Ezeket látta már?

Ez az 5 tévhit a terhességről, tönkre teheti a családalapítási esélyeit

meddőség, terhesség, családalapítás, lombik, terméketlenség

Az idő, a lombik és a kitáruló lehetőségek - 5 tévhit a terhességről és a meddőségről, melyek tönkre tehetik a családalapítási esélyeinket.

Jóllehet egyre többet foglalkozunk a meddőséggel, sajnos továbbra is tartják magukat olyan tévhitek, melyeket ha elhiszünk, akkor nagyon sokat ronthatunk a saját esélyeinken a családalapításra. A hibás elképzelések közül most 5-öt vizsgált meg a ratkotunde.hu, dr. Angyal Géza szülész - nőgyógyász főorvos segítségével.

Fiatalon még a fogkeféjétől is....

Kár lenne elhinni azt a tévképzetet, hogy aki fiatal, az termékeny is. Ez ugyanis ebben a formában nem igaz. Tény, hogy a fiatalabb szervezetnek nagyobb az esélye egy egészséges baba világrahozatalára, de ez nem törvényszerű. Az, hogy milyen eséllyel esünk teherbe, csak részben függ az életkortól. Sokkal nagyobb értékkel esik latba az, hogy milyen állapotban van a szervezetünk!

Meddőség: ilyen, amikor a petevezető elzáródása okozza - olvasson tovább!

Ráérek, nem hajt a tatár, ma már a 40-es kismamák sem ritkák

- Valóban, ma már lehetséges az is, hogy valaki anyává váljon a 40-es éveiben, de azért gyakorinak nem neveznénk. Ennek ugyanis igencsak nagy veszélyei vannak mind a babára, mind az édesanyára nézve. Ugyanakkor tény, hogy nem lehetetlen. Ha a szervezet megfelelően karban van tartva, és a tápanyagellátottsága is jó, akkor a terhesség kialakulásának esélye is megnő, de azért érdemes előbb gyermeket vállalni, hiszen lényegesen csökkennek a genetikai problémák kialakulásának esélyei - mondta el dr. Angyal Géza.

Majd az orvos megoldja, és ott a lombik is...

Az orvostudomány hatalmasat fejlődött, és napjainkban is tovább gyarapszik a tudásunk, de az orvos sem varázsló! A meddőségek egy jelentős része ugyanis nem szervi eredetű, vagyis a háttérben nem olyan dolog áll, amit az orvos könnyedén képes kezelni. A szakember hatalmas segítség lehet a meddőség leküzdésében, de ez rajtunk is múlik!

Azok az emberek, akik nem foglalkoznak saját egészségükkel, nem mozognak rendszeresen, és nem étkeznek kiegyensúlyozottan, könnyen találhatják magukat olyan helyzetben, amiről azt gondolták, velük nem fordulhat elő. Ráadásul a várandósság elképesztő tápanyagigénnyel is jár, és ha a test nincsen felkészülve rá, akkor a terhesség kialakulásának esélye is erősen lecsökken. Nem véletlen, hogy ma, hazánkban minden negyedik pár küszködik családalapítási gondokkal.

A lombikprogram pedig valóban utolsó mentsvár kellene, hogy legyen, hiszen a siker itt is “csak” 36%-os, ami egyébként fantasztikus eredmény, de láthatjuk, hogy nem garantál semmit. És itt csak a teherbe esés sikeressége szerepel, a baba kihordása már nem.

Terméketlenség? Nem baj, nem akarok gyereket...

Az, ha valaki terméketlen nem csak azt jelenti, hogy gyermeke nem lehet. A termékenység ugyanis egy sor olyan folyamat eredménye, melyek számtalan más ponton is befolyásolják a test működését. Bár lehet, hogy gyermeket nem szeretnénk, de a hormonális zavarok nem csak a meddőséget váltják ki. Emésztési gondok, hajhullás, betegségek kialakulása is lehet a következménye annak, ha nem figyelünk oda rendesen az egészségünkre.

Ha pár hónap alatt nem megy, akkor baj van!

Egy teljesen egészséges nő esetében egy ovuláció alkalmával a terhesség kialakulásának esélye 25% körüli. És akkor még meg sem említettük a férfi oldalát a folyamatban. Ahhoz, hogy az esélyeket maximalizálhassuk mindenképpen fontos a mozgás, az étkezés és a megfelelő tápanyagpótlás. Sajnos a világon minden negyedik, nagyjából 2 milliárd ember tápanyaghiányos állapottal küszködik, sokszor úgy, hogy nem is tud róla. És ebben bizony a fiatalok is benne vannak, zömmel a fejlettebb országokból. Az ok a stressz, a környezeti ártalmak és az élelmiszerek tápanyagtartalmának jelentős csökkenése.

Szülés 35 év felett: ezért nehezebb teherbe esni, ha később vállalunk gyereket - kattintson!

Az esélynövelés remek eszköze a várandósvitamin, melynek nem csak komplexnek kell lennie, hanem a benne szereplő anyagoknak is szerves (-citrát, -glükonát) kötéssel kell jelen lenni. De! Emellett fontos, hogy megfelelően tagolt is legyen. A szervezet felkészítése a terhességre, valamint az első trimeszter tápanyagigénye merőben eltér például a második trimeszterétől, valamint a harmadik trimeszter és a szoptatási időszak igényeitől. Vagyis a jó várandósvitamin megfelelő tagoltsággal is rendelkezik, hogy az esélyek tényleg maximalizálhatóak legyenek.

Fontos kiemelni, hogy orvosi értelemben meddőnek az a pár számít, akik normál szexuális aktivitás mellett - természetesen védekezés nélkül - egy év alatt sem tudnak családot alapítani. Ebben az esetben is első körben a kivizsgálásokat indítják el, hiszen lehet, hogy olyan probléma húzódik a háttérben, melyen orvosilag viszonylag könnyen lehet segíteni.

Forrás: ratkotunde.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához