Ezeket látta már?

Napégés gyógyítása: ezeket a házi módszereket próbálja ki!

napeges_0

Leégett a napon? Összeszedtünk néhány házi praktikát, amelyekkel enyhíthetőek a kellemetlen fájdalmak.

Előfordul, hogy az előtte-utána állapotok közül inkább a korábbira szavazunk. Ez könnyen megesik, amikor a sápadt, fehér bőrszínt szeretnénk eltüntetni és helyette végre egy kevés nyári árnyalatot öltenénk magunkra, viszont kissé elmérjük az arányokat.

Sokan gyorsan szeretnénk barnulni, és rendszerint ilyenkor határozzuk el, hogy nincs szükségünk naptejre sem, és még a legperzselőbb sugarak elől sem menekülünk az árnyékba. A végeredmény pedig egy kissé égő.

Visszafordítható-e a folyamat?

A leégés fokától is függ, hogy a bőr hámlani kezd-e, vagy néhány napon belül, fokozatosan bebarnul a pirosság. Mindkét esetnél fontos, hogy kerüljük a napozást, amíg meg nem nyugodott a leégett bőr. A következő alkalommal pedig mindenképpen kenjük be magunkat naptejjel és csak rövid ideig élvezzük a napfürdőt.

Bőrnyugtató pakolás

Főként az arcon a natúr joghurt jó megoldás a húzódó és égő bőr nyugtatására. A benne lévő természetes anyagok a bőrbe jutva elősegítik a regenerálódást és felgyorsítják a folyamatot.

Gyógyító eper

Kevésbé ismert módszer a leégett terület nyugtatására az epres pakolás. Az erősen megégett bőrt eperszeletekkel kell borítani, majd 5-7 percig állni hagyni, amíg az eper nedve és a benne lévő vitaminok részben be nem szívódnak a bőrön át. Szintén hatásos, ha natúr joghurtba vágott eperrel takarjuk be a kényes részeket.

Feketével a piros ellen

A fekete tea a benne lévő összetevőknek köszönhetően bőrbe jutva elősegíti a megégett terület gyógyulását. A teát elkészítése után meg kell várni, amíg teljesen kihűl az ital, majd vattapamacs segítségével, óvatosan átkenegethetjük vele a leégett bőrfelületet.

Ecetes borogatás

Egy kisebb ruhadarabot ecettel átitatva tegyünk a leégett bőrre. Kellemesen hűsítő és bőrnyugtató hatása miatt csökkenti a fájdalmat és a gyulladást, így már néhány óra alatt érezhetően javulni fog a bőr állapota.

Aloe vera

A növény számos bajra jelent gyógyírt a benne rejlő számtalan vitamin és ásványi anyagnak köszönhetően. A napégés okozat fájdalom enyhítésére szintén kiváló a növényből kivont folyadék a bőrre kenve. Ha saját aloe vera növényünk van, elegendő a félbetört levelével bekenni az érzékeny területet. Amennyiben nincs növényünk, drogériákban és gyógyszertárakban több termék közül válogathatunk.

Az otthoni praktikák és a természetes megoldások ellenére is orvoshoz kell fordulni, ha a leégés különösen súlyos. Ennek jelei a hólyagosodás, láz, fejfájás, esetekben hasmenés vagy hányinger.

Forrás: EgészségKalauz