Ezeket látta már?

ABCD-szabály: ezeket a változásokat nézze az anyajegyén - tanácsolja a bőrgyógyász!

abcd-szabály, anyajegy, eltávolítás, melanóma, bőrrák, rák, daganat

Hogyan figyeljünk az anyajegyekre, milyen elváltozásokat kell észre kell venni? Mutatjuk!

Rendkívül fontos a megfelelő prevenció, elővigyázatosság, így időnként érdemes megnézetni az anyajegyeinket is. A Plasztika Esztétika, független döntéstámogató portál végigveszi, mire kell odafigyelnünk, milyen gyakran kell megnézetnünk az anyajegyeket, mit tehet a bőrgyógyász, és mikor van szükség a plasztikai sebészre, és hogyan zajlik a gyanús anyajegyek eltávolítása?!

Anyajegyek már születésünk pillanatában is lehetnek rajtunk, de természetesen az évek során – főként pubertás korban – újak is kialakulnak. A kis barna pöttyök általában nem jelentenek semmi veszélyt, legfeljebb esztétikai panaszt okozhatnak. Célszerű azonban szemmel követni testünkön anyajegyeink változását. Hogy mire kell figyelnünk, arról Dr. Dénes Márta, bőrgyógyász szakorvos ad bővebb tájékoztatást.

A doktornő felhívta a figyelmet arra, hogy évente el kell menni szűrésre, ahol a szakorvosok egy speciális műszerrel, a dermatoszkóppal pontosan meg tudják állapítani, hogy mely anyajegy jelenthet veszélyt. Azonban egy dolgot mi is eltanulhatunk az orvosoktól, melynek segítségével nyomon követhetjük anyajegyeink változásait. Ez nem más, mint az angol elnevezésekből rövidített ABCD-szabály.

Az ABCD-szabály azt mutatja meg, hogy milyen változásokat kell figyelnünk az anyajegyeken

A (area):az anyajegy területének változása, a szimmetrikus vagy
ovális forma, amelybe beletartozik a magasság is, vagyis az,
hogy jobban kiemelkedik-e a bőr szintjéből, mint korábban
B (border):az anyajegy határának milyensége – ha például a széle nem
éles vagy elmosódik, az növekedésre utal
C (color):színbeli változások – sötétebb, világosabb területek
megjelenése
D (diameter):az átmérő változása

Melanóma – a legveszélyesebb gyilkos

Magyarországon az elmúlt 15 évben másfélszeresére nőtt a melanómák kóros átalakulásának száma. A melanóma a legveszélyesebb bőrdaganat. Festékes anyajegyekből képes kóros irányba átalakulni, például az erős ultraibolya-sugárzás hatására és attól függetlenül is, s rettentően gyorsan terjed a testben a nyirokrendszeren keresztül. Ha a melanómasejt bekerül az egész testet behálózó nyirokkeringésbe, akkor gyorsan áttéteket okozhat. A legalantasabb, legveszélyesebb, legkiszámíthatatlanabb daganatok egyike – figyelmeztet a szakorvos.

Szolárium? Soha!

Sajnos a szolárium se jelent alternatívát a napozás helyett.

- Egyáltalán nem javasoljuk ezt a barnulási lehetőséget, nagyon ártalmas! Ultraibolya-kezelést ugyan néha javasolnak a bőrgyógyászok bizonyos kórképekre, de az meghatározott ideig, szigorú orvosi ellenőrzés mellett zajlik – mondta el Dénes Márta.

Hogyan zajlik az anyajegyek eltávolítása? Olvasson tovább!

Mikor van szükség a plasztikai sebészre?

Ha a bőrgyógyász úgy ítéli meg, hogy az anyajegy veszélyes, akkor azt el kell távolítani. Ezt a beavatkozást már a sebészek végzik. Azt a beteg dönti el, hogy általános vagy plasztikai sebészre bízza a műtétet. Dr. Doleviczényi Zoltánt is gyakran keresik fel ilyen problémákkal, így ő részletezi, hogyan zajlik az anyajegyeltávolítás. Elmondta, egy lelkiismeretes sebész az ilyen „kis” műtéteket is maximális odafigyeléssel végzi, lehetőleg fájdalommentesen, és életkorra, illetve nemre való tekintet nélkül mindig a szépre törekszik.

– Fontos a gyakorlati tudás, többek között, hogy a test különböző területein milyen irányú metszéseket kell ejteni, a plasztikai varrástechnikák, a lebenyes sebzárás ismerete, illetve hogyan lehet egy váratlan helyzetben is a legjobb eredményt elérni. Finom eszközöket kell úgy használnunk, hogy a lehető legszebbek legyenek a hegek. Lényeges az onkológiai gyakorlat, a különböző bőrdaganatok megfelelő sebészi ellátásának ismerete, valamint a jártasság az ilyen esetekben kialakuló nagy bőrhiányok plasztikai helyreállításában – mondta Doleviczényi Zoltán. A plasztikai sebész hozzátette, ilyen esetben folyamatosan tartják a kapcsolatot a bőrgyógyásszal és a szövettani vizsgálatot végző orvossal.

– Valódi anyajegyeket, bőrdaganatokat szikével kell eltávolítani, és szövettani vizsgálatra kell küldeni, mivel csak így bizonyosodhatunk meg arról, hogy nincs benne rosszindulatú elváltozás – ismertette a sebész.

Hozzátette, ilyenkor azt is vizsgálják, hogy nem maradt-e vissza az anyajegyből, ugyanis abból is alakulhatnak ki nehezen felismerhető daganatok.

Szike vagy lézer?

Nem feltétlenül van szükség a sebészkésre. Olykor lézert is használnak.

– A lézeres eltávolításnak felszínes bőrelváltozások esetén van előnye. Ha már mélyebben kell vágni vele, mint például egy anyajegy biztonságos eltávolításakor, akkor már kedvezőtlen heggel gyógyulhat, és értékelhető szövettani leletünk sem lesz – világított rá Doleviczényi Zoltán.

Gyors beavatkozás

Egy anyajegy eltávolítása nem sok időt vesz igénybe, mivel az érzéstelenítésre leggyakrabban használt Lidocain és Ultracain szinte azonnal, 1 percen belül hat, valamint a kimetszés, vérzéscsillapítás és még a „rejtett, plasztikai” varrás is pár perc alatt elvégezhető. Doleviczényi doktor azt is elárulta: mivel megfelelő érzéstelenítéssel szinte teljesen fájdalmatlan a műtét, altatás csak akkor javasolt, ha kisgyermekről van szó, vagy együttműködésre képtelen a páciens, illetve, ha olyan nagy az elváltozás mérete. A műtét után sebtapasszal lehet rövid ideig zuhanyozni, csak áztató fürdőt, szaunát nem javasolnak. A varratokat átlagosan 2 hét után távolítják el, majd 1 héttel később – kímélve a nagy feszüléstől a hegeket – el lehet kezdeni sportolni, úszni, de az UV-sugárzás ellen magas faktorszámú szerekkel kell védeni a hegeket.

Olykor az is előfordul, hogy nagyobb felületről szükséges az anyajegy eltávolítása. Ilyenkor más területről pótolják az elveszített bőrt.

– Leggyakrabban az elváltozás közvetlen környezetéből nyerjük ezeket a lebenyeket, mivel ennek a leghasonlóbb a vastagsága és színe az eredeti bőrhöz viszonyítva. Sok ilyen technika ismert, és gyönyörű eredményeket lehet elérni még nagy bőrelváltozások eltávolítása esetén is. Ha erre nincs lehetőség, akkor távolabbról is lehet bőrt átültetni, akkor viszont sajnos a fenti előnyökről le kell mondanunk – ismertette Doleviczényi Zoltán. Hozzátette, minden esetben arra törekszenek, hogy a hegek rejtetten, például ráncvonalban legyenek, és olyan varrástechnikákat alkalmaznak, hogy maga a fonal ne hagyjon keresztnyomot.

Ez is érdekelheti:

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: Plasztikaesztétika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához