Ezeket látta már?

Hogyan védekeznek a nők?

2010.05.29. Módosítva: 2015.11.04.

Főleg tablettával védekeznek a nők a nem kívánt terhesség ellen. Főként tablettával védekeznek az amerikai nők a nem kívánt terhesség ellen, de a washingtoni kormányzat öt év óta első, e témában készült összehasonlító jelentése szerint más országokban jóval népszerűbb ez a módszer.

Az összehasonlítás alapján az Egyesült Államokban több nő választja a petevezetéke elköttetését, mint más országokban - áll a betegségellenőrzési és -megelőzési központ (CDC) szerdán közzétett elemzésében.

A férjezett amerikai nők 16 százaléka közölte, hogy tablettát használ. Angliában 29 százalék, Hollandiában és Franciaországban pedig több mint 40 százalék választja a védekezésnek ezt a formáját.

Minden negyedik férjezett amerikai nő sterilizáltatja magát a petevezeték elköttetésével, ugyanakkor ez a védekezés tíz százalék alatti értéket mutat hat másik adatszolgáltató ország esetében.

William Mosher, a jelentés szerzője szerint azonban úgy tűnik, nem csak a férjezett asszonyokra, de az összes nőre vetítve is igazak ezek az arányok. A CDC egészségügyi statisztikákkal foglalkozó központjának szakembere arra is felhívta a figyelmet, hogy a nemzetközi összehasonlítás nem könnyű, mivel néhány országban csak a férjezett asszonyokkal kapcsolatos adatok állnak rendelkezésre.

Az amerikai adatokat 2006 és 2008 között országszerte több mint 7300 gyermekszülésre alkalmas korú nővel készített személyes interjú során gyűjtötték be. Az arányokat nyolc fejlett ország - Franciaország, Belgium, Norvégia, Spanyolország, Portugália, Ausztria, Hollandia és Nagy-Britannia - adataival vetették össze.

Az összes megkérdezett nő - tehát nem csak a férjezettek - 17 százaléka állította, hogy tablettát szed, és közel ugyanennyi mondta, hogy sterilizáltatta magát.

Mosher kiemelte, hogy az új módszerek bevezetése ellenére évtizedek óta stabilan ugyanezt a két védekezést választják az amerikai nők.

A sterilizációt főleg a gyermekes, idősebb nők és az iskolázatlan fiatal nők választják az Egyesült Államokban. Egy kormányzati szakértő szerint Európában azért fordulnak sokkal kevesebben ehhez a módszerhez, mert valószínűleg kevésbé elfogadható számukra a műtéti megoldás, és az európai orvosok sem reklámozzák annyira az elkötést.

Forrás: MTI