Ezeket látta már?

Ezért jó, ha néha kisírjuk magunkat

2018.08.14. Módosítva: 2018.08.15.
shutterstock_543898222

Szerelmi csalódás, egy megrendítő film, esetleg egy szívhez szóló reklám? Jó néhányan vannak, akiknek könnyen kicsordul a könnye. Miért tesz kifejezetten jót az egészségünknek, ha elsírjuk magunkat?

A szemünk szinte folyamatosan könnyezik, hiszen a könny tartja megfelelően nedvesen a szaruhártyát, megakadályozza annak kiszáradását, védi a külső hatásoktól, sőt még a fertőzésektől is (így a könny tulajdonképpen az immunrendszerünknek is része). Emellett a folyamatosan termelődő könny mellett van olyan könnytípus, mely a külső, irritáló hatásoktól óvja a szemünket, például a szembe kerülő porszemektől, a hagyma erős "illatától" vagy az erős fénytől. Ez a könnytípus híg és bőséges mennyiségű, feladata pedig az, hogy "kiöblítse" az irritáló anyagokat a szemünkből. Ez utóbbit reflexkönnynek hívjuk.

A harmadik típusú könny – mellyel a sírás során találkozunk – akkor termelődik a szervezetünkben, amikor valamilyen erős fizikai fájdalommal, vagy érzelmi megrázkódtatással nézünk szembe. Nemcsak negatív érzelmek hatására sírhatja el magát valaki: a nagy öröm, boldogság, izgatottság miatt is kicsordulhat a könnyünk, és talán mindenki emlékszik olyan pillanatokra is, amikor annyira nevetett valamin, hogy még a könnye is kicsordult. Meglepő módon, az érzelmek által kiváltott könnynek még a kémiai összetétele is eltér a reflexkönnyekétől.

Méregtelenít, fájdalmat csillapít - nem szégyen a sírás Méregtelenít, fájdalmat csillapít - nem szégyen a sírás Forrás: EgészségKalauz

Méregtelenít és javítja a hangulatunkat

Bár sokan – főleg a férfiak – úgy gondolják, hogy a sírás a gyengeség jele, és sokkal jobb, ha egyszerűen visszatartjuk a könnyeinket, valójában a sírásnak komoly lelki és fizikai előnyei vannak. A könnyezéssel ugyanis azoktól a felhalmozódott hormonoktól is megszabadulunk, melyek az erős érzelmi stressz hatására szabadultak fel a szervezetünkben.

A könny a fájdalmat is csillapítja, ugyanis a sírás során olyan vegyületek is termelődnek a szervezetünkben, melyek természetes fájdalomcsillapítóként hatnak, jobb kedvre derítenek és megnyugtatnak – ezért lehet, hogy sírás után gyakran sokkal jobban alszunk.

Vajon miért sírunk? Olvasson tovább!

A sírás tehát, méregtelenítő hatásainak köszönhetően, nagyon jó módszer arra, hogy a felhalmozódott stresszhormonoktól megszabaduljunk, ez pedig segíthet abban is, hogy megbirkózzunk azokkal a negatív hatásokkal, melyek a mindennapokban érnek minket. Több kutatás is bizonyította, hogy a sírás (bár főként a negatív érzelmekhez kötődik) képes javítani a hangulatunkon.

Még az elfojtott érzelmekkel is könnyebben szembenézünk, ha alaposan kisírjuk magunkat, és a könnyek nyugtató hatásának köszönhetően jobban meg is tudjuk fogalmazni, amit érzünk (a sírás ráadásul metakommunikációs eszköz is, vagyis a könnyeinkkel még akkor is egyértelműen jelezni tudjuk a másik felé, hogy nem érezzük jól magunkat, ha szavakkal nem tudjuk azt kifejezni).

Forrás: EgészségKalauz