Ezeket látta már?

Hihetetlen, ahogy ez az újszülött reagált: vajon mi történik az orvos és közte?

csecsemő, újszülött, testbeszéd, látás, hallás

Bűbájos: alig született meg, máris a közösségi média sztárja lett ez a kisbaba az értő tekintetével.

Minden újszülött nagy utat tesz meg, amíg a sírástól eljut az értelmes beszédig. Talán nem is gondoljuk, hogy az éppen világra jött újszülöttnek azonnali igénye, hogy kommunikáljon velünk. Pedig a kutatások azt bizonyítják, hogy az újszülöttek rendelkeznek az érzékelés és az észlelés képességével, ezért azonnal tudnak kommunikálni a környezetükkel. Ennek ékes bizonyítéka ez a felvétel, amit a neetmedicaldictors is közzétett az Instagramján.

Csecsemő testbeszéde

A csecsemő és az anya közötti kapcsolat az érintéssel kezdődik, majd a hangok, mozdulatok jelrendszerével és jelmegfejtési folyamattal folytatódik. A nyelv fejlődése, a hangingerek értelmezése szoros kapcsolatban áll a nem nyelvi kommunikációval. A kommunikációt a folytonos gyakorlás, tapasztalat és tanulás fejleszti, mely formálja a csecsemő és az anya magatartását, alkalmazkodóképességét és nyelvi kompetenciáit. A kétoldali kölcsönös jelzések tehát a csecsemő és az anya magatartásából fakadnak, és befolyásolják egymást. (Sugárné 2001)

A csecsemők egységes, ’uniformizált’ kifejezési formát használnak, tekintet nélkül arra, hogy az őket körülvevő felnőttek milyen nyelven beszélnek. A beszéd kialakulása előtti un. preverbális korszaknak több olyan jelzőrendszere van, mely kifejezi a csecsemő testi és pszichés állapotát. A sírás, a hangadás, a mimika, a tekintet, a pantomimika, a gesztusok, a rámutatás stb., mint a nyelvfejlődés előfutárai, már a kora csecsemőkortól megfigyelhetők.

Az első hetekben a biológiai hangok uralják az újszülött hangadását. Reflexes hangadásnak is nevezik ezeket, mert közvetlen összefüggésben állnak a gyermek fizikai és lelki állapotával.

Mennyire lát a baba?

A csecsemő látószerve és a látáshoz szükséges idegrendszere a születés idejére teljesen kifejlődik. A születést követően néhány óra múlva az újszülött képes megkülönböztetni az édesanyja arcát egy idegenétől.

Korábban úgy gondolták, hogy a csecsemő a születése után csak a mozgást érzékeli, de egyre több kísérlet igazolja, hogy a révetegnek tűnő nézelődés mögött felismerések rejtőzhetnek. Egy tanulmány leírása szerint a 9 perces újszülöttnek felmutatnak egy normális és egy eltorzított (a szemek és az orr helyet cseréltek) arcot, és Ő a normális arcot nézi meg jobban, jelezve, hogy ezt kedveli.

Az újszülöttek meg tudják különböztetni a piros, kék, zöld, sárga színeket is. A formák közötti különbségeket is látják a háromszöget, kört, négyzetet vagy a keresztet ábrázoló rajzokon.

Milyen a csecsemő hallása?

A csecsemők a tudomány mai álláspontja szerint képesek megkülönböztetni az egyik sírást a másiktól. Az újszülött sír, ha egy másik kisbabát hall sírni, de elhallgat, amikor a saját sírását hallja magnófelvételről.

A megfigyelések szerint a csecsemő az édesanyja hangját szereti a legjobban. De megkülönbözteti, és előnyben részesíti az emberi a hangot más hangoknál. Az újszülött kisbaba képes különbséget tenni a sziréna és a csörgő hangja között.

Az újszülöttek ízlelése, szaglása

Amikor az újszülöttekkel különféle ízeket kóstoltatnak, a babák különféle grimaszokkal reagálnak. Az édes, keserű vagy savanyú íz érzékelésekor a csecsemő grimaszai hasonlítanak a felnőtt grimaszaihoz. A születés után rövid idővel tapasztalható, hogy a csecsemő a gyümölcsillatra pozitíven reagál, míg a halszagot negatív grimaszok kísérik. A kutatások azt is kimutatták, hogy a csecsemő az anyja mellének illatát megkülönbözteti mások mellének az illatától.

Az érintés és az egyensúly

A kisbaba az olyan enyhe légmozgásokat is érzékeli, amelyeket egy felnőtt észre sem vesz. Megfigyelték, hogy a baba a születése után rövid idővel a hajkefe különböző méretű sörtéire különbözőképpen reagál.

A babának még nincs egyensúlyérzéke, de ha megpörgetik, vagy hirtelen felemelik, vagy süllyesztik, a csecsemő rosszul lesz, arcvonásai eltorzulnak, lélegzete benn szorul.

Ha szokatlan, furcsa pozícióba helyezik, akkor megpróbálja a fejecskéjét egyenes helyzetbe hozni.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

A terhességi cukorbetegség a babára is veszélyes lehet

Forrás: egeszsegkalauz.hu