Ezeket látta már?

Terjed a fogamzásgátlók használata Ázsiában

2009.11.19. Módosítva: 2015.11.04.

A Bayer Schering Pharma gyógyszeróriás szerint az ázsiai-csendes-óceáni piac jelentős növekedést fog mutatni a következő évtizedben, mivel az ott élő nők maguk mögött hagyták félelmeiket, és végre elfogadták a hormonális fogamzásgátló készítményeket.

Kína, India és Vietnam lesz a régió növekedésének kulcsa, ahol még most is viszonylag ritkán használnak megbízható születésszabályozási módszereket – állítja Phil Smits, a Bayer Schering nemzetközi nőgyógyászati üzletágának vezetője. "A növekedés várhatóan két számjegyű lesz a térségben... becsléseim szerint egy alacsonyabb kétjegyű szám" – nyilatkozta a vállalat regionális központjában, Szingapúrban.

A szakember elmondta, hogy az Ázsia-Csendes-óceán régió jelenleg mindössze három százalékát teszi ki a fogamzásgátló tabletták nemzetközi piacának. A területen mérhető növekedés java részét még mindig az Egyesült Államok, Európa és Latin-Amerika szolgáltatja.

A nőgyógyászati készítmények piacát 2007-ben világszerte mintegy 11 milliárd euróra becsülték, melynek a fogamzásgátló tabletták körülbelül a 45 százalékát teszik ki. Ez az érték előreláthatólag 18,1 milliárd euróra fog növekedni 2019-re.

Smits elmondta, hogy Kína a gyógyszergyártó egyik legjelentősebb célterülete, különösen az ország egyre több tehetős családja, akik megengedhetik maguknak a Bayer Schering termékek megvásárlását. A kínai nők csupán két százaléka használ orális fogamzásgátló tablettát, szemben a német nők 34, és az amerikai nők 19 százalékával.

A vállalat egyik legnagyobb kihívása most az, hogy legyőzze az ázsiai nők körében tapasztalható aggályokat a fogamzásgátlók mellékhatásait illetően, mely készítmények mára sokkal biztonságosabbak lettek, segíthetnek az aknék szabályozásában, és nem okoznak testtömeg-növekedést. Smits szerint rengeteg félreértés és hamis állítás kering a fogamzásgátló tablettákkal kapcsolatban, többek között az, hogy a készítményeket szedő nők a gyógyszer abbahagyása után nem eshetnek teherbe. "Ez egyáltalán, semmilyen szempontból nem igaz" – állítja.

Ezen kívül sok ázsiai nő hiszi azt, hogy a fogamzásgátló tabletták rákot okoznak, mások pedig a méhen belüli fogamzásgátló eszközök használatát fogadják el nehezen. Smits úgy véli, hogy a megbízható fogamzásgátló módszerek alkalmazása az ázsiai-csendes-óceáni térségben nem elterjedt. Szerinte a vállalat számára ez a piac fejlesztésének kérdése lesz. Ezt pedig oktatási programokkal és kampányokkal lehet elérni, melyek keretében tájékoztatják a vásárlókat és az egészségügyi szakembereket a különböző fogamzásgátló módszerek előnyeiről és hátrányairól.

A Bayer Schering a fogamzásgátló szereken kívül olyan gyógyszereket is gyárt, amelyek a változó kor problémáinak, illetve különböző nőgyógyászati panaszok leküzdésében segíti a nőket.

Copyright AFP [2009] / Translation Medipress

Forrás: Medipress