Ezeket látta már?

Vércsoport - koraszülés - szövődmény?

Sok koraszülöttnél lép fel a bélelhalásból álló nekrotizáló enterokolitisz (NEC). A chicagói Loyola Egyetem munkatársai megállapították, hogy az AB-vércsoportba tartozóknál háromszoros kockázattal kell számolni.

A NEC a koraszülötteknél igen gyakran fellépő szövődmény, mely a béltraktus elhalásából áll. A kór gyakran enyhe lefolyású, mely antibiotikumokkal sikeresen kezelhető, azonban a súlyosabb esetekben megsérül a bélfal folytonossága, és a kialakult lyukon keresztül a baktériumokkal szennyezett béltartalom a hasüregbe szivárog, életveszélyes állapotot hozva létre. A koraszülöttek NEC miatti haláleseteinek száma a 15 év alatti gyermekek leukémia és agyhártyagyulladás miatti halálozásához mérhető. A betegség kialakulását számos tényező befolyásolja, például a keringés bélfalban való lecsökkenése, fertőzés, mechanikai sérülés, és abnormális immunválasz.

Vércsoport - koraszülés - szövődmény?

Dr. Jonathan Muraskas és munkatársai a Journal of Perinatology oldalain számoltak be vizsgálataikról, melynek során 276 NEC-es koraszülöttet tanulmányoztak, akik az egyetemen intenzív kezelésen estek át az elmúlt 24 éves időszakban. Megállapították, hogy az AB-s vércsoportúaknál mintegy 2,87-szeres volt a NEC kialakulásának esélye, szemben azokkal, akik más vércsoportba tartoznak.

A jelenség oka a vérátömlesztésben keresendő, ugyanis a koraszülöttek gyakran részesülnek ilyen típusú kezelésben. Az intenzív osztályokon lévő újszülöttek tipikusan 0-negatív donortól származó vért kapnak, azonban ez a gyakorlat könnyen vezethet felerősített immunreakcióhoz, melynek talaján aztán AB-vércsoportúaknál gyakrabban alakul ki NEC. Ráadásul esetükben nagyobb a következetes halandósági arány is. A kutatók megoldásként az átömlesztési gyakorlat változtatását vetik fel, hogy az orvosok inkább csoportazonos vért alkalmazzanak a standard 0-negatív helyett (Magyarországon egyes speciális helyzetektől eltekintve csak csoportazonos vér transzfundálható - a szerk.). Ugyan ez nagy eséllyel nem oldaná meg teljesen a problémát, de ezen rizikófaktor kiiktatása vélhetően lecsökkentené az esetszámot.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához