Ezeket látta már?

Tanácsok szülőknek, ha tejallergiás a csecsemő

2017.10.13. Módosítva: 2017.10.13.
szoptassunk

A tejallergia egyike a leggyakoribb gyermekkori allergiáknak. A gyerekek többsége a harmadik születésnap környékére kinövi a betegséget, ám az addig tartó időszakban sok kérdés felvetődik a szülőkben.

Elkészítettük összeállításunkatSasvári-Szekeres Anitával, a Budai Allergiaközpont dietetikusával, akivel a tejallergiáról beszélgettünk.

Tejallergia esetén anya diétázik

Tejallergia tápszeres csecsemőknél és anyatejes babáknál egyaránt előfordulhat, utóbbi esetben az anyatejjel átjutó tejfehérje okozza a panaszokat. A tejallergiára jellegzetes tünetek - hasfájás, puffadás, véres széklet, hasmenés, kiütések, ekcéma - hívják fel a figyelmet.

A felsorolt panaszokkal gyermek gasztroenterológus foglalkozik, ő állapítja meg a diagnózist. Amennyiben bebizonyosodik a tejallergia, tápszeres babáknál a tápszer cseréjével (ún. speciális gyógyászati célra szánt tápszer adásával), anyatejes csecsemőnél az anya tejmentes diétájával tudjuk kezelni a tüneteket.

Minden tápanyagot megkaphatnak a tejallergiás gyerekek

A tápszert életkor szerint adagolják, a már nem anyatejes kicsiknél, egy éves korig naponta fél litert javasolt elfogyasztaniuk, ezzel biztosítani lehet minden szükséges tápanyagot, fehérjét és vitaminokat, ami ebben az életkorban a fejlődéshez szükséges.

"A tápszerekből több típus is létezik, ezek nemcsak nevükben, de ízükben is kicsit eltérőek, így az a tapasztalat, hogy idővel mindenki megtalálja a gyermeke számára megfelelőt. Egy éves kor után szoktuk javasolni, ha a kicsi nem fogyasztja szívesen a tápszert, próbáljuk meg vaníliával, karobporral vagy fahéjjal ízesíteni."

Ha tejallergiás a baba, az anyának kell tejmentesen táplálkoznia Ha tejallergiás a baba, az anyának kell tejmentesen táplálkoznia Forrás: EgészségKalauz

Nem ajánlott a gyermekeknek tejallergia esetén a növényi tej

A növényi tejek közül gyermekek számára leginkább a zabtej, illetve zabtejszín javasolható, ám mivel ezek tápértéke alacsonyabb, mint a tápszereknek, inkább csak sütéshez-főzéshez ajánlják.

A szójatejet viszont egyáltalán nem javasolják ebben az életkorban, mivel a tejhez hasonlóan erős allergén, emellett növényi hormonokat tartalmaz, amelyek megzavarhatják a fejlődést.

A vizsgálat menete: útmutató aggódó szülőknek, akiknek tejallergiás gyermekük van

Az első találkozás alkalmával általában megbeszélnek mindent, amit a gyermek adott életkorának megfelelő táplálkozásról tudni kell. Anyatejes baba estében is sok kérdés adódik, hiszen ilyenkor az anyának kell tejmentesen étkeznie.

Megbeszélik, hogyan lehet a főzési szokásokat átalakítani praktikusan annak érdekében, hogy a szoptatás ideje alatt ne jelentsen sem időben, sem anyagilag nagy megterhelést a tejmentes étkezés.

Beszélnek a készételekről is: mire figyeljenek a csomagoláson, milyen termékekben – például pékárukban, kekszekben, felvágottakban – fordulhat elő tejszármazék és ezeket milyen néven találják meg.

Ha tejallergiás a baba, az anyának kell tejmentesen táplálkoznia Ha tejallergiás a baba, az anyának kell tejmentesen táplálkoznia Forrás: EgészségKalauz

Ha érzékeny a baba, akkor az anyának is le kell mondani a tejtermékekről.

Keresztallergiák és további kérdések tejallergiával kapcsolatban

Az első találkozáson kapott tanácsok jó alapot jelentenek az elinduláshoz, ám a későbbiekben több kérdés, probléma adódhat. Tejallergia esetén gyakori például a keresztallergia: a gyerekeknél panaszokat okozhat a marhahús, a citrusfélék és a tojás fogyasztása is.

Bármilyen tünet merül fel, táplálkozási napló vezetését szokták kérni a szülőktől. Ebben felírják az egyes étkezésekre fogyasztott ételeket, és azt, hogy jelentkezett-e bármilyen tünet utána. Néhány hét alatt így jó eséllyel be tudják azonosítani, hogy milyen összetevők okoznak panaszt, megbeszélik, hogy mivel tudják helyettesíteni, így elkerülhetik a felesleges diétás korlátozásokat is.

Az allergiás babák táplálása, gondozása több figyelmet érdemel. Olvasson tovább!

Mi történik, ha 3 éves korára nem növi ki a tejallergiát?

A diétát egészen a tünetek megszűnéséig tartani kell. Ennek megállapítására a gyermek gasztroenterológus javaslatára, az általa megadott időpontban és módon vissza kell majd vezetni a tejet a gyermek étrendjébe és figyelni, hogy jelentkeznek-e a tünetek.

Egyénenként változó, hogy hogyan reagálnak a gyerekek, de 3 éves korukra 80 százalékuknál általában megszűnnek a tünetek.

Ha mégsem növi ki erre az időre a tejallergiát, akkor megbeszélik az életkornak megfelelő további diétás tervet – kalcium és fehérje pótlás -, mert a tejmentes étkezést folytatni kell. A speciális tápszer felírására a gyermek 6 éves koráig van lehetőség, ha szívesen fogyasztja, akkor ezt figyelembe véve alakítják ki az étkezését.

Forrás: Budai Allergiaközpont

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához