Ezeket látta már?

Fizetett egyedi tartalom

6 fontos teendő, ha a hüvelyfertőzés tüneteit tapasztaljuk (x)

Az egyik leggyakoribb női intim probléma a hüvelygomba, sokan viszont hajlamosak vagyunk elbagatellizálni ezt a fertőzést. Mi a teendő, ha észleljük a tüneteket? Egyáltalán milyen tünetekkel jár?

A hüvelyfertőzés tünetei a legváratlanabb helyzetekben is jelentkezhetnek, hiszen a női intim terület "élővilágát", a hüvelyflórát roppant érzékeny, jótékony baktériumok és tüneteket nem produkáló gombák törékeny egyensúlya alkotja. Ennek következtében a leghétköznapibbnak tűnő dolgok, szituációk is képesek felborítani a hüvelyflóra egészségét. Elég hozzá egy stresszes hét, egy menstruáció vagy éppen egy fürdőzéssel töltött wellness hétvége, és máris kezdhetünk azon gondolkodni, vajon mi a teendő, hogyan tovább a gyógyulás felé.

Az alábbi 6 pont segíthet, hogy minél hamarabb elfelejthessük a kéretlenül jelentkező intim bajt.

1. Igyekezzünk azonosítani az intim problémát

A kezelés megkezdése előtt kulcsfontosságú, hogy kiderüljön, a hüvelyflórában a baktériumok vagy a gombák szaporodtak el. Ezzel azonosíthatjuk ugyanis a fertőzés jellegét, hogy vajon bakteriális vaginózist vagy hüvelygombát fogtunk-e ki.

A hüvelygomba tünetei:

A hüvelygomba kiváltó oka a hüvelyben tüneteket nem okozó Candida gombák elszaporodása. A hüvelyfertőzés azonosítása a laikus számára sem nehéz, mivel roppant markáns tünetekkel jár:

  • sűrű, túrós állagú hüvelyfolyás
  • kimondottan erős viszkető érzés belül a hüvelyben
  • égő fájdalom a szexuális együttlétek, valamint esetleg pisilés során

A bakteriális vaginózis tünetei:

A bakteriális hüvelyfertőzés, más néven bakteriális vaginózis okozója a hüvelyben szintén megtalálható, jótékony hatású Lactobacillusok számának csökkenése, és bizonyos káros baktériumok túlszaporodása. Ez is hüvelyfolyással jár, mint a hüvelygomba, de ha tudjuk, mit keressünk, akkor könnyen elkülöníthetővé válik a két fertőzés:

  • kellemetlen szagú (rothadt hal szagra emlékeztető), híg, szürkés-fehér hüvelyfolyás
  • égő érzés

Van lehetőségünk patikában kapható, pH alapú teszttel is megpróbálni beazonosítani a problémát, hogy hüvelygombáról vagy bakteriális vaginózisról van-e szó.

2. Gondoljuk át, mi válthatta ki a fertőzést

Az intim fertőzést a legkülönfélébb helyzetek is kiválthatják, így például egy antibiotikum-kúra, stresszes időszak, menstruációs ciklus, terhesség, de rosszul berögzült higiénés szokások is. A lehetséges kiváltó okokról ITT írtunk bővebben.

3. Hüvelyfertőzés gyanúja esetén szóljunk partnerünknek

A hüvelygomba és a bakteriális vaginózis kapcsán elterjedt a köztudatban, hogy elsősorban nemi úton terjedő betegségekről van szó. Ez azonban egy általános tévhit, így ha jelentkeznek a tünetek, akkor ne arra gondoljunk, hogy esetleg párunk görbe utakon járt. Ugyanakkor fertőzés esetén mindenképpen beszélnünk kell neki róla, mivel a kezelés ideje alatt szüneteltetni kell az együttléteket. Ráadásul partnerünket is alá kell vetni kúrának, hogy elkerüljük a pingpong effektust, amikor is egymásnak adogatjuk a fertőzést.

4. Fokozottabban ügyeljünk az intim egészségünkre

A felborult hüvelyi egyensúly következtében jelentkező tünetek roppant kellemetlenek, ám odafigyeléssel valamennyire elviselhetővé tehetjük a problémát a gyógyulásig. Ilyenkor kerüljük a csipkés, szoros, műszálas fehérneműket, válasszunk inkább pamut bugyit, amely jól szellőzik és komfortos érzést ad. A tangát tegyük félre, mivel fazonja roppant ártalmas, a végbéltáji baktériumok általa ugyanis könnyedén átkerülhetnek a hüvelybe. Ugyanezért figyeljünk a törülközés és mosdóhasználat idején is a törlés irányára (elölről hátulra történjen). A hüvelyöblítést viszont mindenképpen kerüljük, mert az is felboríthatja a hüvelyi egyensúlyt!

5. Kerüljük a strandokat, fürdőket

Ha esetleg utazásunk, pihenésünk során csap le ránk a hüvelyfertőzés, akkor sajnos le kell mondanunk a további fürdőzésekről. Ebben az időszakban ne menjünk strandra sem, mindenféle medencés programot időzítsünk a gyógyulásunk utáni időszakra. Ugyanez vonatkozik a szaunára, gőzkabinra, nyilvános wc-kre és minden olyan helyre, ahol intim tájékunk nincs megfelelően védve a külső hatásoktól.

6. Kérjünk időpontot a nőgyógyászunkhoz

A hüvelygomba, bár roppant elterjedt női betegség, szakszerű kezelést igényel, így amint tapasztaljuk az első tüneteket, rögvest kérjünk időpontot nőgyógyászunkhoz. A vizsgálat idejéig viszont van lehetőségünk gyógyszerész segítségével kiválasztani az adott problémára szóló, vény nélkül is kapható gyógyszert. Mindazonáltal a vizsgálatot ne vegyük félvállról, mert a hüvelyflóra normál egyensúlyának visszaépítése orvosi feladat! Attól függően, milyen gyakran tér vissza a fertőzés, a gyógyulás hosszabb időt is igénybe vehet, így hosszútávon valóban nem érdemes megspórolni.

L.HU.MKT.CC.07.09.2020.2370

A cikk a Canesten termékcsalád forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. megrendelésére készült.

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához