Ezeket látta már?

Zöldhályog (glaucoma)

2016.03.19. Módosítva: 2016.03.19.

A glaucoma olyan szembetegségek gyűjtőneve, melyek lényege a szemben található csarnokvíz nyomásának fokozódása, mely kezeletlen esetben a látóideg sorvadásához, a látóideg pusztulásához, látótér kieséshez, végül vaksághoz vezetnek.

A zöldhályog (glaucoma) előfordulása

Zöldhályog (glaucoma)

A betegség hazai gyakoriságáról pontos adatok nem állnak rendelkezésre. Az Egyesült Államokban 1000 emberből kb. 89-nél áll fenn a szem belnyomásának jelentős megnagyobbodása. A fel nem ismert esetek gyakoriságát 1/272 főre (0,37%-ra) becsülik. A betegség gyakorisága az életkor előrehaladtával fokozódik. 80 év felett már minden 10. ember érintett.

A glaucoma gyakoribb magas vérnyomás, cukorbetegség, rövidlátás esetén. A sekélyebb elülső szemcsarnok miatt nőknél a betegség háromszor gyakoribb, mint férfiaknál. Hasonló okokból a mongoloid rassznál is gyakoribb betegség.

A zöldhályog (glaucoma) okai

A csarnokvíz a szemlencse fénytörésének szabályozásáért is felelős sugártestben (corpus ciliare) termelődik, és a szivárványhártya (iris) előtt lévő csarnokban kering, majd a csarnokzugban vezetődik el a véráram felé.

A csarnokvíz nyomása egészséges esetben 14-21 Hgmm. A szem belnyomása a csarnokvíz elvezetésének akadályozottsága miatt emelkedhet kóros szintre.

Kórtanilag nyílt - és zárt zugú glaucomát különítünk el aszerint, hogy az elvezetés helye, a csarnokzug átjárható-e vagy sem. Mindkét fő típusnak elsődleges és másodlagos formái vannak. Elsődleges glaucomák oka ismeretlen, vélhetően összetett, részben genetikailag meghatározott. A másodlagos glaucoma más betegség szövődményeként marad vissza. Így gyakoribb a glaucoma magas vérnyomás, cukorbetegség, autoimmun gyulladások (uveitis), bevérzések, sérülések, stb. eseteiben.

A zöldhályog (glaucoma) tünetei

Az elsődleges nyílt zugú zöldhályog (az összes eset 90%-a) mindkét szemet szimmetrikusan érinti, sokáig tünetszegény marad, sokszor csak akkor derül ki, amikor már jelentős látótér-kiesést okozott.

A glaucoma legdrámaibb formája a glaucomás roham, mely heves szemfájdalom, látászavarok, koponyaűri nyomásfokozódás tünetei (pl. hányinger, hányás) között jelentkezik. A szem vörös, kőkemény, a pupilla tág. A glaucomás roham haladéktalan kórházi ellátást igényel, ennek hiányában a szem 24 órán belül megvakulhat.

A zöldhályog (glaucoma) lefolyása

A glaucoma típusa alapján lehet krónikus (tünetszegény), akut (rohamokkal jelentkező) és intermittáló (felváltva akut és krónikus).

A zöldhályog (glaucoma) diagnózisa

A kórisme felállításához a szem belnyomását, a csarnokvízkeringést, a csarnokzugokat, a látóideget és az ideghártyát vizsgálják speciális mérőműszerekkel, optikai eszközökkel, fluoreszcens vizsgáló ejárásokkal.

A zöldhályog (glaucoma) kezelése

Gyógyszerek: A glaucoma gyógyítására használt gyógyszerek leggyakrabban a pupilla szűkítésével, a csarnokvíz elfolyását biztosító csarnokzugok megnyitásával hatnak. Ezen kívül léteznek csarnokvíz termelést csökkentő és többféle hatású gyógyszert tartalmazó kombinált készítmények is. A gyógyszereket leggyakrabban szemcsepp formájában adagolják, de rendelkezésre állnak szájon át, vagy intravénás injekció formájában alkalmazható gyógyszerek is. Másodlagos glaucomák esetében az alapbetegség kiderítése és kezelése alapvető követelmény.

Műtéti kezelés. Műtétre akkor van szükség, ha a gyógyszeres kezelés már nem elégséges. A glaucoma gyógyítására kifejlesztett módszerek vagy a csarnokvíz elfolyását fokozzák, vagy a csarnokvíz termelését csökkentik. A műtéti kezelésben jelentős áttörést jelentett a lézertechnológia térhódítása.

Fontos tudnivalók a zöldhályogról (glaucomaról)

A pupilla tágasságának befolyásolása és a csarnokvíz termelés fokozása miatt számos gyógyszer szedése glaucoma esetén ellenjavallt. Ezek között teljesen "hétköznapi", ártalmatlannak vélt gyógyszerek is vannak. Bármilyen gyógyszer szedése előtt kérje ki szemészorvosa előzetes véleményét!

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához