Ezeket látta már?

Milyen felnőtt lesz a koraszülött?

A Rhode Island Egyetem kutatói több, mint 200 koraszülöttet figyletek 21 éves korukig, azzal a megfontolással, hogy igazolják, hogy a koraszülöttek kevésbé egészségesek, szociálisan hátrányosabb helyzetűek és magasabb a kockázatuk a szívbetegségek kialakulására nézve.

Ennek egyik lehetséges oka, magyarázza Mary C. Sullivan professzor, hogy az igen alacsony születési súly, az ismételt vérvételek, a sebészeti beavatkozások illetve lélegeztetés befolyásolják ezen gyermekek stressz-szintjét. A stressz hatására megemelkedik a kortizolszintjük, melynek az anyagcsere szabályozásában éppúgy szerepe van, mint az immunválaszban és az erek tónusának befolyásolásában.

Milyen felnőtt lesz a koraszülött?

Minél alacsonyabb súllyal születnek a koraszülöttek, a kockázat annál magasabb. Az igen alacsony súllyal világra jött koraszülötteknek a legrosszabb a légzési eredményük, nekik a legmagasabbak a vérnyomásértékeik. Az egészségileg és neurológiailag károsodott koraszülötteknek 32 százalékkal gyakrabban kell akut illetve visszatérő betegségekkel megküzdeniük.

Az egészséges koraszülötteknek, főleg a fiúknak a tanulás is nehezebben megy. Több nehézséggel küzdenek, nehezebb számukra a matematika, több támogatást igényelnek az iskolában. A koordinációjuk sem minden esetben tökéletes- ez összefüggésben állhat az agyi fejlődéssel, illetve az újszülött intenzív ellátással is.

A koraszülötteknek általában kevesebb a barátjuk is. A helyzet azonban korántsem ennyire súlyos. A gyerekek gyorsan alkalmazkodnak és erős akarattal mindent megpróbálnak, hogy lemaradásaikat behozzák. Ugyanakkor vannak védő hatású tényezők is- a támogató szülői háttér, a megfelelő iskolai környezet ellensúlyozhatja a hátrányos tényezőket.

Az eddigi eredmények, a későbbi adatokkal együtt hozzá fognak járulni a koraszülöttség felnőttkori hatásainak jobb megértéséhez, elsősorban a szív-érrendszeri megbetegedések tekintetében. Az eredmények jelentősek a szülők, az újszülött-intenzív ellátásban dolgozó szakemberek, a pedagógusok, a gógypedagógusok számára is. "A hátrányok ismeretében a fejlesztések idejekorán, megelőző jelleggel is megkezdődhetnek" - véli a professzor.

Az eredményekről Angliában, Exeterben fognak beszámolni szeptemberben a European Group of Pediatric Work Physiology 27. kongresszusán.

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához