Szponzorált tartalom

Esti szokások a családnak: Így fektessük le aludni a gyerekünket

#altatás #napi rutin #vacsora #Baba mama
2019.12.17.

Milyen rutint állítsunk fel a baba születése után? Fürdessünk vagy etessünk először? És egyáltalán: miért fontos a gyerek számára a rendszeresség? Most megmutatjuk, miért és hogyan érdemes kialakítani a napi menetrendet azt követően, hogy új taggal bővült a család.

Már egy összeszokott pár életében is akarva-akaratlanul kialakulnak az esti szokások. Munka után hazamennek – akár együtt is, egy közös helyen találkozva – , megvacsoráznak, elvégeznek némi házimunkát, elkészülnek a lefekvéshez, végül elalvás előtt esetleg megnéznek egy filmet. A rutin megnyugtatja, ellazítja az embert, hiszen a bejáratott rendszernek köszönhetően nem kell semmilyen döntést meghoznunk.

Aztán jön a baba....

Vitathatlan, hogy az első, de a második gyermek érkezésével is felborul az addigi napirend. A kicsi körüli teendőket be kell illesztenünk a különböző napszakokba, ráadásul ezeknél is fel kell állítani egy külön rendszert, hogy a babánk is biztonságban érezze magát és megszokja a napszakokat, a cselekvések sorrendjét. Így egy idő után tudni fogja, mikor eszünk, mikor megyünk a játszótérre, és mikor kezdünk el lefekvéshez készülődni. De ezt elő kell készíteni.

Talán az egyik legfontosabb az esti rutin kialakítása, hogy a kicsi mihamarabb átaludja az éjszakát. Ez pedig azért fontos, hogy kipihenhesse, feldolgozza a nap eseményeit és immunrendszere, szervezete is egészségesen fejlődhessen.

Állítsuk fel az új esti rendszert!

Az egyik első lépés a kiegyensúlyozott esti rutinhoz az, hogy meghatározzuk a vacsora, a fürdetés, az altatás idejét, esetlegesen sorrendjét. Érdemes egy kísérleti időszakot hagyni ehhez, hogy kitapasztaljuk, hogyan jó a kicsinek, aztán már szinte magától kialakul a rutin. Például a vacsora és a fürdés esetében ki fog derülni, hogy rosszul esik-e a kicsinek tele hassal lubickolni. Vagy az, hogy a fürdés megnyugtatja vagy éppen felébreszti, érdemes-e ezt elalvás előttre tenni. A legjobb tehát, ha a kicsi igényeit helyezzük előtérbe a rendszer kialakításakor. Figyeljük meg azt is, mikor (és mitől!) lesz álmos és időzítsük eszerint elalvását!

Fontos továbbá, hogy a rutin kapcsán maradjunk következetesek, és amellett, hogy rugalmasak vagyunk, igyekezzünk megtartani – és be is tartatni családunkkal, gyermekünkkel is – azt. Ugyanis, ahogy a kicsi cseperedik, úgy fog elkezdeni kísérletezni a szokások és az anyuka határaival!

A rutin lémyege, hogy ugyanabban az időben ugyanazt csináljuk, báhol is vagyunk Forrás: gettyimages.com

A vacsora fontossága

A vacsora bevezetése minden szempontból jót tesz az esti rutinunkkal. Van időnk úgymond lelkileg is hazaérkezni, párunkat üdvözölni, egy asztal körül átbeszélni a napot, miközben magunkat, illetve a kicsit is tápláljuk finom falatokkal. Bár egy csecsemőnél még működhet az, ha rendesen megetetjük este, mert akkor talán kevésbé ébred fel éjszaka, de az éves feletti gyerekeknél már érdemes ezt felülvizsgálni, vajon jót tesz-e a kicsinek tele hassal elaludni. A gyermeknek szüksége van életkor szerint adható, tápláló ételekre egész nap, és ezen belül fontos szerepet kap a vacsora is. Amire fontos figyelni, hogy mit kap vacsorára és mikor. Legalább 2 óra teljen el a vacsora és lefekvés ideje között, figyeljünk arra, hogy ne kapjon a gyermek túl sok és nehezen emészthető ételt, ugyanis ezek feszíthetik a pocakját éjszaka. Ráadásul a nagyobb kalória bevitel energikusabbá is teheti a gyermeket. A vacsora menüjébe az egy éves kornál idősebb gyerekeknél már beiktathatunk egy gyerekitalt is, amely a benne található vitaminok révén szintén megtámogatja a fejlődésben lévő szervezetet, az immunrendszer egészségét.

A nyugalmi állapot elérése

Az utolsó felvonást, az altatást felvezető időszak a nyugalmi állapot megteremtése. Itt már ügyenünk kell arra, hogy a kicsit a lehető legkevesebb inger érje. Amennyiben mégis megtörtént a baj és felpörgött, akkor először szüntessük meg a kiváltó tényezőt (kapcsoljuk ki a tévét, zenét stb.), sötétítsünk be, beszéljünk hozzá, teremtsük meg mihamarabb a nyugodt körülményeket újra. Tegyük el aludni a játékokat együtt, búcsúzzunk el az utcától éjszakára, vagyis tudatosítsuk a kicsiben, hogy minden nyugovóra tér és neki is ezt kell tennie.

Az altatás idején ezt a nyugalmi állapotot kell megszilárdítanunk, vagyis a kicsit kényelmesen fektessük be a saját ágyába, ahol érezheti: bármikor elaludhat, ha rátör az ólmos álmosság. Az újszülötteknél még szintén jó, ha ringatva altatjuk el, viszont ahogy növekszik, érdemes erről leszoktatni, különben hosszútávon nem fog tudni magától elaludni. Ügyeljünk tehát arra, hogy a pici még ébren kerüljön az ágyába és a társaságunkban aludjon el.

És végül magáról az altatásról

Amikor már optimálisan telt pocakkal, tisztán megfürödve, pizsamában ágyba került a kicsi, akkor jön a nap záró akkordja, az elaltatás. Erre számos trükk létezik, és valószínűleg minden édesanya belevisz egy-egy egyedi mozzanatot ebbe a szokásba (is). A legmegnyugtatóbb talán a gyerek számára az, ha hallhatja a hangukat, ha érezheti az illatunkat és a testünk melegét. Könnyebben elalszik, ha befekszünk mellé az ágyba és mesélünk neki fejből, de együtt is nézegethetjük a mesekönyvet, dúdolhatunk, énekelhetünk, mondhatunk verset neki (a ritmusosság ugyanolyan nyugtató lehet számára, mint a rutin), simogathatjuk, gyengéden masszírozhatjuk is, de éppen csak annyira, hogy ellazuljon, ne pedig felébredjen. Érdemes kitapasztalni, hogy mit szeret jobban, mire alszik el a legkönnyebben.

Az éjszakai ébredés egyébként mindennek ellenére sem mindig kivédhető. Ha éjjel felsír a kicsi, bár nem egyszerű, de próbáljunk meg egy-két percet várni, mielőtt odamegyünk hozzá. Ennyi idő elegendő lehet ahhoz, hogy magától visszaaludjon, ha mégsem sikerül, akkor pedig ott leszünk neki, hogy újra megnyugodjon. És bár vannak kiindulópontok, univerzális trükkök, amelyeket érdemes kipróbálni az éjszakai ébredéskor vagy az altatáskor, nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy minden család és minden kicsi más. A legfontosabb tehát, hogy a gyerekünk saját személyiségéhez, az ő saját igényeihez illesszük a rutint, és hogy kitapasztaljuk, hogyan segíthetünk neki megnyugodni az adott (krízis)helyzetekben.

A cikket szponzorálta a Milumil termékeket forgalmazó Numil Kft.

Forrás: egeszsegkalauz.hu