Ezeket látta már?

Pattanásos tinik borús ügyei

Egy csütörtökön közzétett tanulmány szerint a súlyos aknétól szenvedő kamaszlányok kétszer nagyobb valószínűséggel gondolnak az öngyilkosságra, mint hibátlan bőrű kortársaik.

A 3775 tizennyolc-tizenkilenc éves norvég fiatal közreműködésével készült kérdőíveken alapuló vizsgálat statisztikai bizonyítékkal szolgál azzal kapcsolatban, hogy a pattanás valóban negatív hatással van a mentális egészségre.

Pattanásos tinik borús ügyei

A válaszadók tizennégy százaléka értékelte akneproblémáját jelentősnek.

Az öngyilkos képzelgés mellett esetükben kétszer nagyobb volt a valószínűsége annak, hogy nincsenek barátaik, 51 százalékkal nagyobb a valószínűsége, hogy még nem volt szexuális kapcsolatuk, és 41 százalékkal nagyobb valószínűsége, hogy gyengén teljesítenek az iskolában.

A Journal of Investigative Dermatology szakfolyóiratban megjelent tanulmányt Jon Anders Halvorsen vezetésével az Oslói Egyetem kutatói készítették.

Néhány jó szó...

Az akne valóban igen súlyossá válhat. A betegség lényege a faggyúmirigyek termelési zavarából fakad, amely miatt a bőrön enyhébb vagy súlyosabb formájú vörös, duzzadt és hegesedéseket maga után hagyó bőrelváltozások jelennek meg, főként az arc, a homlok valamint a hát bőrén, de lehet másutt is.

Kamaszkorban a hormonális átállással együttesen fokozottabb a faggyúteremelés is, ezért látható igen sok pattanásos - vagy már aknétól szenvedő kamasz. Sokakat - nyilván főként inkább a lányokat - ez nagyon zavarja, és a cikkben említett öngyilkossági gondolatokig is el tudnak jutni.

Az aknénak pedig ma már vannak elég jó terápiás lehetőségei a szárító hatású helyi szerektől kezdődően az antibiotikum-tartalmú helyi kezelésen át egészen a valóban hatékony izotretinoin-származékokig.

Ez utóbbiakkal az akne (majdnem teljesen) megszüntethető, a bőr állapota rendezhető. Hosszabb kúrát kell tartani, szisztémásan be kell szedni a gyógyszert több hónapon át. A hatás lényege (ezek A-vitamin analógok) hogy elzárják véglegesen a faggyúmirigyeket, és a termelésük is javarészt megszűnik. A terápia erősen hatásos, ám van néhány komolyabb veszélye.

Csak és kizárólag bőrgyógyász szakorvos rendelheti e szereket, mert pl: napos hónapokban tilos alkalmazni a fényérzékenyítő hatás miatt, fiatal lányokon, nőkön mindig kizárandó előtte a terhesség, mert erősen teratogén (torzmagzat-képző) hatásúak.

Tehát csak szigorú szakorvosi felügyelet mellett szedhetők, lehet néhány kellemetlen mellékhatásuk, pl. orrvérzések formájában. Mindig a kezelőorvos döntse el, hogy mikor van a kúra vége!

Viszont a bőr szépen rendezhető, és a helyreálló esztétikummal a fiatal ember lelke is helyrerázódik...

(a szerk.)

Forrás: Medipress