Ezeket látta már?

Nem bírja a szervezete a kánikulát? Ezek a sürgősségi orvosok tanácsai

nyár hőség kánikula sürgősségi, orvos, tanács

A szélsőségesen magas hőmérséklet súlyos egészségügyi panaszokat is okozhat. Az orvosok a következőt javasolják:

Miért veszélyes a hőguta?

"A szervezetünk a bőrön keresztüli hőleadással és az izzadással hűti magát" – mondja Dr. Ken Sable, a New York-i Maimonides Medical Center sürgősségi osztályának vezetője. "Ha nem tud megfelelően vagy elégségesen lehűlni, az áldozat hőség okozta megbetegedésektől (például hőguta, napszúrás, hőkiütés)szenvedhet.

Ezek bárkit érinthetnek, de a nagyon idősek és a nagyon fiatalok vannak leginkább kitéve a veszélynek. A hőség okozta betegségek kezelés nélkül nagyon súlyossá is válhatnak, vagy extrém esetekben halált is okozhatnak."

A hőség okozta megbetegedések közül a legsúlyosabb a hőguta, amely kezdeti szakaszában hőgörcsökkel jár, amit hőkimerülés követ. Az áldozat súlyos fejfájást, hányingert, hányást és rendkívüli gyengeséget tapasztalhat.

A megemelkedett testhőmérséklet az elmeállapot megváltozásához vezethet, a beteg szédülést tapasztal, és végül elveszíti az eszméletét. Az izomszövet bomlani kezd, ami veseelégtelenséget eredményezhet, így a hőguta életveszélyes állapottá válik. A hőguta ritka betegség, leggyakrabban a nagyon fiatal és az idős embereket, illetve a krónikus betegségben szenvedőket érinti.

Táplálkozási tippek, elviselhetetlen hőség esetére! Kattintson!

A szakemberek a következőket javasolják a hőség okozta ártalmak elkerülésére:

  • Délelőtt 11 óra és délután 4 óra között lehetőleg ne tartózkodjunk a szabadban. Viseljünk világos színű, könnyű ruházatot és kalapot. A 100 százalék pamut ruhák magukban tartják az izzadtságot, így megnehezítik testünk lehűlését.
  • A szomjúság nem mindig jelzi pontosan a hidratáció állapotát. Gyermekekben a szomjúság mechanizmusa még nem fejlődött ki teljesen, idős emberekben pedig már leromlik. Mire az agyunk jelzi a szomjúságot, a testünk már a testsúly akár 1 százalékának megfelelő vizet is elveszíthet.
  • A vizelet színe jól jelzi a hidratáció állapotát. Az elegendő folyadékot fogyasztó ember vizelete majdnem színtelen. A sötétebb szín elégtelen mennyiségű folyadékbevitelre utal.
  • Egyszerre másfél óránál kevesebb testedzés esetén hűs vízzel tökéletesen pótolni lehet az elveszített folyadékot. Fél liter az edzés előtt két órával, a testmozgás alatt 15-20 percenként 2,5 dl, és legalább fél liter a befejezés után. Igyunk annyit, hogy a szomjúságunk elmúljon, aztán még egy keveset, hogy teljesen hidratálódjunk.
  • Másfél óránál hosszabb testmozgás esetén sportitalok javasoltak. Ezeket azonban az edzés alatt kell fogyasztani, nem előtte, mert alacsony glükózszintet okozhatnak, ami csökkentheti a teljesítményt.

Olvasta már?

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ezzel a 9 tünettel jobb, ha kardiológushoz fordul!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#szívroham

Forrás: Sajtóközlemény
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához