Ezeket látta már?

Kombinált fogamzásgátlók - a legfrissebb információ!

2014.02.27. Módosítva: 2015.11.04.

Miért most lettek elérhetőek ezek az új információk? Egy nemrégiben elvégzett európai-szintű felülvizsgálat során a kombinált hormonális fogamzásgátlók előnyeit és kockázatait vizsgálták, különös tekintettel az ezen gyógyszerek alkalmazásával összefüggő vérrögképződésre.

Ennek a dokumentumnak a célja, hogy további tájékoztatást adjon a hormonális fogamzásgátlók alkalmazásával összefüggő vérrögképződés kockázatáról, beleértve azt is, hogy mely állapotok növelik a vérrögképződés kockázatát, melyek a vérrög jelenlétének jelei és tünetei, valamint, hogy mely esetekben kell tájékoztatnia az egészségügyi szakembert arról, hogy hormonális fogamzásgátlót szed.

Kombinált fogamzásgátlók - a legfrissebb információ!

Ebben a tájékoztatóban sok információ szerepel a vérrögképződésről, de ennek csupán az az oka, hogy a felülvizsgálat kifejezetten erre a kockázatra koncentrált. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a kombinált hormonális fogamzásgátlók nagyon hatékonyak a nemkívánt terhesség megelőzésében, és a vérrögképződés általános kockázata kicsi. A nők többségénél ezek a gyógyszerek olyan előnyöket biztosítanak, amelyek messze meghaladják a súlyos mellékhatások csekély kockázatát.

Ezek az információk nem vonatkoznak azokra a készítményekre, amelyek kizárólag progesztogént tartalmaznak (nem tartalmaznak etinilösztradiolt vagy ösztradiolt).

Melyek a felülvizsgálat következtetései és ajánlásai?

A kombinált hormonális fogamzásgátlók alkalmazása esetén előforduló vérrögképződés kockázata már

sok éve ismert, és a gyógyszert felíró orvosok és a nők számára már számos információ áll rendelkezésre. A közelmúltban elvégzett áttekintés megerősítette azt a korábbi tényt, hogy a kockázat alacsony, így a hangsúlyt arra helyezzük, hogy hasznos információkkal lássuk el Önt ezzel a kockázattal kapcsolatosan.

Ha Ön eddig problémamentesen szedte kombinált hormonális fogamzásgátlóját, akkor nincs szükség arra, hogy azt ezen felülvizsgálat miatt abbahagyja. Ha aggályai merülnek fel, beszélje meg azokat a fogamzásgátlót felíró orvossal a következő szokásos vizsgálat alkalmával, de addig szedje tovább a kombinált hormonális fogamzásgátlót. Ne feledje, hogy a kombinált hormonális fogamzásgátló szedésének hirtelen abbahagyása nemkívánt terhességet eredményezhet.

Mik azok a kombinált hormonális fogamzásgátlók?

A kombinált hormonális fogamzásgátlók nagyon hatékonyak a nemkívánt terhesség megelőzésében.

Kétféle hormont tartalmaznak: ösztrogént és progesztogént. Az ösztrogén a készítmények többségében etinilösztradiol, de egyes tabletták egy másik fajta ösztrogént, az úgynevezett ösztradiolt tartalmaznak. A progesztogéneknek számos fajtája létezik.

Milyen előnyökkel jár a kombinált hormonális fogamzásgátlók szedése?

A nemkívánt terhesség megelőzésén túl hosszabb távon a kombinált hormonális fogamzásgátlóknak

egyéb előnyeik is vannak, például csökkentik az endometrium (a méhnyálkahártya) és a petefészkek

daganatos megbetegedéseinek kockázatát.

A kombinált hormonális fogamzásgátlóknak esetenként más előnyeik is lehetnek, például javítják a menstruációs ciklus szabályozását, segítenek az endometriózis (a méhnyálkahártya-szövetrendellenessége), a kismedencei gyulladás és egyes nőknél az akne kezelésében. Kevés olyan vizsgálatot végeztek, amelyben a különböző kombinált hormonális fogamzásgátlók jótékony hatásait hasonlították össze, így nem tisztázott, hogy van-e köztük bármilyen jelentős különbség e tekintetben.

A nők többségénél ezek a gyógyszerek olyan előnyöket biztosítanak, amelyek messze meghaladják a

súlyos mellékhatások alacsony kockázatát.

Melyek a kombinált hormonális fogamzásgátlók kockázatai?

