Szereti a patikusát? Jelölje az Év Gyógyszerésze díjra

#Év gyógyszerésze #gyógyszerek #gyógyszertár #pályázat
2018.05.22. Módosítva: 2018.05.29.
Szereti a patikusát? Jelölje az Év Gyógyszerésze díjra

2018. május 30-ig bárki jelölheti kedvenc gyógyszerészét a megtisztelő díjra, de a díjakról a szakmai zsűri dönt. Pályázati tudnivalók a cikkben.

A Magángyógyszerészek Országos Szövetsége koordinálásával a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság és a Magyar Gyógyszerészi Kamara - a Roche Magyarország Kft. támogatásával - célkitűzéseiknek megfelelően immár nyolcadik alkalommal pályázati felhívást tettek közzé az "Év Gyógyszerésze" cím elnyerésére.

A pályázat célja, jelölés

Az "Év Gyógyszerésze" díjat és kitüntető címet elnyert gyógyszerésznek országos nyilvánosságot és kiemelkedő szakmai rangot adni munkájához, elismerve annak követésre méltó minőségét. A kiírók olyan gyógyszerészt kívánnak elismerésben részesíteni, aki példát mutat kiemelkedő szakmai teljesítményével, hatékony megoldások alkalmazásával és betegközpontú szemléletével a gyógyszerészi gondozásban, a gyógyszerellátásban és a gyógyszerfejlesztésben egyaránt.

Az Év Gyógyszerészére jelöléseket leadni a pályázat honlapjánegy adatlapkitöltésével lehet. Kattintson!

A pályázatot kihirdető sajtótájékoztatónDr. Samu Antal, elmondta, hogy a témakörök összeállításánál az a cél volt fontos, hogy egy hatékony, biztonságos és nem utolsósorban költséghatékony gyógyszerellátást tudjunk biztosítani a mindennapok során. Az utóbbi időben ez farmakoterápia címszó alatt került a figyelem középpontjába, éppen ezért a témaköröknél azok kerültek kiválasztásra, amik a leginkább foglalkoztatják a gyógyszerész társadalmat és a legnagyobb haszonnal járnak az egész társadalom számára.

Az eddigi évek tapasztalati alapján kiemelte, hogy a praxisközösségekben történő együttműködés, illetve a beteg és a szakemberek közötti tudatos együttműködés különösen fontos, hogy a terápia sikeres legyen, illetve az adherencia program a jövő megkerülhetetlen témái.

Az idei év témaköreit így a zsűri a következőkben határozta meg:

  • Gyógyszerészi szerepvállalás a farmakoterápia menedzselésében.
  • Betegek adherenciájának elősegítése (gyakorlati tapasztalatok).
  • Együttműködés az orvosokkal és más egészségügyi szakemberekkel a gyógyszerészi gondozás során.
  • Véralvadásgátlóval kezelt betegek gondozásának jelentősége, protokollja.
  • Önellenőrző gyorstesztek – a betegek edukációjának, önmenedzselésének elősegítése.
  • Kreatív és innovatív megoldások a népegészségügyi programok megvalósításában a közvetlen lakossági gyógyszerellátás területén.
  • Interakciók - a gyógyszer – gyógyszer / étrend kiegészítő és táplálék kölcsönhatás(ok) jelentősége - az expedíció és a terápiamenedzsment során.
  • Gyógyszerészi gondozási lehetőségek és/vagy tapasztalatok a jelentős betegpopulációt (diabetes, hypertonia, stb.) érintő területeken.
  • Gyógyszerészi gondozás az elektronikus egészségügyi szolgáltatásban.
  • Védőoltásokkal kapcsolatos edukáció és tapasztalatok.

Dr. Mike László, országos tisztifőgyógyszerész a szakhatóság részéről, hozzáfűzte a gyógyszertárműködésben milyen fontos az információ átadás, beteg és gyógyszerész között, annak érdekében, hogy az adott gyógyszer jól hasson. Minden gyógyszer annyit ér amennyit az átadott információból hazavisz a beteg. Ezért is fontos az egyszerűen és világosan megfogalmazott információ átadás. A miért, mikor és hogyan szedje a beteg a gyógyszert.

Dr. Mikola Bálint, a Magángyógyszerészek Országos Szövetségének elnöke az elmúlti évek sikereit kiemelve beszámolt arról, hogy milyen nagy szakmai hangsúlyt kapott ez a pályázat. Ma a gyógyszerész a gyógyszertárban olyan helyzetben van, hogy a betegéről majdnem

mindent tud, TAJ szám, személyigazolvány ismeretében látja a gyógyszerész azt a gyógyszeranamnézist, ami alapján részben kitalálhatók a betegségei és a betegség adatait, ami szakértelemmel igen hatékony egészségnyereség irányába tudja elmozdítani a beteg terápiáját. Az információ technológiából, ha összerakjuk az adatokat, egy teljesen új gyógyszerészet kialakulását láthatjuk.

Dr. Szökő Éva, a Gyógyszerésztudományi Társaság elnöke örömét fejezte ki, hogy ez a pályázat – verseny már nyolcadik alkalommal kerül meghirdetésre, jó látni a gyógyszerészeknél, hogy vannak akik már készülnek rá. A hatékony, eredményes és biztonságos gyógyszeres terápia segítése az egyik fő feladata a gyógyszerészeknek, melyet nagyon sokrétűen lehet végezni. Elsősorban a krónikus betegségek során fontos a betegek követése, támogatása, hogy az adherenciát elősegítsük. Fontos feladat a prevenció az

életmódtanácsadás, mellyel megelözhetőek lehetnek a krónikus betegségek. A betegek öngyógyszerelésének támogatása, megfelelő eligazítással és tanácsadással. Kiemelt feladata van a gyógyszertárakban dolgozóknak a lakosság egészségértésének növelésében, az információ helyes és világos átadásával. Bízik benne, hogy a pályázatokbanaz innovatív megközelítés lesz a kulcs.

A képen balról jobbra: dr. Hodossy Lajos, Győrfi Pál, dr. Mikola Bálint

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője elmondta, hogy a telefonhívások 70-80% megelőzhető lett volna, ha a betegek saját egészségükről többet tudtak volna, az egészségértésük magasabb volna. A KSH adatok alapján a lakosság 45% valamilyen tartós betegségben szenved, a mentőszolgálatnak kb. egymillió esete van. A magyar emberek nem nagyon tudják, hova forduljanak egészségügyi információkért, a mentésirányítókhoz is sok ilyen jellegű kérés érkezik. Ugyanakkor Magyarországon az egészségügyi ellátórendszer kiválóan fejlet, azon belül a gyógyszerészet és a gyógyszerellátás példamutató rendszer, de kevésbé élünk vele, mint ahogy élhetnénk.

A kommunikáció is egy forradalmi változáson megy keresztül, aminek a legmagasabb rendű terméke a bizalom, és ez elengedhetetlen a gyógyszer és az hozzá kapcsolódó információ mellett a gyógyuláshoz. Az elmúlt évben is látunk olyan pályamunkákat ahol ennek a bizalomnak a fejlődését láthattuk a mikroközösségekben. A társadalmi haszon ott van, ahol egy-egy arc mögött ott van egy pályázati anyag, egy olyan innovatív megoldás, amit átvéve később a többiek is tudnak használni.

Dr. Hodossy Lajos, a Roche Magyarország Kft. ügyvezetője, egy példán keresztül érzékeltetve elmondta hogy ez a gyógyszerészeti munka egy maratonhoz hasonló, egy végeláthatatlan feladat (pl. minden magyar állampolgár tisztába legyen a védőoltások fontosságával). Ha belegondolnak mennyi félrevezető információ tömeg zúdul az emberekre az interneten keresztül és ennek ellenére az EU valamennyi országa irigyli a magyarországi átoltottsági adatokat. Nehéz kimérni kinek pontosan hány százaléka van ebben a sikerben, ezek nem ilyen jellegű feladatok, ezek olyan maratonok amihez mindenkinek hozzá kell tenni, és képesnek kell lenni hosszútávon gondolkozni benne. Örömét fejezte ki, hogy egy olyan cégnek dolgozhat ahol ezeket a hosszútávú maratonokat támogatják. Látszik hogy ez a program is egy hosszútávú program, aminek a súlyát adja, hogy mellett áll szakma is, nagyon széles kört ölel fel, nagyon fontos témákat feldolgozva, még jó néhány évnyi munkával.

A pályázat menete

A Pályázat menetéről Torjai Gábor a szervező Nero Solution Kft részéről elmondta: a beérkező (internetes és postai) szavazatok alapján rangsort állítanak fel. A 10 legtöbb szakmaiszavazatot kapott gyógyszerész névre szóló felkérést kap a pályázaton való részvétel további részleteivel. További 10 gyógyszerészt a betegek szavazatai alapján rangsorolnak, akik szintén felkérést kapnak a pályázaton való részvételre.

A szavazáson megjelölt gyógyszerészektől a szervezők egy publikációt várnak el, a pályázat során meghatározott témakörök egyikében, melynek leadási határideje 2018. augusztus 21. A pályaművek beérkezését követően, azokat a zsűri anonim módon bírálja el, majd az őszi Gyógyszerész Kongresszuson egy díjátadó ünnepség keretében ismerteti a díjazottak névsorát.

A korábbi évek pályázataira és pályázóira már az Év gyógyszerésze kampányon kívül is számos szakmai fórumon felfigyeltek, előadásaikat nagy érdeklődés övezi köszönhetően az aktuális témáknak, valamint az értékes pályamunkáknak. Egy új szakmai szeminárium is indult a pályázók pályaműveinek szélesebb körben történő bemutatásával és megismertetésével Év Gyógyszerésze szeminárium néven, ami 2018-ban már önálló akkreditációval is rendelkezik.

Forrás: EgészségKalauz