Ezeket látta már?

Csökkent a csecsemőhalandóság Magyarországon

dr.szabo_miklos

A csecsemőhalandóság csökkent: koraszülött-ellátással kapcsolatos kiemelkedő nemzetközi konferenciát rendeztek Budapesten.

Negyedik alkalommal rendezik meg a "IV. Global Summit for Preemies" konferenciát, mely döntéshozók, egészségügyi szakemberek, szülők és segítő szakemberek nemzetközi fóruma.

Csökkent a csecsemőhalandóság

Magyarországon minden tizedik gyermek a 37. terhességi hét előtt, koraszülöttként jön a világra. Az elmúlt évtizedben ugyanakkor minden egészségügyi mutató közül az újszülöttek gyógyításában sikerült elérni a legnagyobb fejlődést hazánkban: 2013 óta30 százalékkal csökkent a csecsemőhalandóság.

"Célunk, hogy a koraszülöttek és a családok egészségéért való cselekvés feladatait, célkitűzéseit megvitassuk, a nehézségekről tájékozódjunk, és sikeres programok példáival, valamint tapasztalatcserével segítséget nyújtsunk egymásnak." mondtaDr. Szabó Miklós, aki többek között aMagyar Perinatológiai Társaság elnöke.

Koraszülött ellátás fejlesztése

Az elmúlt években világossá vált, hogy a modern műszerek, a koraszülöttek kórházi időszakban biztosított fájdalom- és stresszmentessége, és ezzel szoros összefüggésben a szülők bevonása a gyógyító csapatba garantálják a koraszülöttek gyógyítására tett törekvések sikerét.

"A koraszülött ellátás filozófiája mélyrehatóan megváltozott, a szakembereknek új készségeket kell tanulniuk, és olyan új gyakorlatokat kell kidolgozniuk, amelyek gyakran ellentmondanak a hagyományos orvosi paradigmáknak."– tette hozzá Dr. Nádor Csaba, neonatológus főorvos. "Az új professzionális mentalitásnak és szerepnek a maradéktalan elterjesztéséhez, megerősítéséhez további széleskörű szakmai és társadalmi összefogásra és támogatásra van szükség".

dr.szabo_miklos

Az esemény megrendezését Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár is üdvözölte. "A kora gyermekkori intervenció ágazatközi fejlesztése elnevezésű új program keretében egy olyan utógondozási irányelv fejlesztését végezzük el, amely pontosan leírja, hogy milyen életkorban, milyen gyakorisággal, milyen szakembernek kell látnia a gyermeket, milyen vizsgálatot kell elvégezni, és milyen, a diagnózishoz megfelelően illeszkedő fejlesztő, terápiás ellátást kell kapnia."

Az RSV fertőzéshez kapcsolódó kutatás fontossága

Az RSV a leggyakoribb közönséges légúti kórokozó gyermekeknél, ezenkívül csecsemőknél az alsó légúti megbetegedések leggyakoribb okozója. Az RSV rövidítés a tüdőmegbetegedést okozó óriássejtes vírus nevét (respiratory syncytial virus) jelöli.

Tanácsok szülőknek, hogyha tejallergiás a csecsemő - kattintson tovább!

Az RSV fertőzések általában hidegebb időben következnek be, leggyakoribb előfordulásuk változó, hazánkban a szezon általában ősztől tavaszig tart. A 2016-2017-es év az RSV szempontjából jelentős volt. A becsült adatok szerint a csecsemők igen magas, 1,5%-a igényelt kórházi ellátást RSV fertőzés miatt.

forrás: MellettedAHelyem

Forrás: EgészségKalauz