A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Idegen test a szemben, szemirritációk

#idegen test a szemben #szemirritáció
2009.10.08. Módosítva: 2015.11.04.

A szembe kerülő idegen testek a szemsérülések gyakori formáját alkotják. Szerencsére általában nem jelentősek. Mások, mint a szaruhártya vagy a szemhéj szakított sebei, ill. vegyi, égési sérülései sürgős szemészeti ellátást igényelnek.

Hirdetés

Az idegen test a szemben, szemirritációk tünetei

Idegentest érzet a szemben, fájdalom.Könnyezés (könnybelábadt szemek).Szemnyitási nehézségek.Vörös színű szem.

Az idegen test a szemben, szemirritációk esetleges komplikációi

A szaruhártya komoly mértékű sérülése, amely hegesedéshez és vaksághoz vezet.

Az idegen test a szemben, szemirritációk kiváltó okai

Egy idegen test (részecske) szaruhártyába vagy szivárványhártyába fúródása. Az idegen test lehet kőpor, por, homok, rozsdaszemcse, fém/faforgács vagy akár egy szempilla is.

Mit tehet Ön idegen test a szemben, szemirritációk esetén

Mossa ki a szemet jó sok vízzel (egy nyitott csap alatt) vagy szemvízzel! Ne dörzsölje a sérült szemet, mert az idegen test még mélyebben nyomódhat a szövetekbe!Ha az idegen testet látni lehet, távolítsa el finom mozdulatokkal egy zsebkendő sarkának segítségével!A felső szemhéjat a szempilláknál fogva húzza lefelé, túl az alsó szempillákon, mielőtt visszaengedné! Ez a művelet segíthet az idegen test eltávolításában.Menjen el szemorvoshoz, ha a fenti tanácsok, műveletek nem segítenek!

Mit tehet az orvos idegen test a szemben, szemirritációk esetén

Speciális eszközökkel eltávolítja az idegen testet.Antibiotikumtartalmú szemcseppeket ír fel, ha szükséges.

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.