Ezeket látta már?

Miért nem emlékszünk a születésünkre? Itt a válasz!

baba, születés, szülés

Miért nem emlékszünk az életünk kezdetére?

Habár rendszerint az első 2-3 évünkből szinte semmire nem emlékszünk, a kutatók szerint a csecsemők képesek emlékeket kialakítani. A születés utáni néhány napban a csecsemők már képesek felidézni az anya arcát, pár hónap elteltével pedig a leggyakrabban látott arcokra mosolyognak - szemben azokkal, akiket nem látnak sűrűn, vagy teljesen ismeretlenek.

De az, hogy a csecsemők képesek emlékezni, nem új keletű: Carolyn Rovee-Collier pszichológus már az 1980-as és 1990-es években is végzett kutatásokat, amik rávilágítottak arra, hogy a babák is emlékeznek.

A kutatásba 2-6 hónapos babákat vontak be, akiket olyan ágyakba tettek, amik fölött egy-egy forgó lógott. Egy zsinórt kötöttek a babák lábára, aminek a másik vége a játékhoz kapcsolódott, és megnézték, összekötik-e a babák azt, hogy az a rúgásaik hatására mozog. A babák gyorsan rájöttek, hogy ők irányítják a játék mozgását.

A kutatás során kiderült, hogy ha a babák 1 percig gyakorolnak, 1 nappal később is emlékeznek az összefüggésre. Minél idősebbek voltak a csecsemők, annál tovább emlékeztek, de gyakorlással lehetett fejleszteni az emlékezést a kisebbeknél is.

De mi az oka annak hogy nem tudunk emlékeket felidézni a születésünkről? Ahhoz, hogy legyenek saját emlékeink, képesnek kell lennünk arra, hogy magunkat, a létezésünket másokhoz viszonyítsuk, elkülönítsük magunkat másoktól, és az eddigi eredmények alapján 18 hónapos korig nem történik meg. Egy kutatás során a babák orrára piros rúzzsal pontot rajzoltak, majd tükröt tettek eléjük. A 18 hónaposnál kisebb babák csak mosolyogtak a tükörképükre, és nem mutatták jelét annak, hogy felismerik magukat. A 18 hónapnál idősebb babák viszont már felismerték magukat. A kutatók erre alapozva gondolják, hogy mivel nem tudjuk megkülönböztetni magunkat másoktól életünk első pár hónapjában, a születésünkről sem tudunk emlékeket felidézni.

Olvasson tovább! Lehet terhesen szalámit enni? 6 tévhit a várandósságról

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához