Ezeket látta már?

A 10 leggyakoribb tévedés a jó alvásról

2017.01.27. Módosítva: 2017.01.27.

Mit is jelent egyáltalán jól aludni? Nem sokkal lefekvés után elaludni, végigaludni az éjszakát és aztán reggel frissen felkelni az ágyból - válaszolnák a legtöbben. Ez a leírás az egészséges alvásról egy széles körben elterjedt tévedés. Alvásunk ugyanis ennél sokkal komplexebb.

1. Aki hamar lefekszik, jobban alszik

Ahogyan azt a legtöbben tudni véljük, az éjfél előtti alvás a legjobb. Ám ez így nem teljesen igaz. Az alvás első 3-4 órája a legpihentetőbb, függetlenül attól, hogy mikor feküdtünk le, mivel ebben az időben alszunk a legmélyebben.

Mindenesetre van egy, a jó alvással összefüggő fogalom: az éjfél, ami a kellemes, egészséges alvással van szoros összefüggésben. Végül is mindenkinek megvan a saját biológiai "éjféle". Ez pedig mintegy 4 órával az elalvás után jelentkezik. Tehát aki úgy este 10-kor megy lefeküdni, annak hajnali 2 órakor áll be a biológiai éjféle, aki pedig, mint egy péklegény pl. este 8 órakor már aludni tér, az tényleg éjfélkor alszik a legmélyebben.

2. Kötelező a 8 óra alvás

Személytől függően kimondottan eltérő az alvási időtartam. Az egészséges alvásról szóló tanulmányok is azt támasztják alá, hogy bár igen eltérő alvási szokásaink vannak, mégis nagyon egészségesen élünk. Vannak olyan "röviden alvók", akiknek 5 órányi alvás is teljesen elegendő, míg a legtöbb "hosszan alvó" akár 9 órán át is képes aludni. Azonban ne becsüljük alul a rövid ideig tartó alvást sem, illetve ne tartsuk feltétlenül egészségesebbnek a hosszú alvást sem.

E feletti vagy alatti értékek nem jelentenek szükségszerűen egészségtelen vagy rossz alvást.

3. A kor előrehaladtával kevesebbet alszunk

Makacsul tartja magát az idősekről szóló "röviden alvás"tévedése. Valójában az alvásvizsgálatok már rég megcáfolták ezt a tévhitet. A 60-70. életévünk után is ugyanolyan szokások szerint alszunk, mint azelőtt. Igaz, hogy esténként az idősebbek már csak 5-6 órákat alszanak, azonban ha a napközbeni szunyókálásokat is beleszámítjuk, akkor itt is kijön a felnőttek átlagos alvási időtartama, és ahogyan az idősebbeknél, ugyanúgy a fiatalabbaknál is inkább az egyéni szokásoktól függ a teljes alvásidő tartama, mintsem az életkortól. Mindenesetre az tény, hogy az időseknél az alvási ritmus jóval eltolódik a fiatalabb generációk alvási ritmusától.

4. A jó alvás az éjszaka átalvását jelenti

Vannak, akik 25-30-szor is felébrednek, mégis jól alszanak. Ez lehetséges? Igen! Ezek a felébredési idők 3 percig tartanak, azonban reggelre általában elfelejtjük ezeket. Ha éjjelente felébredünk és reggel emlékszünk rá, az sem szokatlan, egyszerűen csak át kell fordulni a másik oldalra. Ez a legjobb útja az újra elalvásnak.

5. Csak nyitott ablaknál lehet jól aludni

Való igaz, hogy szervezetünk éjjel sok oxigént igényel, ezért ajánlatos szellőztetni lefekvés előtt. Kisebb szobában nem árt, ha kicsit nyitva hagyjuk az ajtót, hogy több friss levegő jusson be a helyiségbe. Tévedés, hogy hidegnek kell lennie a hálószobában, mert ha fázik, rosszabbul alszik. Alvásszakértők 18 fokot javasolnak éjjelre, de ha fázós, éppen télen jót tesz egy meleg vízzel teli üveg. Sajnos manapság egyre divatosabbak az elektromos ágymelegítők, fűthető takarók, melyek gyorsan túlmelegítik a testet és akadályt gördíthetnek a jó alvás elé.

6. Alvás közben a test és a lélek egyaránt pihen

Az éjszakai nyugalomról beszélünk. Valójában az egész szervezet éjszakáról éjszakára folyamatos működésben van. A szervezet éjjel "kitakarít" és előkészít bennünket a következő nap kihívásaira. A teljes energiaszükségletünk mintegy harmadát éjszaka használjuk fel.

Az agy pedig időnként még aktívabb, mint napközben. A REM-fázisban (Rapid Eye Movement) – mikor a szemgolyó a leggyorsabban mozog alvás közben – több energia ég el percenként, mint napközben, az agy pedig elrendezi a nap folyamán szerzett élményeket, információkat.

7. Egészségesebben alszik, ha este iszik egy pohárkával

Sokan esküsznek arra, hogy lefekvés előtt egy pohárka alkohol elősegíti az elalvást. Újra és újra felbukkannak vizsgálatok, amelyek egy pohárka vörösbor vagy sör elalvást segítő hatását akarják alátámasztani. Az igazság ebből az, hogy az alkohol valóban segítheti az elalvást, jó alvást azonban ez nem biztosít, mert zavarja az egészséges alvást: megterheli szervezetet a tisztító munkájában, valamint fokozza az éjszaka átalvásának nehézségét.

8. Egészségesebb az alvás az esti csúcsteljesítmény után

Aki úgy igazán kitombolja magát, jól is fog aludni. Felnőtteknél tévedésnek bizonyult az a teória, ami gyerekeknél bebizonyosodott. Mintegy két óra nyugalomra van szükségünk este ahhoz, hogy testünk és szellemünk kikapcsoljon, hogy azután pihentetően el tudjon aludni. A testi és a szellemi tevékenység ellenben felpörgeti a vérkeringést és megnehezíti az egészséges alvást.

9. "TV-néző ember és az Álommanó"

Minden bizonnyal néha már elaludt tévénézés közben. Ha ébredés után emlékszik az álmainak egyes apró, homályos képkockájára, akkor felidézheti, hogy álmában megjelent az éppen nézett műsor egy-egy részlete. Alvás közben is, főként a "könnyed alvási fázisban" a külső érzékszerveink működésben vannak, és abban az esetben, ha villog a TV, változó erősségű hang szól, könnyen lehet, hogy nem tudunk nyugodtan aludni.

10. Teliholdkor nincs nyugodt alvás

Kör alakú telihold van a pirkadó égen: "Nem csoda, hogy ilyen rosszul aludtam" – gondolják sokan. Hajlamosak vagyunk nagyon sok mindent a teliholdra fogni, és ezzel magyarázni a különböző tapasztalatainkat, pl. felelőssé tenni a rossz alvásért is. A kutatások azonban nem találtak statisztikai összefüggéseket a telihold és a rossz alvás, a közlekedési balestek, vagy az erőszakos lakásbetörések között, mindenesetre a női ciklusokra valamelyest hatással van.

Dr. Tomcsányi Dorottya

Forrás: EgészségKalauz