Ezeket látta már?

Rövidlátás

2010.12.16. Módosítva: 2015.11.04.

A rövidlátó emberek csak közelre látnak élesen, a távoli tárgyakat homályosak látják. Ennek oka, hogy a szem a beérkező fényt nem a retinára, azaz a látóhártyára vetíti, hanem a látóhártya elé. A retinára a távoli tárgyak elmosódott képei kerülnek. A rövidlátás fokát dioptriában lehet kifejezni. Rövidlátóságot hoz létre, ha a szem tengelye hosszabb, vagy ha a szemlencse fénytörő ereje nagyobb.

A rövidlátás típusai

Rövidlátás

A rövidlátást súlyossága alapján 3 csoportra lehet felosztani: Kisfokú rövidlátás tizenéves kor végére 6 dioptria alatt megállapodik. Közepes fokú rövidlátás (7-12 dioptria) 18-24 éves korig alakul ki. Nagyfokú rövidlátás kisgyermekkorban kezdődik és a szem romlása a 20-as évek végére sem fejeződik be.

A rövidlátás tünetei

A közeli tárgyakat élesen látja a beteg, míg a távolikat homályosan.

A rövidlátás diagnózisa

A látóélességet a két szemen külön-külön kell meghatározni. Egy speciális látásvizsgáló tábla segítségével meg lehet határozni, hogy a beteg egy fix távolságból milyen méretű betűket, számokat, vagy nagyon pici gyerekek esetén jeleket képes az illető felismerni.

A rövidlátás kezelése

A rövidlátást konkáv szemüveglencsével, kontaktlencsével vagy műtétekkel lehet javítani. A rövidlátás korrigálására konkáv üveget használnak, az üveg a szélén vastagabb és a közepe felé haladva egyre vékonyabbá válik. Az erősebb miópia esetén ezek a szemüvegek nem túl esztétikusak és elég nehezek. Üveg- vagy műanyag lencsék lehetnek.

Kontaktlencse erős miópia esetén nemcsak jobb korrekciót biztosít a szemüveggel szemben, de viselése során a látómező is sokkal szélesebbé válik, mert nem ütközik a szemüveg keretébe. Excimer lézeres terápia: a szaruhártya felszínét módosítja.

(Forrás: Mark H. Beers, MD: MSD Orvosi kézikönyv a családban, Süveges Ildikó: Szemészet)

Forrás: EgészségKalauz