Ezeket látta már?

Hirdetés

Sosincs késő előre gondolkodni! 8 érv az öngondoskodás mellett

Az önkéntes pénztári megtakarításokkal biztosíthatjuk nyugodt jövőnket

Öngondoskodás: mit jelent pontosan a fogalom és miért éri meg foglalkozni vele?

A múltban történtekért már nem tehetünk semmit, a jövőért még nem tehetünk semmit. Napjainkban divatos felfogás az, hogy a jelenben kell élni. Ám ez korántsem mindig célravezető, ugyanis a jövőre vonatkozó döntéseket szintén a jelenben kell meghozni, lehetőség szerint minél jobban felkészülni a várható és váratlan eseményekre. Ilyen döntés lehet a megtakarítás képzése, hogy igénybe vegyünk-e például önkéntes pénztári szolgáltatásokat, melyek tervezhető és megbízható anyagi biztonságot nyújthatnak.

Íme 8 érv az önkéntes pénztárak mellett

  1. Alacsony havi befizetésekkel fenntartható. Havonta akár tízezer forintos befizetéssel akár több millió forintunk is összegyűlhet pár év leforgása alatt.
  2. A befizetések után 20 százalékos adó-visszatérítés jár, ami a befizetésektől függően akár elérheti az évi 150 ezer forintot is.
  3. Az egészségpénztárak esetében plusz 10-10 százalék adó-visszatérítés is elérhető.
  4. A nyugdíjpénztári megtakarításokkal elért hozam 10 év után adómentesen felvehető.
  5. Az egészségpénztári megtakarítások azonnal igénybe vehetőek.
  6. Az egészség- és önsegélyező pénztári megtakarítások felhasználhatóak gyógyszerekre, gyógyászati segédeszközökre, magánegészségügyi szolgáltatásokra, várandósság idején orvosi vizsgálatokra, illetve ún. önsegélyező szolgáltatásokra is, például gyermek beiskolázására vagy lakáshitel-törlesztésre.
  7. Az önkéntes pénztári megtakarítás adó- és illetékmentesen örökölhető.
  8. Az öregségi nyugdíjkorhatárt elérő és a nyugdíjas tagoknak lehetőségük van az egyösszegű szolgáltatás kérése mellett hozam-, részösszeg-, valamint járadék kifizetésre is.

Öngondoskodás: mit is jelent?

Az öngondoskodás sokkal inkább szól a megelőzésről: arról, hogy előre gondolkodunk és tudatosan készülünk fel már ma a jövő helyzeteire. A biztonságos, nyugodt jövő érdekében ezért is egyre fontosabb az öngondoskodás. Az ÖPOSZ az elmúlt 20 év során folyamatosan igyekezett felhívni a hazai munkavállalók és munkáltatók figyelmét arra, hogy az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás optimális megoldást nyújthat azok számára, akik hosszú távú nyugdíjcélú megtakarításra és tudatos öngondoskodásra törekednek. Az egészségpénztárak pedig nemcsak saját, de szeretteink egészségét, jólétét biztosíthatják.

Az öngondoskodás formái:

  1. Egyéni, nem szervezett öngondoskodás. Ide tartozik a takarékoskodás, a családon belüli segítségnyújtás gondoskodás, amely lehet pénzbeli, és természetbeni segítség.
  2. Szervezett öngondoskodás. Két fő formája: kockázatközösségen alapuló öngondoskodás (pl. önkéntes pénztárak), és egyéni számlás rendszerek (pl. Nyugdíj Előtakarékossági Számla)[1]

További részleteket az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége weboldalán találhat vagy kattintson IDE!

[1] Egészségtudományi fogalomtár https://fogalomtar.aeek.hu/index.php/%C3%96ngondoskod%C3%A1s

Forrás: egeszsegkalauz.hu