Ezeket látta már?

5 veszélyes szépségtrend, amit jobb, ha elkerül

bőrápolás

Egyre nagyobb teret hódítanak a bizarrabbnál bizarrabb bőrápolási tippek a közösségi médiában. Mik azok, amiket még véletlen se próbáljunk ki?

A svéd beauty-tech cég, a FOREO Dr. Bukola Odetundun orvosszakértővel együtt összegyűjtötte a TOP 5 legveszélyesebb tippet, amelyeket jobb, ha nagy ívben elkerül. Íme tehát 5 szépségtrend vagy inkább baki, amit soha ne próbáljon ki.

NE! - Kémiai hámlasztás a spájzból mixelve

A kémiai hámlasztás mindenképpen az a kezelés, amit szakemberre kell bízni! Ilyenkor ugyanis egy speciális kémiai hámlasztó oldat kerül az arcra, az elhalt hámsejtek eltávolítására és a bőr megjelenésének javítására. A gyengédebb és a közepes erősségű kezelés általában kevésbé invazív, mégis biztonságosabb, ha megfelelően képzett orvos végzi. A mélyebb hámlasztás azonban kockázatosabb, és nem megfelelően végezve súlyos mellékhatásokat okozhat.

Előfordulhat, hogy az ilyenkor használatos vegyszer (fenol), allergiás reakciót vált ki a szívre vagy a vesére. Rendkívül kockázatos, ha online szerzed be az összetevőket, és a konyhában kísérletezve mixelgeted őket, mert nem valószínű, hogy pontosan ki tudod keverni a hámlasztáshoz megfelelő oldatot. Anafilaxiás reakció is bekövetkezhet a vegyi anyagokra, amelyek életveszélyesek is lehetnek.

NE! - Bőrfehérítés

Ez a szépségtrend egy speciális, fehérítő tartalmú krém használatát javasolja, ami alkalmas a bőrpír enyhítésére, a bőr tónusának halványítására és az akne utáni hiperpigmentáció megszüntetésére. Bár ezek nem tűnnek veszélyesnek, szakértők szerint nagyon is kockázatos vállalkozás a bőr fehérítése. A bőrfehérítés során a melanin termelés fokozódik, amely éppen sötétebb színt ad a bőrnek, mert így tud védekezni az ultraibolya sugarak káros hatásaitól.

Ezenkívül a legtöbb fehérítő krém tartalmaz egy hidrokinon nevű káros vegyszert, amelyet a hiperpigmentáció megszüntetésére használnak, hogy lassítsa a melanin termelést. Sajnos a hidrokinon erősen rákkeltő, és okronózist okozhat, amikor a hiperpigmentáció hatására a bőr sötétebbé válik. Ezen káros hatások következtében jelenleg a világ számos országában korlátozzák a hidrokinont tartalmazó termékeket.

NE! - Ragasztó és nem megbízható szenes maszkok

Vannak ragasztók, amik látszatra úgy viselkednek a bőrön, mint egy elasztikus maszkok, de akkor sem javasoljuk, hogy valaha feltegye ezeket az arcára.

Én is láttam a milliónyi féle fekete ragasztóval kapcsolatos hirdetést és videót a közösségi médiában mitesszerek eltávolítására, még hámlasztóként is propagálva. Az igazság az, hogy ezek a ragasztós, házilag barkácsolt krémek mitesszer eltávolítására teljesen alkalmatlanok, amit viszont okozhatnak: erős allergiás reakció és bőrszárazság.

- mondja Dr. Bukola Odetundun, orvosszakértő.

Figyeljen oda az aktív szenet tartalmazó maszkokra is. A New York-i bőrgyógyász, Ritu Saini szerint maga a szén nem problematikus a bőrön, de mindenképpen ellenőrizze az összetevőket, és nézze meg, tartalmaz-e ragasztót. Ugyanis a maszk felviteléhez használt ragasztó oldja a bőrsejteket, bőrkárosodást és irritációt okozhat. Éppen ezért csak biztonságos helyről beszerzett hámlasztó terméket használjon.

NE! - Dezodort a smink alá!

SOHA! A szépségtrendek nagyon veszélyesek is lehetnek, és ez is jó példa erre. Az izzadásgátlót arra tervezték, hogy minimalizálja a hónalj izzadságát, és tuti nem az arcodra kell fújni vagy kenni! Ennek ellenére az emberek arcbőrükre alapozóként kezdték használni a dezodorakat. Nagyon nem jó ötlet!

Ugyanis, ha izzadásgátlót kenünk az arcunkra, akkor valószínűleg eltömődnek a pórusok, ami mitesszerek és aknék kialakulásához vezethet. Ezenkívül a dezodorokban használt illatanyagok irritálhatják és gyulladást okozhatnak az arcbőrön.

Olvasson tovább!

NE! - Fényvédővel kontúrozni!

A fényvédő-kontúr trend lényege, hogy az arc bizonyos területein más-más faktorszámú fényvédő krémet kell bevetni, hogy barnulás már azonnal kontúros legyen. Ezt is a közösségi média sztárjai hozták be és terjesztették el veszélyes módon. Szerintük a 30-as és a 90-es SPF fényvédős naptejek a megfelelő helyekre kenve látványosan befolyásolják a barnulást, amelynek eredmények természetes kontúrozás az arcon. De már láthatók olyan videók is, ahol a pórul járt foltos fejű követők is megmutatják az eredményt... A FOREO szakértője semmiképpen nem javasolja ezt a szépség kísérletet, mert hosszútávon akár bőrrákot is okozhat, ha nem, vagy nem megfelelően használunk naptejet. Az is fontos, hogy a naptejet többször újra kell kenni, hogy tovább kifejthesse a hatását. Tehát a kontúrozást ne a nappal akard megcsináltatni. A nap nem profi sminkes, de annál veszélyesebb a sugárzása!

Manapság meglehetősen könnyű különféle bőrápolási hackekkel találkozni az interneten, különösen a közösségi médiában. Sok ilyen „trükk” vírusként terjed, amitől sokan azt hiszik, hogy biztonságos, vagy otthon is ki lehet próbálni. A legtöbb bőrápoló trükk azonban a legjobb esetben is hatástalan. Amint azt a fenti példákból látni lehet, némelyik potenciálisan nagyon veszélyes az egészségre és a bőrre. Mindig legyen tudatos, alaposan tájékozódjon, és megbízható helyekről vásároljon.

Forrás: EgészségKalauz