Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Miért fontos a fényvédelem? Ilyen bőrbetegségeket okoz az UV-sugárzás

A napsugarak nemcsak öregítik a bőrt, de káros hatással is vannak rá

A nap sugarainak számos pozitív hatása van szervezetünkre: segítik a D-vitamin termelődését, jó hatással vannak egyes bőrbetegségekre és a hangulatunkra. Mindemellett veszélyt is jelentenek a bőrünk számára: súlyos leégést, bőrelváltozásokat, visszafordíthatatlan betegségeket bőrrákot okozhatnak és előidézik a bőr korai öregedését (photoaging).

Az UV-sugarakról általában

Az UltraViola sugarak a napsugárzás 7%-át teszik ki, hullámhossza kevesebb, mint 400 nm, de energiája nagyobb, mint a látható, és az infravörös fényé. Az UV sugarak másképp érik a bőrt különböző szélességi körön, évszakban, napszakban és tengerszint feletti magasságon. A Föld a napsugarak egy részét elnyeli, de a hóról a sugarak 80%-a, a vízről 25%-a, a homokról 15% -a verődik vissza, ezért körültekintőnek kell lenni a fényvédő kiválasztásában az év minden napján.

Nem minden UV-sugárzás egyforma. Az UVB az epidermiszig hatoló, a leégésért felelős sugárzás. Az UVA viszont egészen a dermiszbe tud eljutni, ahol az elasztin és kollagén rostokat károsítja, vagy megváltoztatja azokat, előidézve a korai bőröregedést, illetve roncsolhatja a DNS-t is, így okozva a legsúlyosabb bőrrákot, a melanómát. Mivel az UVA sugaraknak nincs közvetlen diszkomfort érzetet nyújtó hatása (csak extrém hosszú besugárzási idő után), így nem érezzük azonnal a káros hatásukat. Az UVC sugárzás a legveszélyesebb, mivel nem éri el a földfelszínt az ózonréteg védőrétege miatt.

Az UV-sugarak elleni védelem télen-nyáron fontos Az UV-sugarak elleni védelem télen-nyáron fontos Forrás: egeszsegkalauz.hu

Az öregedés, így a bőr öregedése is egy természetes folyamat, amely mindenkit másként érint, és mindenki másként éli meg. A folyamat megjelenése különböző életkorra tehető, ezért fontos, hogy már az első jelek észlelésekor pontosan tudjuk, mit tehetünk ellene.

Tudta?

A belső öregedés az idő múlásának köszönhető, ami genetikai, élettani adottságainktól függ, illetve a külső tényezőktől. A külső tényezők a belső bőröregedés idejét gyorsítják fel. A photoaging folyamata (UV expozíció által kiváltott jellegzetes változása a bőrnek) tudatos megelőzéssel lassítható.

Az öregedési folyamatban az UV sugárzás és a stressz nagy szerepet játszik.

A szolárium nagy dózisban UVA sugarakat bocsát ki, ezzel a bőrben elindíthatja a bőrrák kialakulásához vezető káros folyamatokat és a bőr korai öregedését okozza. Ahhoz, hogy elkerülje az UV sugarak bőröregítő és bőrkárosító hatását elengedhetetlen a fényvédő alkalmazása.

Fontos a megfelelő fényvédő kiválasztása Fontos a megfelelő fényvédő kiválasztása Forrás: egeszsegkalauz.hu
Forrás: egeszsegkalauz.hu