Ezeket látta már?

Okosabbak az iskolások a vitaminoktól?

2018.08.21. Módosítva: 2018.08.21.
okos_gyerek

Hazánkban sok szülő vásárol vitamin- és nyomelem-tartalmú készítményeket a gyermekének. A szeptemberi iskolakezdés, a jobb szellemi teljesítményekre törekvés, az ősztől „esedékes” immunerősítés egyaránt hozzájárulnak ehhez.

Kell-e (multi)vitamin minden gyereknek?

A szakemberek által régóta hangoztatott tétel, hogy azoknál az iskolás gyerekeknél, akik megfelelően táplálkoznak, nincs krónikus alapbetegségük, aktívak és rendszeres időközönként orvosi ellenőrzésre járnak, általában nincs szükségük vitamin- és ásványi anyag-tartalmú szerek szedésére. A vitamin- és ásványianyag-szükséglet fedezésére a legcélravezetőbb a kiegyensúlyozott és vegyes táplálkozás. Nem árt ennek utánagondolni... Nem túl egyoldalúan táplálkozik a gyerek? Nem csak édességeken "él"? Eszik heti kétszer halat a gyerek? Fogyaszt vasban dús állati eredetű élelmiszereket?

Nagyobbra nő a gyermek, ha vitaminos "pirulákat" kap

A növekedésben kulcsfontosságú cinket és vitaminokat tartalmazó készítmények 4-13 éves korú gyermekeknél való használata a gyermekek nagyobb mértékű magasság- és súlybeli gyarapodásával hozta összefüggésbe,- akár már két hónapos alkalmazást követően is.

Kevesebbszer lesz beteg a gyerek, ha vitaminokat szed

A megfelelő vitamin-és nyomelem ellátottság az ütőképes immunrendszer titka. A mindenki által immunerősítőként ismert C-vitamin mellett nem szabad megfeledkezni a D-vitaminról sem. A D-vitaminnal való megfelelő ellátottság ugyanis csökkentheti bizonyos légúti megbetegedések, így az influenza kialakulásának a kockázatát. Egy vizsgálat szerint a 6 és 15 év közötti iskolások körében a szezonális influenza A-fertőzés előfordulási aránya 10,8, illetve 18,6 százaléknak adódott attól függően, hogy a gyermek szedett-e D-vitamint (napi 1200 NE D3-vitamin) vagy sem.

Okosíthatnak a jól megválasztott összetevőjű készítmények

Az ásványi anyagokban, nyomelemekben hiányos táplálkozás gyengébb iskolai teljesítménnyel társul; míg a kielégítő táplálkozás javíthat a gyermekek iskolai teljesítményén, néhány ponttal emelheti a számértékét a különféle intelligenciahányadosoknak (IQ) – vélik az egészségügyi, táplálkozási és oktatási szakemberek.

okos_gyerek

Vannak vitaminszerű anyagok és nyomelemek, amik hatása kiemelhető ebben a tekintetben, ilyenek az omega-3-zsírsavak és a vas.

Az 5-12 éveseknél való vaspótlás mintegy 80 százalékkal csökkenti a vashiány valószínűségét, javítja a kognitív teljesítmény mutatószámait, növeli az IQ-t és a koncentrálóképességet,- derül ki nagy esetszámú vizsgálatokból.

Kedvező hatásúak az agyi funkciókra, a memória és a tanulási képességek befolyásolására a halolajban található omega-3-zsírsavak, elsősorban a dokozahexaénsav (DHA). Egy svédországi vizsgálat egészséges 9-10 éves gyermekeknél bizonyította azt, hogy az omega-3-zsírsavak adása javítja a kisiskolások olvasási képességet.

Teljes értékű étrend tejmentesengyermekeknek: kattintson tovább a részletekért!

A vitaminok és nyomelemek pótlása nem megy egyik napról a másikra!

Hangsúlyozandó, hogy az iskoláskorú gyermekek kiegyensúlyozott vitamin- és nyomelem-ellátottságának az alapja a változatos, vegyes, szélsőségektől (pl. fogyókúra, vegetáriánus ételek fogyasztása) mentes táplálkozás. A plusz vitamin- és nyomelem-bevitel pozitív hatása elsősorban azoknál a gyermekeknél jelentkezik, akik a készítmények szedése előtt nem megfelelően táplálkoztak, és valamilyen hiányállapot már jelen volt náluk.

Bizonyos vitaminokból vagy nyomelemekből egyes esetekben igazoltan pótlásra lehet szükség. A hiányállapot a pótlás hatására sem szűnik meg pillanatszerűen, általában néhány héten, hónapon át tartó folyamatról van szó.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Forrás: EgészségKalauz