom, befelé dőlő boka, kifelé dőlő sarok a legjellemzőbb tünetei a lúdtalpnak, vagyis annak, ha a talp hárompontos alátámasztása megszűnik, és szinte teljes felületével rálapul a talajra. Ezeken kívül sarokfájdalom, lábmerevség, szélsőséges esetekben csonthártya- vagy talpiínhüvely-gyulladás is kialakulhat.

A fájdalom önkéntelen járás közbeni testtartásváltozást eredményez, mivel az érintett személy igyekszik minél kevésbé terhelni a befelé dőlő, kilapult lábboltozatot. A kényszerű testtartásváltozás idővel térd-, csípő-, illetve derékfájdalmakhoz vezethet. A megváltozott lábboltozat miatt folyamatos kompenzációra kényszerített izmok azonban hamar elfáradnak, már rövid gyaloglás után is pihenőre lehet szükség.

Nagyon fontos a megfelelő cipő kiválasztása sportoláshoz és hétköznapra is, a túl magas talp kerülendő. Hasznosak lehetnek a cipőkben elhelyezhető sarokpárnák, sarokemelők. Egyes talpbetétek, sarokemelők tehermentesíthetik a plantaris fascia feszülését, ezáltal a fájdalmat. Enyhébb esetekben, vagy első terápiaként jön szóba. Nagyon fontos a megfelelő cipő kiválasztása sportoláshoz és hétköznapra is, a túl magas talp kerülendő. Hasznosak lehetnek a cipőkben elhelyezhető sarokpárnák, sarokemelők. Egyes talpbetétek, sarokemelők tehermentesíthetik a plantaris fascia feszülését, ezáltal a fájdalmat. Enyhébb esetekben, vagy első terápiaként jön szóba. Forrás: shuttertock.com

A sarokfájás közvetlen és leggyakoribb kiváltó okai:

 • túlsúly és elhízás;
 • megerőltető sporttevékenység, pl. gyaloglás, túrázás;
 • álló vagy járó munka közbeni, ismétlődő túlterhelés;
 • nem megfelelő lábbeli (sem a túl magas, sem a teljesen lapos sarkú cipő nem egészséges). 

Haglund sarokfájdalom kialakulása

A Haglund sarok kialakulása fejlődési variációként jön létre a sarokcsont hátsó-felső peremén. A csontos előemelkedés fájdalmas panaszokat okoz nyomás hatására, leggyakrabban a sarokcsont fejlődési variációja. Sarokfájdalmat cipő viselésekor okoz, mivel a cipő hátsórésze nyomja a csontos kiemelkedést, illetve rányomja a felette lévő lágyrészeket.

A Haglund-deformitás (Haglund-szindróma) esetén a sarokcsont egy része erősen megnagyobbodik kifelé, és egy úgynevezett kinövést képez, ezzel sarokfájdalom jön létre. Az Achilles-ín gyakran irritált vagy meszesedik.

A futás közbeni sarokfájás egyike a leggyakoribb sportsérüléseknek. Ezen fájdalmaknak is a legfőbb oka a túlterhelés.A fájdalom megítélése szempontjából orvosi vizsgálat során rendkívül fontos, hogy hirtelen vagy folyamatosan alakult-e ki a fájdalom? A futás közbeni sarokfájás egyike a leggyakoribb sportsérüléseknek. Ezen fájdalmaknak is a legfőbb oka a túlterhelés.A fájdalom megítélése szempontjából orvosi vizsgálat során rendkívül fontos, hogy hirtelen vagy folyamatosan alakult-e ki a fájdalom? Forrás: shuttertock.com

Haglund deformitás tünetei

A sarokcsonton lévő csontos kinövés nyomási pontokat okoz a cipőktől a sarok területén. Mind az Achilles-ínon, mind az Achilles-ín és a sarokcsont közötti zsákocskán (bursa subachillea) irritáció alakul ki.

Cipővásárlásnál a hibás méretválasztás is sarokfájdalmat okozhat, illetve a lábfej fájdalmában is része lehet. A Haglund-deformitásban szenvedő betegek sarka a cipőben lévő nyomás miatt gyakran begyullad és sarokfájdalmat okoz, ahol az inak a csonthoz és a bursae-okhoz kapcsolódnak, irritáltak és duzzadtak lehetnek.

A tünetek kezdetben főleg intenzívebb mozgás közben jelentkezhetnek, később pedig járás közben is, majd idővel krónikus fájdalommá válhat. A Haglund-szindróma ráadásul egyszerre érintheti az egyik vagy mindkét lábat.

