Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Hüvelyi fertőzések: így ismerjük fel őket a terhesség alatt

shutterstock 523619266(1)

Amikor elkezd átalakulni a testünk, nagyon nehéz eldönteni, hogy melyik tünet utal komoly egészségi kockázattal járó problémára, és melyik számít teljesen normálisnak. Ez történik a várandósság idején is: nem könnyű elkülöníteni egymástól a megváltozott hormonszinttel járó, ártalmatlan változásokat és a betegséget jelző panaszokat.

Ilyenkor teljesen normális a megnövekedett mértékű hüvelyfolyás

Amikor megfogan bennünk egy új élet, a szervezetünk teljesen átalakítja a hormonháztartásunkat. Ennek egyik első jele lehet, hogy a hüvelyfolyás mennyisége a megszokotthoz képest bővebb. Nincs is vele semmi teendő, ha a folyásnak nincs furcsa színe, kellemetlen szaga, és nem kíséri csípő, égető érzés vagy a szeméremtájék kivörösödése.

Ha ezt látjuk, forduljunk orvoshoz!

Az egészséges hüvelyflóra felborulása kapcsán kialakuló hüvelyfertőzéseket szintén hüvelyfolyás jelzi. Ezt a négy betegséget jelezheti a kismama megváltozott színű, esetenként kellemetlen szagú folyása:

Bakteriális vaginózis

A bakteriális hüvelyfertőzés az egyik leggyakoribb betegség a nőgyógyászhoz forduló várandósok körében. A statisztikák szerint minden ötödik terhes nőt érinti. Kialakulásában a hüvelyflóra egyensúlyának kibillenése játszik szerepet. Ha ugyanis a hüvelyflórában elegendő Lactobacillus él, az általuk fenntartott, enyhén savas közeg meggátolja a hüvelybe került kórokozók szaporodását. Ha viszont lúgosabb irányba változik a hüvelyi pH, az szélesre tárja a kaput a fertőzést okozó mikroorganizmusok előtt. A bőséges, szürkésfehér, kellemetlen, halszagú folyással járó panaszért általában az E. coli nevű bélbaktérium a felelős. A bakteriális vaginózis kezelés nélkül koraszülést vagy akár vetélést is okozhat.

Hüvelygomba

A hüvelygombára nem a folyás szaga, hanem annak sűrű, túrós állaga miatt gyanakodhatunk. A fertőzést erős szeméremtájéki kivörösödés és viszketés kíséri. A terhesség alatt növekvő ösztrogén- és progeszteronszintek kedvező feltételeket teremtenek a gombás fertőzés kialakulásához, és egyéb tényezők (pl. antibiotikumkúra, szexuális együttlét) is megzavarhatják a hüvely pH-értékét. A Candida albicans okozta fertőzés kellemetlen tünetei ellenére ritkán veszélyes, hiszen viszonylag gyorsan felismerik és kezelik. Kiemelendő, hogy immunhiányos betegségben szenvedőknél életveszélyes állapotot is előidézhet.

B csoportú Streptococcus (GBS)

A Streptococcus agalactiae által okozott újszülöttkori kórkép az agyhártyagyulladás, a szepszis és a tüdőgyulladás. Nagyjából minden negyedik-ötödik egészséges nő hordozza ezt a baktériumot a bélrendszerében vagy a hüvelyében. A terhesség 35-37. hetében minden várandósnál szűrik a jelenlétét. A GBS az anyánál húgyúti fertőzést okozhat, amelynek tünetei a fájdalmas, égő érzés vizeléskor, a zavaros vizelet és a sürgető vizelési inger. A kórokozó jelenléte az esetek többségében nem vezet direkt megbetegedéshez. A GBS-pozitív kismamák – meghatározott időközönként – antibiotikumot kapnak a szülés alatt, megelőzendő az újszülött megfertőzését.

Trichomoniázis

A folyással járó hüvelygyulladások között ez az egyetlen, amely szexuális úton terjedő betegségnek minősül. Nem gomba vagy baktérium, hanem a Trichomonas vaginalis nevű egysejtű okozza. Tünetei feltűnőek: zöldessárga, habos, kellemetlen szagú folyás kíséri, és az együttlétek közben égő érzést, irritációt okozhat. Ijesztő tünetei ellenére antibiotikumokkal jól kezelhető – a fertőzés megelőzésében kiemelt szerepe van az óvszerhasználatnak.

Fontos!

A hüvelyflóra regenerálása segíti a fertőzések elleni küzdelmet, hiszen a savas közeget nem tolerálják a kórokozók. Erre a célra több vény nélkül kapható készítményt is találunk a patikák polcain. Minden esetben tájékozódjunk afelől, hogy melyik készítmény használható a várandósság során!

Forrás: Phytotec Hungária
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához