Ezeket látta már?

Milyen egészségügyi ellátást kaphat az, aki nem fizeti a tb-t 6 hónapja?

TB, TAJ-szám, egészségügyi ellátás

Július 1-jén lépett életbe az új társadalombiztosítási törvény, aminek értelmében az, aki után legalább 6 hónapja nem fizettek tb-járulékot, barna jelzést kap. De mit jelent ez a gyakorlatban?

Az Országgyűlés által december 11-én elfogadott, A társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről címet viselő törvényt, közkeletűbb nevén az új tb-törvény július 1-jén lépett életbe.

Piros, zöld és barna jelzések a rendszerben

A változás azokat érinti, akik TB-tartozást halmoztak fel, miközben igénybe vették a közfinanszírozott egészségügyi ellátás valamely formáját. Július 1-ig a rendszer úgy működött, hogy ha valaki rendszeresen fizette a járulékot, az zöld jelzést kapott, amit az orvosa a számítógépén látott.

Ha elmaradása volt, piros jelzést kapott, és ugyan felszólították fizetésre, de az ellátást megkapta. Akinek a neve mellett barna jelzést villogott, az érvénytelen TAJ-számot jelentett, és csak az után kaphatott ellátást, ha rendezte az elmaradását, vagy kifizette az ellátás költségét. Július 1-jétől azonban az, aki legalább 6 hónapon át nem fizeti az egészségbiztosítási járulékot., szintén barna jelzést kap.

Ugyanez vonatkozik a gyógyszerekre is: 6 hónapos tartozás esetén az érintettnek a támogatott helyett a teljes árat kell fizetnie. A kivétel a mentés és a sürgősségi ellátás, ami jár mindenkinek, annak is, aki nem fizetett járulékot.

Biztosított jelenleg többféleképpen lehet valaki, és az ellátásra járulékfizetés nélkül is jogosultak a nyugdíjasok, a kiskorúak, a nappali tagozatos tanulók, a gyesen vagy gyeden lévők, hajléktalanok, fogvatartottak.

Forrás: Magyar Narancs

Forrás: EgészségKalauz