Ezeket látta már?

Bőrgyulladás, veseelégtelenség, hasmenés: ezt okozza a Balatonba vizelés

bőrgyulladás, veseelégtelenség, vizelet, fürdőzés

Túl sok a vizelet a Balatonban. Mindez növeli a víz foszforterhelését, ami a víz algásodáshoz, az emberekre nézve pedig egészségügyi problémákhoz vezet.

A Balatoni Szövetség szerint a jelenség hátterében az áll, hogy nincs elég ingyenes toalett, amelyet a strandolók használhatnának.

Istvánovics Vera, az MTA-BME Vízgazdálkodási Kutatócsoportjának tagja rámutatott, hogy egy átlagos felnőtt napi másfél liter vizeletet ürít, és ezzel egy gramm foszfor kerülhet a vízbe. Az üdülőrégió vendégéjszakáinak számából kiindulva úgy becsülik, évente 1,2 tonna foszfor kerül a Balatonba emberi vizelettel.

Hámló, viszkető bőr - ezek a bőrgyulladás tünetei. Kattintson tovább!

Az Index megkérdezett egy szakembert, aki elmondta, hogy önmagával a vizelettel nem lenne akkora probléma, amennyiben az steril, hiszen 95 százalékban a vizelet nem más, mint víz.

Fábián Károly urológus azonban kiemelte, mégsem veszélytelen a nagy mennyiségű vizelet az élővízben, hiszen tökéletes táptalajt nyújt a gombáknak, a baktériumoknak a szerves anyagok túlszaporodása, így már viszont mérgezőek is lehetnek.

Bőrgyulladás, veselégedetlenség is lehet a vége

Bőrgyulladás, szemfertőzés, hasmenés, hányás, gyomorfájdalom, tüdőgyulladás, húgycsőfájdalom, hüvelyi fertőzés, veseelégtelenség is megjelenhet, mint tünet. Régebben, amikor a melegebb élővizeket kevésbé ellenőrizték, nem egyszer előfordult, hogy a nyár második felére megszaporodtak az ilyen típusú problémákkal küzdő páciensek.

A nagyobb kontrollnak köszönhetően mára ez sokat javult, de a túl sok vizelet ismét negatív folyamatokat indíthat el, ami a balatoni élővilágra is komoly veszélyt jelenthet

– mondta a szakorvos.

Ez is érdekelheti:

Bőrviszketés, vörös orcák: ez a cukorbetegség?

Allergiás? Okok és tünetek, amikről tudnia kell!

Vesebetegség és diabétesz: hogyan függ össze a kettő?

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához