Ezeket látta már?

Az anya jódhiánya a magzatra is hatással lehet

kismama, terhesség, édesség, stressz, karácsony, alkolhol

Hazánk több, mint 80%-a jódhiányos terület, azaz az itt élő emberek jellemzően jódhiánnyal küszködnek.

Ennek következménye, hogy hazánkban a pajzsmirigyproblémák népbetegségnek számítanak, de a jódhiány a várandósság során duplán jelent veszélyt, hiszen a magzatra is káros, akár tragikus következményei lehetnek. A jód pótlása azonban problémás is lehet, így szakorvos segítsége is szükséges. A témában dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére.

Jódhiány hatása a magzatra

A jódhiány nem csak az édesanya szervezetére gyakorol komoly hatásokat, hiszen a magzat minden szükséges anyagot - így a hormonokat is – az anya szervezetéből nyeri. Abban az esetben, ha a hormonszint nem megfelelő - mely a jódhiány egyenes következménye - a magzat fejlődéséhez szükséges hormonok mennyisége is lecsökkenhet. Ez pedig tragikus következményekkel is járhat.

Spontán vetélés

A jódhiány az első trimeszterben sajnos vezethet a magzat elvesztéséhez is.

Perinatális és csecsemőhalál

A jódhiány megnöveli a perinatális halálozás esélyét is. Ez a késői magzati halálozást (azaz a második /harmadik trimeszterben bekövetkező halált), illetve a 0-6 napos korban bekövetkező csecsemőhalálozás lehetőségét jelenti.

Kreténizmus

Szerencsére mára ez a kórkép igen ritka. Kialakulásának oka, hogy a perinatális időszakban a magzat nem kap elegendő pajzsmirigy hormont, így komoly neurológiai és más fejlődési rendellenességek alakulnak ki a babánál - mondja dr. Angyal Géza.

Fejlődési rendellenességek

Az alacsony jódszint alacsony pajzsmirigy hormonszintet is eredményez. Ez még akkor is gond lehet, ha a kreténizmus mára szinte eltűnt, hiszen a fejlődési rendellenességek - bár kisebb romboló hatással - de így is jelen lehetnek pajzsmirigy-alulműködés és jódhiány esetében.

Jódpótlás: ezekre érdemes figyelni

A jód pótlása messze nem olyan egyszerű, mint gondolnánk, hiszen a bevitt jód mintegy 90%-a ürül ki a vizelettel. Ezen lehet segíteni, vagyis a hasznosulás mértékét fokozni, ha a jódot szerves kötési formában visszük be a szervezetbe. Ez praktikusan kalium-jodid formát jelent, ennek a vegyületnek a vízoldékonysága kitűnő, így hasznosulása is igen magas arányú. A jód hasznosulásának fokozására érdemes olyan készítményt - praktikusan várandósvitamint - szedni, mely szelént is tartalmaz - természetesen ezt is szerves kötési formában - illetve a lehető legtöbb nyomelemet, vitamint és ásványi anyagot (amit csak lehet, szerves formában), hiszen az egyes anyagok segítik mások hasznosulását.

A jód pótlása nem játék, azt mindenképpen orvosi javaslatra tegyük. A jódhiány kifejezetten komoly gondokat okozhat, de a jód túladagolása sem kevésbé veszélyes. A várandósság tervezésénél így érdemes szakorvos tanácsát kérni, hogy a tápanyagpótlás során a jód jelen legyen a készítményben, vagy ne!

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Egy apának lehet szülés utáni depressziója? Az orvos válaszol

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

terhesség

Forrás: ratkotunde.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához