Ezeket látta már?

Le ne égjünk! ... de tényleg...

2011.06.19. Módosítva: 2015.11.04.

Hámlani csak óvatosan, szépen? A napégés kellemetlen velejárója a hámlás - de meddig egészséges, és mikor van szükség orvosra?

Nem elég, hogy leégtünk a napon, rákvörösek vagyunk és fájdalmaink vannak - amikor a kellemetlen tünetek múlni kezdenek, felváltja őket a bőr hámlása. A bőr válik le a hátunkon, karunkon, nem győzzük eltüntetni a nyomokat. Látványra nem túl szép, de ennél lényegesebb, hogy milyen hatással van ez az egészségünkre?

Le ne égjünk! ... de tényleg...

Ha nem vigyáztunk és leégtünk, nemcsak a káros napsugárzásnak tettük ki magunkat - bőrpír, erős fájdalom, duzzanat, hólyagképződés és hámlás is lehet az eredmény, a napszúrásról nem is beszélve.

A következményt akkor kezdjük érezni, amikor a bőr fáj és viszket is. Majd pedig elkezd hámlani. Fontos, hogy a napozás után kialakuló vörös, gyulladt, hámló bőrt napozás utáni kozmetikumokkal kezeljük, vagy egyszerű, hidratáló hatású testápolóval. Óvjuk a bőrt a további napozástól, amíg teljesen meg nem gyógyul.

A hámlás sajnos maradandó nyomokat hagyhat testünkön. A napon valósággal megpörkölődött bőr fáj, viszket, majd néhány nap elteltével korpázó jelleggel vagy pikkelyesen hámlik. A sérült hám néhány nap múltán nagy lemezekben kezd leválni, és a kellemetlen viszketés mellett a bőr tarka lesz!

Ez a fényártalom jele: gyakran már ekkor láthatóvá válik. Megjelenik a foltos, apró pigmentáció. A többszöri napégés késői jelei ezek a szeplők, lentigók. Nem csak nem túl esztétikusak, de azt is jelzik, hogy kezdenek kimerülni a bőr fénykárosodást kijavító mechanizmusai, vagyis egyre nő a daganatképződés kockázata!

A hámlásnak semmiképp se essünk neki: ne vakarjuk, dörzsölgessük, mert fennáll a fertőzés veszélye, illetve a hegesedésé!

Más, ha a testen pörsenések jelentkeznek: ezek napallergiára utalnak. A kiütések leginkább a karokon, dekoltázson, kézfejen és a lábon jelentkeznek. Ilyenkor pár napig ne nagyon tartózkodjunk napos helyen, inkább hűvösben, elzárt szobában legyünk. Fogyasszunk sok C-vitamint, magas antihisztamin-tartalmú krémekből pedig ajánlott sokat használni!

A napallergia akut tünetei közé tartozhat azonban a napégéshez hasonló bőrelváltozás, bőrpír, hólyagok, csomók, ekcémaszerű elváltozás, duzzanattal, hámlással és levedzéssel.

Enyhe leégés miatt nem kell orvoshoz menni, de ha a bőr sötétvörös és hólyagosodik, akkor mindenképpen forduljunk hozzá! Nem szabad a hólyagokat szurkálni, mert még több baktériumot viszünk a bőr alá, és ez fertőzésveszélyes!

Forrás: Napidoktor