Ezeket látta már?

Felkészülés az allergiaszezonra

2016.03.03. Módosítva: 2016.03.16.
allergies_navigation_pic_0

Hamarosan vége a télnek és nyílik a természet, a korán virágzó fák közül a mogyoró, éger és a barkás fák pollenjeivel köszönt be a tavasz. Ez az év első pollenszezonja.

Hazánkban jelentősebb az április végétől júliusig tartó fűpollenszezon, már tartósabb és klinikailag súlyosabb tüneteket okoz. Kiemelten súlyos problémát jelent augusztustól késő őszig a gyomnövény parlagfű, mely a harmadik fő pollenszezon. Parlagfűvel szinte az egész ország nagymértékben fertőzött, irtására gondot fordítanak, de nem megoldott a probléma. A szezonális és az egész éven át tartó allergiák száma az utóbbi időben ugrásszerűen megnövekedett. Egész évben panaszokat okozó allergének: házi poratka, lisztatka, toll, állati szőrök és a penészgomba. Az allergiás reakció eredményeként légzőszervi tünetek jelennek meg: tüsszögés, orrfolyás, orrviszketés, orrdugulás, valamint szemtünetek. Ezeket a tüneteket fáradtság és koncentrációcsökkenés egészítheti ki.

Ha hatékonyan szeretnénk szembeszállni az allergiával, a tüneti kezelésen túl kivizsgálásra is szükség van, mely kórtörténetből, fizikális vizsgálatból, mellette bőrtesztből, esetleg vérből végzett speciális allergénspecifikus antitest-vizsgálatból (IgE, az allergiák szűrésére és a pontos allergiák kimutatására szolgál) és légzésfunkcióból áll. Bőrtesztet csak tünetmentesen és pollenszezonon kívül (télen) 3-60 év között végzünk. Minden betegünkkel közöljük, hogy fontos lenne a tünetek megjelenése előtt 1-2 héttel elkezdeni a megfelelő gyógyszeres kezelést, így a panaszok javulására, megszűnésére nagyobb esélye van. Az allergiás betegség legegyszerűbb kezelése az lenne, ha a beteg elkerülné a tüneteket kiváltó allergéneket, azonban ez sajnos nem minden esetben megoldható. Megfelelően, jól kiválasztott terápia mellett szükséges jól érthetően, meggyőzően és türelmesen elmondani mindazt, amit tudni kell a szénanátháról, allergénekről és a terápiás eszközökről.

A szakdolgozók az eszközök betanításán kívül hasznos tanácsokkal és ismertetőanyaggal látják el a betegeket. A tájékozott beteg jobb együttműködésével a terápia sikeresebbé, a beteg életminősége jobbá válhat. Néhány hasznos tanács háziporatka-érzékeny betegnek: érdemes néhány változtatást a lakásban, elsősorban a hálószobában elvégezni – a szőnyegek, kárpitozott bútorok, tollpárna eltávolítása; rendszeres porszívózás mellett nedves takarítást, portalanítást ajánlunk; gyakori szellőztetés mellett a megfelelő páratartalomra törekedjünk. Továbbá tanács pollenérzékeny betegnek: naponta többször mosson kezet; esténként öblítse le a haját; ne aludjon és ne utazzon nyitott ablaknál; pollencsúcs idején minél kevesebb időt töltsön a szabadban; utcai ruhában a hálószobába ne menjen be.

Forrás: Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához