Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Szénhidrát a testsúly-csökkentésben – Miért és mikor érdemes szénhidrátot számolni?

GettyImages-524553026

Bár a szénhidrátok, bizonyos elgondolások, irányzatok szerint már-már szitokszónak számítanak az étrendben, jól tudjuk, hogy több szempontból is hasznosak szervezetünk számára. De tény, ami tény: a csökkentett szénhidrát-tartalmú diéták hatékonyak testsúly-csökkentés szempontjából. Vajon miért működik a szénhidrát-megvonás? Mindenkinek számolnia kell? És vajon elég csak a szénhidrát-bevitelre odafigyelni? Járjuk körbe alaposabban a témát!

Ezért fogyunk, ha kevesebb szénhidrátot fogyasztunk

Lévén, hogy a szénhidrátok a test elsődleges, legkönnyebben hasznosítható energiaforrásai, csökkentésük az étrendben átmenetileg energiahiánnyal, koncentrációs zavarral, ingerültséggel, rosszkedvvel is járhat. Viszont a szervezet okos, így igyekszik kompenzálni: más tápanyagból (nevezetesen zsírokból és fehérjékből) igyekszik üzemanyagot előállítani. Igaz, hogy ez a folyamat energia- és időigényesebb, de egészséges szervezetben beindulnak az üzemanyagtermelő folyamatok és jó esetben a kellemetlen mellékhatások is megszűnnek. Ezt az élettani folyamatot glükoneogenezisnek hívjuk, vagyis: mikor nem szénhidrát természetű előanyagból állít elő glükózt (szőlőcukrot, azaz energiát) a szervezet.

Optimális esetben csak a zsírokat, a szervezet zsírraktárait kezdi el bontani a szervezet, nem pedig a fehérjéket, az izmokat! A túl alacsony szénhidrát-felvétel, a drasztikus fogyókúra esetén azonban előfordulhat, hogy a „fehérjeraktárokat”, tehát az izmokat kezdi el égetni a test. Ez senki számára nem előnyös, hiszen nem izomból, hanem zsírszövetből kívánunk fogyni!

A biológia úgy fogalmaz, hogy amíg a nem szénhidrát természetű előanyagok nagyobb mértékben rendelkezésre állnak az emberi szervezetben, addig nincsen szükség állandó nagy mennyiségű szénhidrát-felvételre. Magyarul: amíg van valakin túlsúly, főként a zsírt „égeti” a szervezet. Ebből következik, hogy a szénhidrát-csökkentésre a vékony és normál alkatúaknak jobban oda kell figyelniük, ha meg akarják őrizni izmaikat.

Tudtad? 1 gramm szénhidrát kb. 2-3 gramm vizet köt meg, ennél fogva mind a fogyás, mind a hízás első pár kg-ja csak víz, nem pedig zsírszövet.

A nagy könyv azt is elmondja, hogy a tartós éhezés és szénhidrát-megvonás súlyos egészségügyi állapotromlással, szövődményekkel is járhat, ezért mielőtt szigorú diétázásba kezdenénk, érdemes szakemberrel konzultálni, nem pedig csak az internetről tájékozódni!

Szénhidrát-központú diéták

Több étrendi irányzat van, amely a szénhidrátot helyezi középpontba. Ezek közül a legnépszerűbbek a low-carb és a ketogén diéták, a szénhidrát diéta (legismertebb ebből a 160 grammos diéta), de egyre elterjedtebbek a különféle vegetáriánus irányzatok is, melyek alapját főként a szénhidrátot tartalmazó élelmiszerek, ételek képviselik, tehát nem a szénhidrátok korlátozására épülnek.

Megjegyzés! A low-carb diéták általában 80-100 gramm alatti szénhidrátbevitelt javasolnak. A köznyelv azonban akkor is alacsony szénhidrát-tartalmúnak nevez egy diétát, ha a korábbi étrendhez képest csökkent a szénhidrát-fogyasztás. Tehát érdemes különbséget tenni alacsony szénhidrát-tartalmú és (az előző szokásokhoz képest) csökkentett szénhidrát-tartalmú étrend között.

Mikor kell számolni a szénhidrátot?

Lemondással jár ugyan, de szervezetünk meghálálja a törődést! Lemondással jár ugyan, de szervezetünk meghálálja a törődést! Forrás: gettyimages.com

Ha étrendünk, diétánk „megköveteli”, hogy bizonyos keretek között maradjunk, akkor mindenképpen számoljunk. Ilyen állapotok pl. a gyógyszeresen, inzulinnal kezelt cukorbetegség. Egyéb esetekben, szénhidrátanyagcsere-zavarokban, például inzulinrezisztencia vagy csökkent glükóztolerancia esetén javasolt, hogy az első időszakban számoljunk, de hosszútávon nem kell ilyen szigorúnak lenni. Pár hónap után már rutinná válik és már „ránézésre” látjuk, mennyit ehetünk az adott élelmiszerből, ételből. Szakorvos és dietetikus segítségével állítható be az optimális szénhidrát-mennyiség.

Fogyókúra, életmódváltás esetén ugyancsak érdemes a korlátokat megismerni. A nehézségek leküzdése érdekében nem árt ebben is szakember segítségét kérni, mert egy dietetikus nagyon könnyen, gyorsan be tud vezetni a szénhidrát-számolás rejtélyeibe.

Fontos, hogy ha csökkenteni szeretnéd a szénhidrát-beviteled, előtte mindig vedd figyelembe a jelenlegi étrendedet! Fő a fokozatosság elve, így ha jelenleg pl. napi kb. 300 grammnyi szénhidrátot fogyasztasz, ne 3 napon belül térj át a 160 grammos diétára.

Érdemes megemlíteni még a versenysportot, főként a hosszútávú állóképességi aktivitást, mint például a hosszútávfutás, az országúti kerékpár vagy a közép- és hosszútávú triatlon. Elengedhetetlen a szénhidrátok számolása és egyúttal a szükséges mennyiség pótlása az edzések, versenyek során. A sportolók ebben dietetikus, sporttáplálkozási szakértő és edző segítségét kérik, később pedig saját tapasztalatok alapján is össze tudják állítani az étrendjüket, frissítési tervüket.

Javasolt napi szénhidrát-bevitel

Ideális, mindenki számára működőképes étrend nincsen! Hogy jókedvűek, energikusak legyünk és még a sporthoz is legyen erőnk, kell a szénhidrát. Ha mindemellett azonban fogyni szeretnénk, valóban csökkenteni érdemes az étrendben.

Tudtad? Nem javasolt azonban csakis a szénhidrátokat számolni az étrendben! Érdemes hangsúlyt fektetni az étrend össz. kalóriatartalmára, és a hosszú távú eredmény érdekében a zsírszegénységre is odafigyelni, hiszen a zsírok több mint dupla annyi kalóriát tartalmaznak, mint a szénhidrátok.

Nézzük, mi mindentől függ, mennyi kalóriára, szénhidrátra van szükségünk:

·       nem,

·       életkor,

·       jelenlegi testsúly és elérni kívánt célsúly,

·       alapanyagcsere,

·       munka típusa,

·       fizikai aktivitás,

·       egészségügyi problémák, betegségek,

·       szedett gyógyszerek, étrend-kiegészítők.

Láthatjuk, hogy sok dologtól függ, mennyi az ideális szénhidrát-bevitel és a szénhidrátok aránya az étrendben!

Étrendünk akkor mondható kiegyensúlyozottnak, ha a szervezet számára szükséges tápanyagokat (szénhidrát, zsír, fehérje) megfelelő mennyiségben, arányban és minőségben tartalmazza. Az arányt leginkább a hasznosíthatóságuk mértéke határozza meg, vagyis hogy a fent felsoroltakat figyelembe véve mennyi energiát égetünk el egy nap.

Egy normál súlyú, egészséges, komolyabb fizikai munkát, sportot nem űző egyén táplálkozásában a tápanyagok energiamegoszlása az ajánlások szerint a következőképpen alakul: 55-58% szénhidrát, maximum 30% zsír, 12-15% fehérje. Ezek az arányok a lehetőségeinknek, szükségleteinknek, célunknak megfelelően módosulnak!

A témával kapcsolatban további cikkek olvashatók a www.dia-wellness.com oldalunk szakértői rovatában. Webáruházunkban nagy választékban találhatók szénhidrát csökkentett-, gluténmentes-, paleolit- és kölyök barát termékek.

Szarka Dorottya dietetikus

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához