Ezeket látta már?

Bőrrák alakulhat ki a géllakkhoz használt UV-lámpától? Új kutatási eredmények

géllakk, melanóma, bőrrák, uv-lámpa

UV-lámpákat vizsgáltak amerikai kutatók, és arra jutottak, hogy megnőhet a bőrrák kockázata a lámpa használata miatt.

Az UV-lámpákat a San Diegoi kutatók azért kezdték el vizsgálni, mert hallottak egy esetről, ahol egy szépségversenyző kezén a bőrrák egy ritka fajtáját diagnosztizálták.

Az UV-lámpák már évtizedek óta nagyon népszerűek, hiszen lehetővé teszik a körömlakknál jóval tartósabb géllak és épített zselés, porcelános műkörmöket. Az utóbbi években a géllakkok vették át az uralmat, mert egyszerű felkenni őket, gyorsan megkötnek, és hetekig tartós az így készült manikűr. Most azonban a Kaliforniai Egyetem San Diegó-i kampuszának kutatói olyan következtetésre jutottak az UV-lámpák kapcsán, aminek sokan nem fognak örülni.

Egér és emberi sejtek különböző kombinációját tették egy körömlakk-megkötéshez használt UV-lámpa alá, és már egy 20 perces kezelés alatt a sejtek 30 százaléka elhalt a Petri-csészében. Ezt követően azt is megvizsgálték, hogy mi történik akkor, ha 3 alkalommal megismétlik a 20 perces etapot: a helyzet még rosszabb lett, a sejtek 65–70 százaléka elhalt, de a megmaradt sejtek sem voltak egészségesek, sőt! Olyan elváltozásokra lettek figyelmesek a kutatók, amik a bőrrákos betegeknél szoktak megjelenni.

Ebből arra következtettek, hogy az UV-lámpák növelhetik a bőrrák korai kialakulásának kockázatát is, de hangsúlyozták, hogy még további vizsgálatokra van szükség.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Honnan lehet tudni, hogy kóros az elváltozás az anyajegyben?

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához