Ezeket látta már?

9 tünet, amiből tudhatjuk: szerelmesek vagyunk

shutterstock_304744727

A szerelem olyan intenzív érzés, hogy szinte belebetegszünk a nagy érzelmekbe. A szerelem vak – hát bizony sok minden megváltozik bennünk és körülöttünk akár még a "látásunk", a mozgásunk is. Van-e valóságalapja mindennek, mit mondanak a kutatók?

1. Kóros feledékenység? Egyes vizsgálatok szerint a mindenen túláradó szerelmi érzés feledékennyé tesz minket, pontosabban kevéssé tudunk munkánkra, feladatainkra koncentrálni, és olyan mintha tényleg a fellegekben járkálnánk.

"Ennek oka egyszerű" – magyarázza Dr. Henk van Steenbergen egyetemi tanár (Leiden University, Hollandia) "A romantikus érzelmek közepette elfeledkezünk a kötelezettségeinkről, mert kognitív teljesítményünk nagy részét a szerelmünkkel kapcsolatos gondolatok foglalják le..."

2. A szerelem magasba röpít! Meglepő módon a kutatók még MRI-felvételekkel is tudják ezt igazolni. A szerelem határozott módon tudatmódosító szerként működik, gyakorlatilag a kokain addikcióval azonos idegi struktúrákat érinti, így lényegében eufóriát okoz. Erről számolt be Dr. Lucy Brown, a new-yorki Albert Einstein College of Medicine neurológus professzorra a CNN adásában.

3. A szerelmes ember kevésbé érzi a fájdalmat. Felejtsd el a fájdalomcsillapítókat – elég ha csak szerelmes vagy, és már nem fog fájni (a fejed, derekad, térded...) "Úgy tűnik, hogy a szerelem idején aktiválódó egyes agyterületek ugyanazok, amelyekre a fájdalomcsillapító gyógyszerek is hatnak." – említi Dr. Arthur Aron new-yorki pszichológus professzor. Már a szerelmes kéz-a-kézben járás is csökkentheti a fájdalmakat.

Mindenki ismeri ezeket a tüneteket!  Mindenki ismeri ezeket a tüneteket!  Forrás: Faculty of Medicine

4. A szerelmes andalog... Legalábbis férfiak esetén ez igazolható. A kutatók azt találták, hogy a szerelmes férfi lassabban "romantikusabban" közlekedik párjával, mintha mondjuk egy barátjával megy az utcán.

5. Szívverésünk is megváltozik. Egyes vizsgálatok szerint a szerelmes pulzusa, szívverése fokozatosan felveszi a partner szívverését... gondolták volna?

6. A szerelmes hangja elvékonyodik? A szerelmes nő akár egy oktávval magasabban beszél partnerével, mint máskor és másokkal. Ez nemcsak önkéntelen dolog, hanem az érzelmek kifejezésének sajátos módja. ("azonos hullámhosszon vagyunk...").

7. A szerelem vak – és vakká is tesz. Néhány vizsgálatban kimutatható volt, hogy a szerelmes ember valóban megvakul – no nem fizikai értelemben – nem érdekli az ellenkező nem többi vonzó, attraktív képviselője, kizárólag szerelmére koncentrál.

Hoppá! Ez a szerelem üzenete! Kattinson!

8. A szerelem vagánnyá, sőt hősködővé tehet Mindenki ismeri a hős lovagokról szóló mondákat, akik szívük hölgyéért akár életüket áldozták volna. Annyi bizonyos, hogy a szerelmes férfi, sokkal több áldozatra képes és kész partneréért, mint egy átlagos helyzetben bárki.

9. Szemed tükre... A szerelmes ember pupillái tágabbak, így nyílik meg lelkünk ablaka, persze nemcsak szerelmeseknél, de minden intenzív érzelmi állapotban tapasztalható ez az egyszerű reakció.

Forrás: Faculty of Medicine