Mint minden gyógyszer, így a kombinált hormonális fogamzásgátlók alkalmazása esetén is

előfordulnak bizonyos kockázatok. A leggyakoribb kockázatok a következők: kellemetlen érzés az emlőben, hangulatingadozás és testsúlyváltozások. A nagy vizsgálatok azt is kimutatták, hogy az emlőrák és a méhnyakrák kockázata nagyon kis mértékben nő.

A kombinált hormonális fogamzásgátlók alkalmazásának talán legfontosabb kockázata a vérrögképződés.

Mi történhet, ha vérrög alakul ki a szervezetemben?

A vérrögök először általában a lábak ereiben alakulnak ki (ez az úgynevezett mélyvénás trombózis), de

bizonyos esetekben leválhatnak az érfalról és a vérereken keresztül eljuthatnak a tüdőbe (ezt tüdőembóliának nevezzük). Vérrögök kialakulhatnak a szív ereiben vagy az agyban is (az előbbi szívrohamot, az utóbbi szélütést okoz). A vérrögök képződése ezért nagyon súlyos lehet, és igen ritka esetekben halálos szövődményekkel is járhat.

Mennyire nagy a vérrögképződés kockázata a kombinált hormonális fogamzásgátlók esetében?

Minden kombinált hormonális fogamzásgátló kismértékben növeli a vérrögképződés kockázatát, fontos

azonban megjegyezni, hogy ez a kockázat alacsony.

A kombinált hormonális fogamzásgátlók alkalmazásával járó vérrögképződés kockázata a szedés első évében a legnagyobb –ez abban az esetben igaz, ha korábban még sosem szedett kombinált hormonális fogamzásgátlót, illetve ha abbahagyta egy időre a fogamzásgátló szedését (4 hétre van annál hosszabb időtartamra). A vérrögképződés kockázata akkor is nagyobb, ha Önnél eleve emelkedett a kockázat (lásd a "Milyen egyéb tényezők növelhetik meg a vérrögképződés kockázatát?"című részt).

A kombinált hormonális fogamzásgátlók alkalmazásával kapcsolatos vérrögképződés kockázata a szedés első éve után csökken, de magasabb marad annál, mint amikor valaki egyáltalán nem szed kombinált hormonális fogamzásgátlót. A kockázat a szedés abbahagyása után néhány hónap múlva visszatér a normál szintre.

A vérrögképződés kockázata minden kombinált hormonális fogamzásgátló szedése esetén egyforma?

A több éven át zajló nagy vizsgálatok megfelelő bizonyítékkal szolgáltak abban a tekintetben, hogy a

vérrögképződés kockázata az egyes kombinált hormonális fogamzásgátlók esetén eltérő lehet. A feltevések szerint ez a különbség a készítményben lévő ösztrogén adagjától és a progesztogén típusától függ. Ne feledje, hogy a nők többségénél a kombinált hormonális fogamzásgátlók alkalmazásával járó vérrögképződés általános kockázata minden készítmény esetén alacsony.

Az etinilösztradiol mellett progesztogén összetevőként levonorgesztrelt, norgesztimátot vagy noretiszteront tartalmazó kombinált hormonális fogamzásgátlók esetén alacsonyabb lehet a kockázat a más progesztogéneket tartalmazó kombinált hormonális fogamzásgátlókhoz képest.

Hány nő esetében alakul ki vérrög?

A feltevések szerint:10 000 kombinált hormonális fogamzásgátlót nem szedő egészséges nő közül évente körülbelül 2-nél alakul ki vérrög

Összehasonlításképpen:

  • 10 000 olyan egészséges nő közül, akik etinilösztradiol mellett levonorgesztrelt, norgesztimátot
  • vagy noretiszteront tartalmazó kombinált hormonális fogamzásgátlót szednek, évente körülbelül 5-7-nél alakul ki vérrög
  • 10 000 olyan egészséges nő közül, akik etinilösztradiol mellett gesztodént, dezogesztrelt vagy drospirenont tartalmazó kombinált hormonális fogamzásgátlót szednek, évente körülbelül 9-12-nél alakul ki vérrög
  • 10 000 olyan egészséges nő közül, akik etinilösztradiol mellett etonogesztrel vagy norelgesztromint tartalmazó kombinált hormonális fogamzásgátlót használnak, évente körülbelül 6-12-nél alakul ki vérrög

Bizonyos kombinált hormonális fogamzásgátlók esetében még nem ismert azoknak a nőknek a száma, akiknél vérrög alakulhat ki. Ilyenek pl. az etinilösztradiol és dienogeszt, az etinilösztradiol és klórmadinon, az ösztradiol és dienogeszt, illetve az ösztradiol és nomegesztrol tartalmú készítmények.

Kombinált fogamzásgátlók - a legfrissebb információ!

Milyen egyéb tényezők növelhetik a vérrögképződés kockázatát?

A vérrögképződés valószínűsége egyéneként is eltérő még kombinált hormonális fogamzásgátló

alkalmazása nélkül is. Több tényező utalhat arra, hogy az Ön esetében magasabb a vérrögképződés

kockázata – például:

- Ön 35 évnél idősebb;

- Ön nagyon túlsúlyos;

- testvérénél vagy szülőjénél viszonylag fiatalon (például 50 éves kor alatt) kialakult vérrög;

- olyan egészségügyi problémája van, amely megnöveli a vérrögképződés kockázatát, például daganatos betegsége van.

Amennyiben Önnél a fenti kockázati tényezők egyike sem áll fenn, a kombinált hormonális fogamzásgátló szedése melletti vérrögképződés kockázata rendkívül alacsony.

Ha Önnél a fenti tényezők közül több is jelen van, akkor a kombinált hormonális fogamzásgátló szedése melletti vérrögképződés kockázata magasabb. Egyes esetekben ez azt is jelentheti, hogy Ön nem

szedhet kombinált hormonális fogamzásgátlót, és valamilyen más fogamzásgátlási módszert kell

megbeszélnie kezelőorvosával.

Ne feledje, hogy a vérrögképződésre való hajlam idővel változik – ha például jelentősen hízik, változtat a dohányzási szokásain, jelentős műtéten esik át, akkor fontos, hogy tájékoztassa erről a fogamzásgátlót felíró orvost.

Mire kell odafigyelnem?

Fontos, hogy odafigyeljen a vérrögképződés tüneteire, különösen, ha: éppen műtéten esett át

hosszú ideig feküdt (például sérülés vagy betegség következtében) vagy hosszú utazáson vett részt

Azonnal forduljon orvoshoz, ha a következő tünetek bármelyikét észleli:

Kombinált fogamzásgátlók - a legfrissebb információ!

Mire számítsak, amikor felkeresem a kezelőorvosomat?

Amikor felkeresi a fogamzásgátlót felíró orvost, akkor az orvosnak meg kell beszélnie Önnel a

kombinált hormonális fogamzásgátlók előnyeit és kockázatait. Ki kell hangsúlyoznia a vérrögképződés csekély kockázatát, azokat az állapotokat, amelyek megnövelik a vérrögképződés kockázatát és el kell mondania Önnek azokat a jeleket és tüneteket, amelyekkel fontos tisztában lennie.

Mit kell tennem, ha kombinált hormonális fogamzásgátlót szedek?

Azok számára, akik problémamentesen szedik a kombinált hormonális fogamzásgátlót, nincs szükség

arra, hogy ezen felülvizsgálat alapján abbahagyják a szedését. Ha aggályai merülnek fel az Ön által alkalmazott fogamzásgátlással kapcsolatban, beszélje meg azokat a fogamzásgátlót felíró orvossal a következő szokásos vizsgálat alkalmával. Addig folytassa a fogamzásgátló szedését a korábbiaknak megfelelően.

Ne feledje, hogy a kombinált hormonális fogamzásgátló szedésének hirtelen abbahagyása nemkívánt terhességet eredményezhet. A terhesség alatt és közvetlenül szülés után nagyobb a vérrögképződés kockázata, mint a kombinált hormonális fogamzásgátlók szedése esetén.

Fontos, hogy ne feledje tájékoztatni kezelőorvosát vagy a nővért (például, ha tervezett vagy soron kívüli műtét előtt áll) arról, hogy kombinált hormonális fogamzásgátlót szed.

Hogyan juthatok további információkhoz?

Ha Ön kombinált hormonális fogamzásgátlót szed, figyelmesen olvassa el a betegtájékoztatót, így

biztosítva azt, hogy tisztában legyen a vérrögképződés kockázatával; megismerje a vérrögképződés (például a mélyvénás trombózis, a tüdőembólia, a szívroham vagy a szélütés) jeleit és tüneteit; valamint, hogy tudja, mit kell tennie, ha úgy véli, hogy ezek bármelyike jelentkezik Önnél.

További tájékoztatást kaphat a következő honlapon:

http://www.ogyi.hu

http://www.ema.europa.eu/ema/

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához