A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Méhen belüli fogamzásgátló eszköz (IUD)

#fogamzásgátlás #terhesség
2008.10.20. Módosítva: 2015.11.04.

A méhen belüli eszköz (intrauterine device=IUD) kisméretű, T-alakú, műanyagból készül, és a méh üregébe kell felhelyezni a terhesség megelőzése céljából. Vannak olyan IUD-k, amelynek hosszanti felületét vékony rézréteggel vonják be, a végéhez pedig keskeny műanyagszál (jelzőszál) csatlakozik, ennél fogva lehet könnyen eltávolítani a méhüregből. Újabb keletű a hormontartalmú (levonorgestrel) eszköz, amely így tulajdonképpen kettős hatást fejt ki, egyrészt mechanikusan, mint eszköz, másrészt a folyamatosan leadott hormontartalom miatt.

Hirdetés

Hogyan működik az IUD?

Működésének lényege a megtermékenyített pete beágyazódásának meggátlása, valamint hogy megelőzze a spermiumok eljutását a petesejthez, mivel megváltoztatja a méhnyálkahártya állapotát. Elképzelhető, hogy az IUD-behelyezésre a szervezet gyulladásos reakcióval válaszol, (tehát a méhnyálkahártya belső felszíne). A rézről ismert, hogy oxidációs hatása révén a méh belső környezetét megváltoztatja. Mindezek megakadályozzák, a spermiumok és a petesejt mozgását, mobilitását, csökkentik életképességüket.

A hormontartalmú IUD a levonorgestrel nevű (szintetikus progeszteron) hormon leadásával is hat. A másik cikkünkben említett minipill is ezt tartalmazza, és bizonyos kombinált fogamzásgátlók szintén. A progeszteron megvastagítja a méh és méhnyak nyálkahártyáját, így a spermiumok nehezebben tudnak feljutni a méh üregébe.

Mennyire hatásos?

Az IUD alkalmazása kb. 99%-ban hatásos, ha betartják az 5 évenkénti cserét, ez általában mondható öt évnek, réztartalmú IUD esetén 8 évre is hosszabbodhat.

Melyek az előnyei?

 • eltávolítása után a termékenység azonnal helyreáll,
 • nem zavarja a szexuális aktust,
 • szoptatás alatt is alkalmazható,
 • hatásos,
 • viszonylag nem költséges,
 • a normális ciklust nem befolyásolja,
 • nem befolyásolja a koleszterinszintet és a véralvadást,
 • használata viszonylag kevesebb odafigyelést igényel.

használata viszonylag kevesebb odafigyelést igényel.

Melyek a hátrányai?

 • mellékhatásai lehetnek: a behelyezést követően hátfájdalom, görcsök, pecsételő vérzés,
 • a ciklus erősebb lehet, ill. meghosszabbodhat (elképzelhető, hogy ez csak néhány hónap után következik be),
 • nőhet a kismedencei gyulladás veszélye (ez meddőséghez vezethet),
 • nem előzi meg a méhen kívüli terhességet,
 • perforálhatja (átszúrhatja) a méhfalat, bár ez ritka jelenség, és
 • észrevétlenül kikerülhet a szervezetből.

észrevétlenül kikerülhet a szervezetből.

Voltak (nemzetközi adatok szerint) olyan IUD-k, amelyek mellett az elfogadhatónál magasabbnak észlelték a meddőség és a kismedencei gyulladások megjelenési arányát, ezek használatát azután visszavonták.

A méhen belüli eszközök alkalmazása azoknak a nőknek nem ajánlott, akiknek még nem volt gyerekük, illetve akik szeretnének még gyereket, de más fogamzásgátló módszert nem alkalmaznak (vagy egyéb ok miatt nem alkalmazhatnak). A gyermeket még nem szült nőknél nehezebb az IUD behelyezése. Nem alkalmas azoknak a nőknek sem, akik több partnerrel élnek együtt, mert nagyobb a szexuális úton terjedő betegség kialakulásának veszélye, amely kismedencei gyulladáshoz, az pedig meddőséghez vezet. Hasonlóképpen, az ismert kismedencei gyulladás vagy a méhen kívüli terhesség is ellenjavallata az IUD alkalmazásának.

Hogyan kell alkalmazni?

Az eszközt az orvos helyezi fel egy applikátor segítségével a méhüregbe. Ez a ciklushoz képest annak utolsó, ill. az azt követő első napokra tehető, pontosan azért, hogy csökkentse a nemkívánt terhesség kockázatát.

Fontos, hogy a méhen belüli eszközt viselő nő a ciklust követően ellenőrizze az eszköz meglétét. Ezt a jelzőszállal teheti meg, tehát hogy az kilóg-e, nehogy bekövetkezzen az az eset, hogy az IUD véletlenül eltávozott, tehát már a hatására nem lehet számítani a továbbiakban.

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.