Ezeket látta már?

Hirdetés

Hüvelyfolyás: ilyen esetekben utal betegségre (x)

shutterstock 1886879998(1)

A hüvelyi folyás teljesen természetes jelenség, hiszen a hüvely egészségét szolgálja, egyúttal pedig a fertőzésekkel szemben is véd. Arra viszont már oda kell figyelni, ha megváltozik a jellege és a mennyisége, illetve, ha egyéb tünetek kísérik.

Erre szolgál a folyás

Valamennyi hüvelyfolyása minden nőnek van: átlátszó, szagtalan és nem darabos, mennyisége egyénenként változó. Fontos funkciója, hogy nedvesen tartsa a hüvelyt, segítse annak öntisztulását, így a fertőzésekkel szembeni védekezését. A váladékot a hüvely és a méhnyak mirigyei termelik, a hüvelyflórában élő tejsavbaktériumok pedig gátolják a kórokozók elszaporodását ebben az érzékeny zónában. Probléma akkor van, ha megváltozik az átlagos hüvelyfolyás színe, szaga, mennyisége, állaga, illetve egyéb tünetek is jelentkeznek. Leggyakrabban kétféle intim panasz okoz gondot: a bakteriális vaginózis és a gombás eredetű hüvelyi fertőzés. Mindenképpen forduljunk orvoshoz, ha a megváltozott hüvelyi folyás mellett fáj a hasunk, ha viszket a szeméremtest vagy ha fáj a szexuális együttlét, és ha a panaszok napokig nem múlnak el.

Ha viszketés kíséri, nagy eséllyel ez a baj

A megváltozott hüvelyfolyás egyebek között gombás fertőzésre is utalhat, amennyiben a váladék szagtalan, túrós állagú, fehér színű. Felettébb kellemetlen tünet a szeméremtájék viszketése, amelyhez égő érzés is társul. A hüvelygombával tanácsos orvoshoz fordulni, mert a jellegzetes panaszok ellenére is előfordulhat, hogy tévedünk, és más problémával állunk szemben, amely eltérő kezelést igényelhet. A hüvelygomba okozta kellemetlen panaszok enyhítésére a patikában recept nélkül is hozzájuthatunk helyi hatású gombaellenes készítményhez.

Ez a kórokozó felelős elsősorban a megbetegedésért

Ha a folyásnak kellemetlen, halra emlékeztető szaga van, híg és bőséges, illetve a színe szürkésfehér vagy áttetsző, akkor nagy valószínűséggel bakteriális vaginózissal állunk szemben. A betegség hátterében leggyakrabban az E. coli nevű bélbaktérium áll. Az E. coli a szexuális együttléttel, hátulról előrefelé végzett gáttörléssel vagy a túl szoros, a genitáliákba vágó alsóneműn is a hüvelybe sodródhat. Az E. coli akkor képes elszaporodni, ha felborul a normál hüvelyflóra, és a hüvelyi pH lúgosabb irányba tolódik.

Ezért fontos kezelni a bakteriális vaginózist

A zavaró tüneteket ne vegyük félvállról, mert akár komoly szövődmények is kialakulhatnak: a nem megfelelően kezelt bakteriális fertőzés például kismedencei gyulladáshoz is vezethet, várandós nőknél koraszülést vagy vetélést okozhat. Az orvos általában antibiotikumot ír fel, kiegészítő kezelésként pedig ajánlott a hüvelyflórát regeneráló patikai készítményt is alkalmazni.

A Vitagyn C hüvelykrém hármas hatásával segít a hüvelyflóra helyreállításában

A Vitagyn C hüvelykrém bakteriális vaginózis megelőzésére és kiegészítő kezelésére szolgál. A hármas hatású hüvelykrém tejsavtartalmának köszönhetően helyreállítja a hüvely élettani pH-értékét, ezzel gátolja a kórokozók szaporodását, ráadásul egyik összetevője, a maltodextrin révén táplálja a szervezet saját Lactobacillus-flóráját, tehát segít a hüvelyflóra helyreállításában. C-vitamint is tartalmaz, amely közismerten kiváló immunerősítő és antioxidáns. A Vitagyn C hüvelykrémet várandósok és szoptató nők is használhatják.

kockazatokrol
Forrás: Phytotec Hungária