Ezeket látta már?

Tévedett a patikus, gyerekek kerültek kórházba

gyerek-mergezes

Egy gyógyszerész egy adag kúp készítése közben valószínűsíthetően felcserélt két gyógyszer hatóanyagot - ami miatt több gyerek kórházba került. Jelenleg is folyamatban van a hatósági eljárás ellene!

Foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés gyanúja miatt bejelentést tett a rendőrség felé az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI). A vizsgálat jelenleg is tart, a gyógyszertár működési engedélyét az ellenőrzés lezárásáig felfüggesztette az OGYÉI.

Felcserélte a hatóanyagokat a patikus

Az OGYÉI egy bejelentésből értesült arról, hogy egy miskolci gyógyszertárban, egy gyógyszerész által készített magisztrálisgyógyszer az alkalmazása során nem várt, a készítmény minőségi hibájára utaló tüneteket okozott. A jelzést követően a gyógyszertárak felügyeletét ellátó Tisztigyógyszerészi Főosztály munkatársai azonnal a helyszínre érkeztek és megkezdték a feltételezett minőségi hiba kivizsgálását.

A gyógyszerésznek mindnig figyelnie kell, hogy a megfelelő gyógyszert adja oda a betegnek. A gyógyszerésznek mindnig figyelnie kell, hogy a megfelelő gyógyszert adja oda a betegnek. Forrás: EgészségKalauz

A laborvizsgálatok és az adatok elemzése alapján azonnali intézkedést rendelt el az országos tiszti főgyógyszerész, többek között az elkészített, de még fel nem használt gyógyszereket visszagyűjtette az összes érintett betegtől és a gyógyszertárból. A valószínűsíthető gyógyszerhatóanyag csere miatt a kúp olyan tüneteket okozott, mely miatt több gyerek kórházi ellátásra szorult. Az OGYÉI saját hatáskörében eljárva kivizsgálta az ügyet, értesítette a társhatóságokat és bejelentést tett az illetékes rendőri szerv felé.

Tudj meg többet a legismertebb gyermekbetegségről, a bárányhimlőről!

Elismerte hibázását a patikus

Az érintett gyógyszertár a hatóság munkatársaival mindvégig együttműködött, az érintett gyógyszerész a felelősségét elismerte.A gyermekeket hazaengedték a kórházból, esetükben maradandó egészségkárosodás nem merült fel.

forrás: OGYÉI

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához