Ezeket látta már?

Várandós, és paracetamolt szed? ADHD-t okozhat a gyermekének

várandós, terhes, vakcina, koroanvírus

A figyelemhiányos hiperaktivitást a paracetamol számlájára is írhatjuk egy új kutatás alapján.

A European Journal of Epidemiology című tudományos folyóiratban megjelent kutatás a barcelonai Globális Egészségügyi Kutatóintézet (ISGlobal) vezetésével készült, amely során 70 ezer érintett gyermeket vizsgáltak meg.

ADHD és ASD a paracetamol miatt?

Ennek során összefüggést találtak a terhesség alatt szedett paracetamol és a gyereknél kialakuló figyelemhiányos hiperaktivitás (ADHD) és autizmus spektrum zavarok (ASD) tünetei között.

A szakértők 73 881 gyerek adatait elemezték, az információk a paracetamolnak a magzati korban vagy a születés után való kitettségre, az ASD vagy ADHD legalább egy tünetére vonatkoztak. A kohorszvizsgálattól függően az anyák 14-56 százaléka szedett paracetamolt várandóssága alatt - írja az EurekAlert.com tudományos-ismeretterjesztő portál.

A kutatás szerint azoknál a gyerekeknél, akik a születés előtt ki voltak téve a paracetamol hatásainak, 19 százalékkal nagyobb eséllyel alakultak ki az ASD tünetei és 21 százalékkal nagyobb valószínűséggel az ADHD tünetei, mint azoknál a gyerekeknél, akik nem voltak kitéve a paracetamol hatásának. A tanulmány vezetője így nyilatkozott:

"Eredményeink megegyeznek korábbi kutatásokéval. Azt is megfigyeltük, hogy a paracetamolnak való kitettség azonos módon van hatással a fiúkra és a lányokra, gyakorlatilag nincs különbség"

Abban egyetértenek a kutatók, hogy a paracetamol használatát gyerekeknél és terhes nőknél sem kell megtiltani, de csak akkor kellene használni, amikor igazán szükséges.

A fejlett országokban a várandós nők 46-56 százaléka vesz be a terhessége valamely pontján paracetamolt, amelyet a várandósok és gyerekek számára a legbiztonságosabb láz- és fájdalomcsillapítónak tartanak.

Forrás: EgészségKalauz