Ezeket látta már?

Hirdetés

Így regenerálhatjuk a meggyengült hüvelyflóránkat (x)

A legjobban a saját baktériumflóránk véd meg bennünket

Vannak olyan tevékenységek, amelyek megviselik a szervezetet védő baktériumokat. Az antibiotikum-kezelés után sokaknak már természetes a probiotikumokat tartalmazó élelmiszerek fogyasztása, amelyekkel igyekeznek segíteni a bélflóra regenerálódását. Mutatjuk, mit tehetünk a meggyengült hüvelyflórával.

Az életben semmi sem fekete vagy fehér. Az immunrendszer egyes mikroorganizmusok ellen harcol, némelyekkel pedig pont a saját működését támogatja. A hüvelyflórában például a tejsavtermelő baktériumok tartják fent az intim harmóniát. Ha ez a rend valamilyen külső vagy belső hatás miatt, például egy antibiotikum-kúra után meggyengül, akkor a hüvely hajlamosabbá válik a fertőzésekre, például a bakteriális vaginózisra.

A bőséges, szürkés, kellemetlen szagú folyással járó hüvelygyulladást a bélrendszerben is jelen lévő E. coli baktérium okozza. A bakteriális vaginózis a kismedence további szerveit is veszélyezteti. Az E. coli a húgycsövön feljutva hólyaghurutot, a hüvelyi fertőzés következményeként kismedencei gyulladást okozhat.

Így segítsünk a meggyengült hüvelyflórán

Az intim harmónia helyreállítására háromféle lehetőségünk van:

  • szájon át bejuttatni a hiányzó probiotikumokat,
  • helyi hatású készítménnyel a hüvelybe telepíteni a laboratóriumban tenyésztett hasznos baktériumokat,
  • segíteni a hüvely élettani pH-értékének helyreállítását és a túlélő, saját Lactobacillus-flóra megerősödését savasító, illetve prebiotikumot tartalmazó készítménnyel.

Szószedet

probiotikum: a kifejezés az orosz kutatótól, Ilja Iljics Mecsnyikovtól származik, aki a 20. század elején úgy vélte, hogy a Kaukázusban és a Balkánon élő népek magas átlagos élettartama összefügg a rendszeres, nagy mennyiségű tejtermékfogyasztással. Megfigyeléseit azzal magyarázta, hogy a tejtermékek tejsavbaktériumai gátolják a káros baktériumok tevékenységét a bélben, csökkentve egyes betegségek kockázatát. Elméletét azóta számos kutatás árnyalta, de a „hasznos baktériumoknak” általa adott probiotikum elnevezést a tudomány megtartotta. Az emberi szervezetben – elsősorban a vastagbél területén, de a szájüregben és a hüvelyben is – összesen 1-2 kg hasznos baktérium él, amelyek szimbiózisban élnek velünk és szükségünk van a jótékony tevékenységükre. Szélsőséges esetben pótlásuk életmentő lehet, ugyanakkor a szervezetbe kívülről betelepített baktériumflóra sosem olyan ellenálló, mint a sajátunk.

prebiotikum: elsősorban speciális szénhidrátmolekulák, amelyek kifejezetten az emberi szervezet jótékony flórájának táplálékául szolgálnak, így segítve annak integritását és védelmi funkcióját.

Lactobacillus: a hüvelyflóra védelméért felelős mikroorganizmus. A hüvelyben élő tejsavtermelő baktériumokat hívjuk így, amelyek tejsavvá alakítják a hüvelyhám glikogénjét. Különféle törzsei vannak, minden emberben más és más törzsek felelnek a hüvely egészségéért.

Szájon át bevihető Lactobacillusokat is egyre több készítményben találunk. Mellettük a tejsavbaktériumok lokális bevitelével is érhetünk el eredményeket, de jó tudnunk, hogy az idegen baktériumflóra mindig sérülékenyebb lesz, mint a saját. Ezen azt értjük, hogy a kívülről bevitt baktériumflórát és baktériumspórákat adott esetben olyan hatások is megzavarhatják, amelyek a honos Lactobacillus-flórát nem (vagy nem olyan mértékben) befolyásolnák. Az idegen baktériumflóra szélsőséges esetben árthat is, és hüvelyi fertőzéseknél a visszaesés esélye is nagyobb a lombikból „importált” probiotikumok esetén.

A legjobban az a baktériumflóra képes bennünket megvédeni, amely a saját szervezetünk része, és már-már annyira egyedi, mint az ujjlenyomatunk. Éppen ezért a saját baktériumflóránkat károsító hatások (például antibiotikum-kúra) esetén minden alkalommal gondolnunk kell a saját baktériumaink megerősítésére. Nélkülük nem termelődik elegendő tejsav, megváltozik a hüvely egészséges savas pH-ja, és elszaporodnak a gyulladást okozó baktériumok.

Vitagyn C – az intim harmónia védelmére

A saját flóra védelmére alkalmas a komplex összetételű Vitagyn C hüvelykrém, amely aszkorbin- és tejsavtartalmával segíti a hüvelyflóra egészségesen savas közegének helyreállítását, a benne lévő prebiotikum, a maltodextrin pedig táplálja és megerősíti a hüvelyben élő Lactobacillusokat, amelyek újra képessé válnak rendet tartani a hüvely sokszínű élővilágában. A Vitagyn C hüvelykrém a bakteriális vaginózis kiegészítő kezelésére használható, a kezelőorvossal való egyeztetés után várandósság alatt is.

kockazatokrol
Forrás: Phytotec Hungária