A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Mit árul el rólunk a fanszőrzetünk?

#egészség #fanszőrzet #erős szőr #hormon
2019.04.19. Módosítva: 2017.05.23.

Mindannyiunknak megvan a véleménye arról, hogy a fanszőrnek miként kell kinéznie. Az viszont már fontosabb kérdés, hogy külseje és állapota mit árul el egészségi állapotunkról.

Hirdetés

Előfordulhat (sőt, elő is fog fordulni), hogy az idő múlásával a fanszőrünk is változni fog – nőknél a klimaxot elérve biztosan. Ettől a ponttól kezdve ugyanis egyre kevesebb testszőr vagy haj nő újra – fanszőrzetünket is beleértve – ráadásul, nemcsak vékonyodni fog, hanem színét is változtatja és igen, őszülni is fog. Aggódnunk emiatt nem kell, ez az öregedés természetes velejárója.

Mire utalhat a fanszőrzet állapota?

Emellett a fanszőrzet állapota utalhat hormonháztartásunk változására is. A hormonok jó esetben észrevétlenül tartanak rendben mindent, hangulatunktól az immunrendszerünkig, ellenben amikor a hormonháztartás megborul, elhízhatunk, fáradékonyak lehetünk és sokkal több szőr és haj is nőhet rajtunk, nemi szerveink környékén is. Úgyhogy ha ilyet tapasztalatunk, érdemes hormonvizsgálatra mennünk.

Ezek a hormonzavar árulkodó jelei, kattintson!

Tesztoszterontermelő petefészekrák vagy mellékvese-tumorok következtében is tapasztalhatunk ilyet, erre is figyeljünk oda – de ilyen esetekben nem ez lesz az egyetlen problémánk. A tesztoszteron hatására ugyanis arcunkon is több szőrzet nő majd, a pattanások is gyarapodhatnak, hajszálaink elvékonyodhatnak, hangunk pedig akár el is mélyülhet.

A szőrzet növekedését okozhatják mindezek mellett egyes gyógyszerek is vagy bizonyos egészségügyi állapotok, például a policisztás ovarium szindróma (PCOS) is.

Mindezek mellett a gyantázás vagy borotválkozás is okozhat bonyodalmakat, ha ezeket nem csinálják jól. A borotválkozás hatására ugyanis sok befelé növő szőrszállal találkozhatunk, az elpusztult bőrsejtek felszaporodása pedig csak ronthat mindezen – ezeket tehát érdemes hámlasztóval kezelni a biztonság kedvéért.

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.