Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Mennyire fáj a mellplasztika? Így készüljünk a plasztikai műtétre

Minden, amit a mellplasztikáról tudunk kell

Sok nő álmodozik arról, milyen jó lenne egy kicsit nagyobb, kerekebb vagy feszesebb mellel élni, ám tartanak attól, hogy a plasztikai műtét fájdalmas és veszélyes beavatkozás. A legfontosabb kérdésekre dr. Molnár Béla Ákos, a Budapest Plasztikai Intézet plasztikai sebésze válaszol.

Melyek azok a leggyakoribb problémák, melyekkel plasztikai sebészhez fordulnak: mellnagyobbítás vagy mellkisebbítés?

Ez elsősorban az életkortól függ. A fiatalabb korosztály tagjai általában mellnagyobbítást szeretnének, még nem szültek, nem voltak nagyobb testsúly-ingadozásaik, így a kötőszöveteik is jobbak. A szülés utáni nők, illetve a középkorú hölgyek pedig a megereszkedettség, a terhesség és szoptatás utáni változások miatt érzik szükségét a mellnagyobbításnak, a mellfelvarrásnak vagy a kettő kombinációjának.

Hogyan kell, hogyan lehet felkészülni egy ilyen műtétre?

A plasztikai sebészhez fordulók nem betegek a szó hagyományos értelmében. A mellplasztikáról elsősorban a páciens dönt, vagyis neki kell akarnia ezt a beavatkozást, neki kell erre lelkileg felkészülnie. Mi csak azt döntjük el, hogy ezt valóban meg tudjuk-e tenni. Természetesen, szükséges egy általános jó egészségi állapot. A műtét előtt javasolt a megfelelő táplálkozás, az elegendő folyadék bevitele, de ennél különlegesebb dologra nincs szükség. Csak arra, hogy lelkileg is rendben legyen.

Dr. Molnár Béla Ákos, a Budapest Plasztikai Intézet sebésze Dr. Molnár Béla Ákos, a Budapest Plasztikai Intézet sebésze Forrás: Dr. Rose Budapest Plasztikai Intézet

Mennyi ideig tart a műtét?

Amennyiben csak implantátumok behelyezéséről van szó, általában 60-90 perces a műtét, ha a mellfelvarrásról, akkor 120 percről van szó, míg a kombinált műtét nagyjából két és fél órás. A műtétet altatásban végezzük, ez a legbiztonságosabb és a legrugalmasabb, hiszen a mellkas izomállományával dolgozunk. Ha a páciens alszik, neki sem kellemetlen az élmény, és mi, sebészek is nyugodtan tudunk dolgozni. Az altatás és a műtét komolysága miatt a páciensnek egy éjszakát a kórházban kell töltenie. Így, a megfigyeléssel tovább tudjuk csökkenteni a szövődmények számát, reggel is meg tudjuk vizsgálni, és nyugodt szívvel tudjuk elengedni. Plusz, az esetleges fájdalmait is a lehető legjobban tudjuk így csillapítani.

A műtétet követően mennyi ideig kell fájdalomra számítani? Mennyi idő kell a teljes gyógyuláshoz?

Mellnagyobbítás esetén a műtét utáni 3-4 napban jelentkezhet a mellizomban izomlázra emlékeztető fájdalom. Ilyenkor ugyanis a mellizmot megemeljük, az implantátum részben az izom alá kerül. A fájdalom kisugározhat a hátba is, de néhány napon belül elmúlik, és az egyhetes kontrollra általában már úgy érkezik a páciens, hogy semmilyen fájdalma nincs. Ha csak mellfelvarrást végzünk, ott jelentéktelen a fájdalom, hiszen a mellkas izomzatát nem bolygatjuk, nem kell annak feszülésére számítani. Maximum a seb környéke lehet kellemetlen. Gyakran halljuk azt mellfelvarráson átesett páciensektől, hogy nem is gondolták volna, hogy ennyire fájdalommentes lesz az egész.

A műtétre jó lelki és egészségügyi állapotban kell érkezni A műtétre jó lelki és egészségügyi állapotban kell érkezni Forrás: gettyimages.com

Vannak kockázatai egy ilyen műtétnek?

Minden beavatkozásnak van kockázata. Mi, plasztikai sebészek is szikével dolgozunk, és bár ugyanúgy fontos a sterilitás és a megfelelő előkészületek, mint más műtétek esetében, ugyanúgy szövődmények is előfordulhatnak. Igyekszünk ezeknek az előfordulását a lehető leginkább csökkenteni. Maga az implantátum nem jelent veszélyt, hiszen ezek nagyon alaposan vizsgált, biztonságos implantátumok. Mi a legjobb minőségű implantátumokat használjuk, melyeket nem szükséges feltétlenül cserélni, és akár egy teljes életet le lehet élni velük.

Okozhat az implantátum súlyos betegséget, esetleg daganatot? Kell például attól tartani, hogy kilyukad?

Az implantátum nem okoz daganatot. Immunológiailag egy szinte nulla kockázatú eszközről van szó. Az implantátumokat folyamatosan vizsgálják, szűrik – például az amerikai FDA (Amerika Élelmiszeripari és Gyógyszerügyi Hivatal) – és rendszeresen jelentéseket tesznek arról, hogy melyeket tartják veszélyesnek. Mi folyamatosan követjük, ellenőrizzük ezeket a jelentéseket, és mindig azt látjuk, hogy kiváló minőségű, biztonságos implantátumokat használunk.

A fiatal nők leginkább az önbizalom miatt választják a műtétet A fiatal nők leginkább az önbizalom miatt választják a műtétet Forrás: gettyimages.com

Létezik olyan, hogy nem sikerül egy műtét és utólagos korrekcióra van szükség?

Egy-két százalékban létezik ilyen. Előfordulhat, hogy nem minden úgy alakul, ahogy szeretnénk. Nem ismerjük a szöveteket, lehetetlen előre felmérni, hogyan fognak gyógyulni a szövetek. Sajnos, van olyan, hogy az implantátum nem marad abban a helyzetben, amelyikben mi szerettük volna. Ilyenkor természetesen korrigálunk. Már a műtét előtt, a pácienssel közösen pontosan meghatározzuk, hogy ő milyen eredményt szeretne elérni, és mi azt hogyan tudjuk elvégezni. Ha teljes az összhang, akkor nem szokott elégedetlenül távozni a páciens. Azt látjuk a kontrollra érkező hölgyeken, hogy örömmel, elégedetten jönnek. Nagyon ritka, hogy valaki nem tökéletesen elégedett, ilyenkor természetesen igyekszünk korrigálni.

Előfordult már, hogy valaki meggondolta magát a műtét után? A későbbiekben eltávolítható az implantátum?

Olyan esettel még nem nagyon találkoztunk, hogy a páciens meggondolta volna magát, és mégis szeretné kivetetni az implantátumokat. Ha sok-sok év után találkozunk egy-egy pácienssel, megváltoztak az életkörülményei, megváltozott az életmódja, és esetleg megereszkedtek a szövetei, megereszkedett az implantátum, akkor azt szoktuk tanácsolni, hogy vetesse ki az implantátumot és mellfelvarrással korrigáljuk a mellet. Az implantátum gyengítheti, kitágíthatja a szöveteket, annak eltávolítása után a mellfelvarrással tudjuk helyreállítani az íveket.

Itt jelentkezhet az ingyenes mellplasztikai műtétre

Amennyiben azt érzi, hogy ezen a téren segítségre szorul, akkor jelentkezzen a Budapest Plasztikai Intézet pályázatára április 30-ig, amelynek keretében egy ingyenes mellplasztikai műtétben részesülhet! A jelentkezését a marketing@budapestplasztika.hu e-mail címen adhatja le, a levelében írja meg a történetét, milyen mellproblémával küzd, milyen lelki terhet visel emiatt, illetve azt is, milyen változást, eredményt vár a műtéttől.

A Budapest Plasztikai Intézet szakértői minden beérkezett pályázatot elbírálnak és kiválasztják azt a jelentkezőt, akinek a legnagyobb szüksége van a segítségre, és aki megmutatja magát a műtét előtt és után is. További információ a pályázatról ezen az oldalon található.  

Forrás: EgészségKalauz