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha tartós sarokfájdalmat él át, keresse fel háziorvosát, aki beutalhatja a megfelelő szakrendelésre, vagy forduljon ortopéd szakorvoshoz. Amennyiben:

 • a sarokfájdalom együtt jár a sarok bedagadásával,
 • vagy a fájdalom oly mértékű, hogy a lábujjhegyre állás nem lehetséges,
 • és mindezeken felül a sarok zsibbadása, 
 • illetve lázas állapot is bekövetkezik,

orvosi segítségre van szükség. Akkor is indokolt az orvosi szakértelem, ha már a lábfej hátrafeszítését is megakadályozza a sarok fájdalma, illetve ha a járás nehézségekbe ütközik.

A Haglund szindróma - sarokfájdalom kivizsgálása

A szakorvos egy orvosi vizsgálat során szemrevételezi a lábfej kinézetét és mozgékonyságát. A Haglund-szindróma esetén a gumó jellemzően szabad szemmel is látható. A betegek gyakran súlyos sarokfájdalomról és járási problémákról is beszámolnak, ami további támpontokat ad az orvosnak.

A sarokfájdalom kezelése

Tekintettel arra, hogy a sarokfájdalom elsődleges oka többnyire a megerőltetés, túlterhelés, a kezelést ennek megfelelően mindenekelőtt a láb pihentetése jelenti, esetenként kiegészítve jeges borogatással. A túlsúly csökkentése is javallott, hiszen a testtömeg fokozza a lábak terhelését, ami idővel az ízületek rongálódásához vezet.

Súlyos, nehezen múló fájdalom esetén – az orvosi kezelés részeként – nem szteroid gyulladáscsökkentők, illetve szteroidos, helyileg beadott injekciók alkalmazására is sor kerülhet.

Bizonyos esetekben a kortizoszteroidos injekciók segíthetnek a gyulladás csökkentésében és a fájdalom enyhítésében. Injekciós terápia céljából keresse fel fájdalomterapeuta szakorvosát. Bizonyos esetekben a kortizoszteroidos injekciók segíthetnek a gyulladás csökkentésében és a fájdalom enyhítésében. Injekciós terápia céljából keresse fel fájdalomterapeuta szakorvosát. Forrás: shuttertock.com

A gyulladáscsökkentők típusai

További kezelési lehetőségek:

 • gyógytorna
 • röntgenbesugárzás
 • fizikoterápiás kezelések
 • lökéshullám-kezelés
 • fájdalom, gyulladás esetén javasolt a jegelés, valamint speciális lábbeli viselése

A sarokfájdalom megelőzése

A sarokfájdalom megelőzésében a legfontosabb az inakban lévő feszülés csökkentése. Ennek a kiváltó okoktól függően módja lehet:

 • túlsúly esetén testsúlycsökkentéssel,
 • megfelelő járás- és futástechnia kialakítása,
 • fájdalom jelentkezésekor a fizikai aktivitás megszakítása,
 • jól illeszkedő és kellő alátámasztást biztosító lábbeli viselése.

Orvosi lábápolás

Orvosi lábápolásról akkor beszélünk, ha egészségügyi végzettségű szakember végzi a lábak kezelését. A kezeléseket ilyenkor minden esetben orvosi vizsgálat előzi meg az előzmények és a fennálló alapbetegségek tisztázása érdekében. Ehhez szükség esetén laboratóriumi vagy röntgenvizsgálatokat végeznek.

A láb otthoni ápolása - így néz ki a helyes lábápolás

 • a lábak rendszeres (napi) mosása, szárítása;
 • bizonyos időközönként áztatása, majd az elhalt hámsejtek eltávolítása a bőrkeményedéses részekről habkővel, reszelővel;
 • bőrpuhító, hidratáló krémmel a sarok repedezettségének csökkentése;
 • a bőrpír, duzzanat, vágások, genny, szilánkok vagy hólyagok ellenőrzése és kezelése;
 • a körmöket egyenesen kell vágni, az éles széleket pedig reszelni;
 • javasolt a szoros zokni és harisnya kerülése;
 • fontos a cipő kényelme: a jó cipőnek megfelelő hosszúságúnak, szélességűnek és mélységűnek kell lennie.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mire jó a lóbalzsam? A szakgyógyszerész szerint így érdemes használni

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#lábfájdalom

Forrás: NNK/EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához