Kiütések borotválás után: mit tehetünk ellenük?

#kiütés #gyulladás #természetes gyógymód #borotválás
2019.07.09.

A borotválás könnyű, gyors és olcsó megoldás a nem kívánatos szőrszálak ellen, de a művelet után sajnos könnyen kipattoghat a bőr. Mi ennek az oka és mit tehetünk ellene?

Kétség kívül, nyáron szőrtelenítünk a legtöbbet, azonban néhány helytelen szokásunk miatt könnyen alakulhatnak ki gyulladások az érzékeny bőrfelületeken.

Miért alakul ki a szőrbenövés?

A borotválás után kipattogzó bőr (folliculitis) oka tulajdonképpen az, hogy a levágott szőrszálak „benőnek”, összegöndörödve a bőr legfelső része alá kerülnek, ahelyett, hogy a egyenesen a bőr felszínén nőnének. Ezt a jelenséget kísérheti a bőr irritációja is, melynek tünetei a kipirosodás, a viszketés, az égő érzés. A borotválkozás utáni bőrirritáció és kipattogzás bárkinél előfordulhat, aki borotvát használ, és minden testterületen kialakulhat. A benőtt szőrszálak be is gyulladhatnak, így a bőrrel fedett szőrszál mellett genny is összegyűlhet.

Néhány helytelen szokás növeli ezeknek a problémáknak a rizikóját, így például ha életlen borotvával dolgozunk, ha nem gondoskodunk a megfelelő borotvahabról vagy krémről (vagyis, ha a bőr túlságosan száraz a borotválás során), ha kapkodva borotválunk, vagy ha túl gyakran, illetve túlságosan ritkán borotválkozunk. A göndör hajú emberek, illetve azok, akiknek érzékenyebb a bőrük, sajnos gyakrabban kell, hogy szembenézzenek ezzel a problémával. Mivel az intim területre fokozottan igaz lehet ez, nagyon gyakori, hogy a bikinivonalon alakulnak ki a benőtt szőrszálak, ráadásul a ruházat tovább irritálja ezt az érzékeny területet.

Hogyan kezelhetjük a kiütéseket?

Az irritáció, illetve a kiütések általában egy idő után maguktól is elmúlnak, anélkül, hogy bármit tennénk velük. Természetesen nem feltétlenül tetszetős látvány a sok kis apró, piros pötty a lábunkon vagy az arcunkon. Az is lehet, hogy a kiütések viszketnek, a vakarózással pedig csak annak az esélyét növeljük, hogy a kiütésekből sebek lesznek, melyek akár el is fertőződhetnek.

A benőtt szőrszálak elleni küzdelem egyik célja, hogy a szőrszálakat „kiszabadítsuk”, vagyis biztosítsuk, hogy a szőrszál a bőr felületére kerüljön. Ehhez használhatunk (óvatosan!) egy sterilt tűt vagy csipeszet, de figyeljünk arra, hogy lehetőleg ne húzzuk ki teljesen a szőrszálat, és arra is, hogy a bőrt ne sértsük fel, a benőtt szőrszál helyén ne keletkezzen seb. Ez ugyanis csak még nehezebben gyógyul, és általában azt sem lehet megakadályozni, hogy újra benőjön a szőrszál.

Szintén a szőrszálak „kiszabadítását” célozza az óvatos, kíméletes bőrradírozás is, melynek során eltávolítjuk a bőr legfelső rétegét, az elhalt hámsejteket. Otthon is készíthetünk bőrradírt, olívaolaj és kristálycukor keverékéből.

Mit árul el rólunk a fanszőrzetünk? Kattintson, és tudja meg!

Az almaecetes öblítés enyhíti a gyulladást, nyugtatja a bőrt és a viszketés ellen is kiváló. Mártsunk egy tiszta vattapamacsot almaecetbe, és ezzel töröljük át az érintett területet! Hagyjuk megszáradni, majd öblítsük le vízzel. Ha érzékeny a bőrünk, használjunk vízzel hígított almaecetet! A fekete teában lévő tanninok nyugtatják a bőrt, összehúzó és gyulladáscsökkentő hatásaik is vannak. Főzzünk erős teát, hűtsük le (akár a hűtőbe is tehetjük néhány órára), majd ebbe mártsunk vattapamacsot és töröljük át vele az érintett területet.

Előzzük meg a problémát!

Néhány egyszerű módszerrel csökkenthetjük annak a rizikóját, hogy kialakuljon az irritáció. A borotválást lehetőleg a zuhanyozás vagy fürdés végén végezzük, amikor a bőr már felpuhult és kellően nedves. Mindig használjunk krémet vagy borotvahabot, zselét! Érdemes rendszeresen radírozni is a bőrt! Lehetőleg ne húzzuk meg a bőrt borotválás közben, és dolgozzunk rövid, könnyed mozdulatokkal. A borotva megválasztása is nagyon fontos: ne használjunk életlen, régi pengét!

Borotválás után öblítsük le a bőrt hideg vízzel, vagy tegyünk rá egy hideg vízbe mártott és alaposan kicsavart, tiszta törülközőt. Ez azonnal enyhítheti a kellemetlen érzéseket.

Forrás: EgészségKalauz