Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Miért kívánós a kismama akár már a terhesség első néhány napjától?

Mi állhat a kívánósság hátterében?

A terhesség rengeteg változást tartogat szervezetünk számára. Fogalmazhatnánk úgy is, hogy az anyai test ilyenkor egy 40 hétig tartó különleges utazásra indul, melynek a végén egy új élet születik. De a 9 hónap alatt nemcsak fizikai, hanem rengeteg hormonális változást is megtapasztalunk majd. A hormonháztartás átrendeződésének köszönhetően egyik napról a másikra például a bizonyos ételek iránti szenvedély is felerősödhet a terhesség alatt.

De mi a kívánósság pontos oka? Ennek járunk most utána alaposan!

Milyen hormonális változások lépnek fel a várandósság során?

Fontos tudnunk, hogy a változás már a fogantatás pillanatától elindul testünkben, amikor még nem is gyanakszunk semmire. Sok idő eltelhet ilyenkor az első menstruáció kimaradása és a pozitív terhességi teszt kézben tartásáig, miközben nem is sejtjük, hogy mennyi hormonális változás zajlik le testünkben. Például a progeszteron szint emelkedése miatt megszűnik a peteérés, ezért marad el a havi menstruáció innentől kezdve.

Emellett az ösztrogén hormon mennyisége is növekszik, ami teljesen “a baba igényeire” formálja odabent a szervezetünket, de mi idekint ezt vizesedésben, esetleg duzzadt arcban, lábban vagy karban tapasztalhatjuk meg.

Termelődik még prolaktin is, ami segíti a tejelválasztást, illetve oxitocin is, ami enyhíti a szorongást és elősegíti a kötődést, később pedig alapvető szerepet játszik a szülés megindításában.

Ne ijedjünk meg, ha erős mellfeszülést, hangulatingadozást, levertséget, fáradtságot, reggeli émelygést, rosszullétet vagy sűrűbb vizelési ingert tapasztalunk. Ez mind a hormonális változásoknak köszönhető, melyek azért mennek végbe, hogy kisbabánk a lehető legnagyobb biztonságban fejlődhessen odabent.

Mi okozza a különböző ételek iránti fokozott vágyat akár a terhesség első napjától?

A kívánósságot a legtöbbször az első trimeszter végén és a második trimeszter során tapasztaljuk meg, ami bármilyen ízre, ízkombinációra irányulhat, legyen szó édesről, sósról, savanyúról vagy épp keserűről. Lehet, hogy hosszan tartóan egy ételt szeretnénk majd fogyasztani, de az is előfordulhat, hogy ez naponta változik majd.

Sokan sokféleképpen kutatták már a kívánósságnak a konkrét okát, de a tudományos háttere a mai napig nem tisztázott. Viszont ésszerű feltételezésnek tűnik, hogy a terhességgel megváltozó hormonháztartás, az ingadozó vércukorszint és a megnövő zsírraktározás hatással vannak a kismama étvágyára és anyagcseréjére, így a kívánósságra is.

Az anyai szervezet célja ebben a kilenc hónapban az, hogy a fejlődéshez szükséges hátteret biztosítsa a fejlődő magzat számára. Ennek nem is olyan egyszerű megfelelni, hiszen fokozott mennyiségű nyomelemre, aminosavra, vitaminra, ásványi sóra van ehhez szükség. Ebből kiindulva testünk egyfajta tápanyaghiány jelzése is lehet a kívánósság, ezért törhet ránk az az érzés: “most azonnal ennem kell az adott ételből”.

Érdemes figyelni a megkívánt ételek jellegére

Nézzük meg alaposabban, hogy mely ételt milyen tápanyag hiányával szokták azonosítani! Míg a csokoládé, de akár az extra sós nasik megkívánása a magnéziumhiány jele lehet, addig a cékla iránti vágy a vashiányé, a különböző sajtok utáni sóvárgás pedig a zsírsav hiányát üzenheti számunkra. A fokozott húsbevitel szintén az alacsony vasszintet sugallhatja, a szénhidrátok utáni vágy pedig arra utalhat, hogy energiaraktáraink lassan kiürülnek.

Pszichés oldalról is megközelíthető a kívánósság kérdése, hiszen minden nő másként éli meg a babavárás időszakát. A pozitív terhességi teszt mérhetetlen örömöt jelent, de egyben hatalmas felelősséget is helyez a szülőkre. Várandós kismamaként a hangulatingadozások és a stressz is hajlamosíthat rendszertelen étkezésre. Ilyenkor a megnövekedett tápanyagigény növekvő étvággyal társulhat, hiszen mindent meg akarunk tenni a fejlődő kisbabáért.

Milyen étkezési szokásokra tanácsos odafigyelni a terhesség alatt?

A legfontosabb szempont a kiegyensúlyozott táplálkozás. A kívánósság sem fog olyan gyakran ránk törni, ha naponta 4-5, sőt a harmadik trimeszterben akár 6-7 alkalommal is étkezünk. Ezzel ugyanis kordában tarthatjuk a vércukorszintet is. Az étkezések alkalmával törekedjünk arra, hogy a menüben megfelelő mennyiségben és minőségben szerepeljenek fehérjék, zsírok, vitaminok, illetve ásványi anyagok.

Rendkívül fontos, hogy a diétát és fogyókúrát tegyük félre ebben az időszakban. Szervezetünkre most más feladatok várnak, de tartsunk mértéket, hiszen a túlzásba vitt étkezés sem nekünk, sem kisbabánknak nem tesz jót. Törekedjünk az egészséges, változatos és kiegyensúlyozott étkezési rutin kialakítására.

Kismamaként a testünk külsőleg is sokat változik. Azonban ez mind töredéke annak, amilyen “felfordulás” odabent történik, hiszen ebben az időszakban szervezetünk legfontosabb feladata egy új élet megteremtése. A rengeteg hormonális változás olyan tünetekkel járhat, mint például a bizonyos ételek iránti fokozott vágy vagy éppen undor. De ne stresszeljünk ezen, inkább igyekezzünk szervezetünk számára biztosítani a minőségi tápanyagbevitelt a babavárás hónapjaiban.

Forrás: EgészségKalauz